Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman přišel s další verzí výbuchů ve Vrběticích, Babiš se diví. A Arenbergera by odvolal

Aktualizováno -
16. května 2021
20:32
Autor: Jakub Veinlich - 
16. května 2021
19:15

Podle prezidenta Miloše Zemana může existovat další verze výbuchů ve Vrběticích v roce 2014. Hlava státu naznačila, že mohlo jít o zakrytí finančního manka. Zeman se v rozhovoru pro Frekvenci 1 zastal vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), který plánoval cestu do Ruska, kritizoval ho ale za jeho údajný zastírací manévr. Prezident by podle svých slov také nebránil odvolání ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO).

„Vždycky je špatné býti nepřítelem. Z ruské strany je to hloupost. Protože dělat si nepřátele z bývalých přátel je chyba,“ kritizoval prezident Miloš Zeman na Frekvenci 1 zařazení České republiky na seznam nepřátelských zemí, který schválila ruská vláda. Když už nemůže být přátelství, ať jsou aspoň korektní vztahy,“ dodal Zeman.

Ruská vláda v pátek zveřejnila seznam nepřátelských zemí, na který zařadila pouze Českou republiku a Spojené státy. Zároveň stanovila maximální počet lidí v Rusku, kteří mohou pracovat na české ambasádě v Moskvě. V přiložené tabulce je u Spojených států nula a u České republiky číslice 19. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka tento ruský krok potvrzuje, že Česká republika reagovala ve vrbětické kauze správně. 

„Oni nás tam dali proto, že jsme je něčím strašně naštvali. Naštvali jsme je tím, že jsme jim tady rozbili ty rezidentury obou tajných služeb a zareagovali jsme tvrdě,“ řekl v neděli v CNN Prima News vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Další verze výbuchů ve Vrběticích?

Prezident Zeman tasil v rozhovoru další vyšetřovací verzi výbuchů ve Vrběticích z roku 2014. „Může jít o zakrytí manka ve Vrběticích. Proto naléhám, aby policie důkladně a rychle vyšetřovala, ať konečně víme, na čem jsme,“ překvapil Miloš Zeman další možnou verzí, kterou mu prý řekla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Zemana o jedné vyšetřovací verzi nepřesvědčil podle jeho slov ani premiér Babiš, který byl za prezidentem den po jeho veřejném vystoupení, ve kterém řekl, že podle něj neexistují jasné důkazy o zapojení ruských agentů do výbuchů. 

„Nepřesvědčil mě už jen proto, že ta stará verze je, že šlo při výbuchu o neodbornou manipulaci při vyskladňování munice, to přeci existovalo. Takže nelze zapírat nos mezi očima,“ tvrdí teď Zeman, podle kterého je ale i tak nutné vyšetřit verzi o zapojení ruských agentů GRU. 

V reakci na dnešní Zemanovo vystoupení Babiš zopakoval, že věc prezidentovi vysvětlil. Víc verzí podle něj bylo jedině od roku 2014, nyní je jedna, což tvrdí i policejní prezident Jan Švejdar a šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek, dodal. „Neumím si to vysvětlit, proč prezident stále trvá, že je víc verzí,“ řekl Babiš Frekvenci 1. Jde podle něj asi o nedorozumění.

„Považuju tu ruskou verzi za vážné podezření a to vážné podezření se musí vyšetřit,“ apeloval Zeman, který ale prý při vyšetřování věří policii, ne BIS. 

„Myslím, že důvěřuji policie České republiky, víte, že nedůvěřuji BIS, ale důvěřuji policii a budu doufat a budu na to i tlačit, aby se to vyšetřilo padni komu padni,“ dodal prezident v rozhovoru pro Frekcenci 1. 

Solidárně s Českou republikou vyhostilo několik Rusů také Slovensko či pobaltské státy jako například Litva a Estonsko a také Rumunsko. Moskva reagovala recipročním vypovídáním. Několik dalších zemí nabídlo Praze jinou diplomatickou podporu, Českou republiku podpořily i Spojené státy. 

Video  Hamáček zuří: Kvůli údajnému handlu s Rusy žádá sérii omluv a 10 milionů korun  - ČTK
Video se připravuje ...

Ruský útok rázně odsoudila ústy šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella také EU, evropská sedmadvacítka se také postavila za ČR. Před týdnem nicméně Borrell po jednání ministrů zahraničí členských zemí bloku řekl, že Unie nechce dále zvyšovat napětí ve vztazích s Moskvou vyhošťováním dalších ruských diplomatů. Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek přitom zopakoval požadavek Prahy na solidární vypovězení dalších Rusů z unijních zemí.

Zeman postoj EU ocenil. „Ruské nepřátelství považuji za škodlivou hloupost,“ dodal.  „České úřady předvádějí neschopnost objektivně vyšetřit výbuchy v muničních skladech ve Vrběticích a raději svalují vinu na vnějšího nepřítele v podobě Ruska,“ tvrdí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Na 63 dalších ruských diplomatů má opustit Českou republiku do konce května. Podle Zemana je správné, že dostali na vyklizení bytů a opuštění Prahy více než měsíc.  „Podpořil jsem toto vyhoštění a myslím, že je akt normální zdvořilosti, jestliže jsme ruské straně dali do konce května šanci, aby odjeli,“ uvítal Zeman časový prostor pro ruské diplomaty. 

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS 
Video se připravuje ...

Hamáček si folklór mohl odpustit

Zeman se také vyjádřil k informacím, se kterými přišli novináři ze Seznam Zpráv. Podle nich měl Hamáček na schůzce 15. dubna mluvit před šéfy zpravodajských služeb a policejním prezidentem i svým tehdejším náměstkem – dnes ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem -  i velvyslancem v Moskvě o cestě Ruska s tím, že Vrbětice „vymění“ za vakcíny. „Jan Hamáček zcela rozumně plánoval cestu do Rusko s dvěma tématy a zcela rozumně odvolal cestu, když se dozvěděl o Vrběticích. Jen blázen by do Ruska jel,“ zastal se Hamáčka Zeman. I když výtku přidal k jeho zastíracímu manévru. 

„Ten folklór s tím zastíracím manévrem si ale mohl odpustit,“ kritizoval vicepremiéra.

Zeman ve vysílání Frekvence 1 také kritizoval tvrdě novináře ze Seznamu Blesk Zpráv, kteří tvrdili, že Hamáček chtěl v Rusku „vykšeftovat“ Vrbětice za milion dávek Sputniku. 

„Ten informační pramen se jmenuje Seznam.cz (ve skutečnosti Seznam Zprávy - pozn. redakce), podle mého názoru je Seznam.cz takový odpadkový koš české žurnalistiky, protože v něm pracují novináři, kteří byli uvolněni ze svých předešlých pracovišť,“ míní Zeman, kterému údajně šéf Českého rozhlasu řekl, že Janek Kroupa přestal v ČRo pracovat kvůli nedůvěryhodnosti. „Špatná detektivka je ten obchod s potlačením informace s Vrběticemi,“ dodal prezident.

Seznam Zprávy se už dříve ohradily vůči výpadům Jana Hamáčka, šéfredaktor Jiří Kubík odmítl i Zemanova slova. „Reportér Janek Kroupa, za jehož prací pevně stojíme, přestoupil z ČRo do @SeznamZpravy dobrovolně, odnikud nebyl vyhozen! Ohrazuju se i proti výpadu, že je Janek podvodník. Je to ubohé,“ napsal na twitter.

Hamáček dnes na Primě řekl, že na novináře podal v pátek avizované trestní oznámení a věří, že mu soud dá za pravdu. Autoři reportáže se podle vicepremiéra mohli dopustit trestných činů pomluvy či šíření poplašné zprávy. „Všichni ti, kteří se toho účastnili, budou vypovídat a jsem přesvědčen, že se ukáže, že se žádný vlastizrádný čin nestal. Stojím si za každým krokem, který jsem udělal, a mám svědomí čisté,“ dodal ve studiu Hamáček. Odstoupit se vicepremiér nechystá.

Video  Epicentrum - Jan Hamáček  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

K tomu ho vyzval na Primě několikrát například šéf ODS a lídr kandidátky koalice SPOLU Petr Fiala. „Je tu jedna nejasnost za druhou. Myslím, že je to buď neskutečná naivita a špatný úsudek a je to na rezignaci, nebo je to lhaní veřejnosti,“ je přesvědčený Fiala. „Je to neodpovědné, diletantské a ještě o tom lžete,“ dodal směrem k Hamáčkovi s tím, že slova o vlastizrádci nebyla přehnaná.

Rezignace nejvyššího žalobce Zemana

V pátek oznámil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, že na konci června skončí ve své funkci. Překvapení to bylo nejen pro ministryni spravedlnosti a celou vládu, ale i pro prezidenta Miloše Zemana.

„Každý z nás je občas kritizován, a kdybychom na tuto kritiku reagovali rezignací, tak tady nikdo nezbude. To znamená, že možná jednal ukvapeně, na druhou stranu je tam deset let, tak už je možná unavený,“ reagoval na rozhodnutí Zemana prezident. 

„V poslední době pociťuji, že dochází k silnému tlaku ze strany ministryně spravedlnosti na moji osobu,“ zdůvodňoval Zeman své rozhodnutí odejít a zmínil tak Zemanovu přímo Benešovou, někdejší členku prezidentova expertního týmu, která je nakonec členkou menšinové vlády ANO a ČSSD.

„Vzhledem k tomu, že jsem rezignaci nejvyššího státního zástupce neočekávala, nebyla doručena na Ministerstvo spravedlnosti, a navíc Pavel Zeman do 30. června 2021 zůstává ve funkci, jméno jeho nástupce s ohledem na výše uvedené sdělím až následně,“ reagovala Benešová na rozhodnutí žalobce Zemana i na hledání jeho nástupce.

„Čekat několik měsíců do voleb je zase jedna z opozičních hloupostí,“ míní prezident. 

Opoziční strany vyzvaly ministryni, aby nechala výběr nového nejvyššího státního zástupce až na novou vládu, která vzejde z říjnových sněmovních voleb. Například podle vicepremiéra Hamáčka by ale mohlo být Nejvyšší státní zastupitelství bez řádně zvoleného šéfa příliš dlouho, není totiž jasné, jak dlouho bude trvat sestavení vlády po volbách.

Zeman nejvyššímu státnímu zástupci také vytkl, že nechtěl nechat zveřejnit zprávu BIS o vyšetřování Vrbětic. 

„Pan premiér Babiš navrhoval odtajnění zprávy BIS k vrbětické kauze. Já tu zprávu četl a myslím, že v ní skutečně není nic tajného. Pan Zeman byl proti tomu, aby tato zpráva byla odtajněna. To je jeho chyba, protože občané České republiky mají právo znát pravdu a doufám, že k tomu jednou dojde,“ vyčetl Zeman Zemanovi. 

Jména možných kandidátů na nejvyššího státního zástupce se vyrojila téměř hned po té, co Pavel Zeman oznámil svou rezignaci. Na pomyslném seznamu tak figuruje například náměstek ministryně Benešové, bývalý sociální demokrat a účastník takzvané lánské schůzky Jeroným Tejc, zaznívá ale i jméno bývalého náměstka ministryně spravedlnosti Daniela Voláka nebo současného Zemanova náměstka Igora Stříže. Právě on by převzal vedení úřadu v případě, že by do té doby nebyl zvolen nový vrchní žalobce.

Odvolání dalšího ministra zdravotnictví? 

Podle prezidenta Zemana je s podivem, že ministr zdravotnictví Petr Arenberger vlastní 65 nemovitostí, které v původně ani v majetkovém přiznání nepřiznal. Ministr by měl mít ale šanci vše vysvětlit.  „Dal bych mu šanci, aby věci vysvětlil, i když i pro mne je to velice podezřelé. Představa, že vlastním asi 60, nebo 70 nemovitostí, překračuje můj rozum,“ dodal Zeman a zároveň připomněl, že vlastní jen část tvrze na Vysočině.

„Dovedu si přestavit, že někdo vlastní dvě, nebo tři nemovitosti, ale aby jich vlastnil 70, to nechápu,“ doplnil. 

Sám by prý nebránil tomu, kdyby chtěl premiér Andrej Babiš Arenbergera jako čtvrtého ministra zdravotnictví své vlády po pár týdnech ve funkci odvolat. 

„To je kompetence předsedy vlády, který má svaté právo ministra odvolat. Kdyby tak v případě pana ministra Arenbergera učinil, neměl bych nic proti tomu, ale sám na to naléhat nebudu, protože nechci zasahovat do premiérovy kompetence,“ dodal prezident pro Frekvenci 1. 

Babiš pak pro tu samou stanici reagoval slovy, že odvolání Arenbergera nechystá. Ministr si to prý ale u něj rozházel. „Samozřejmě je to nešťastné, vypadá to špatně, jsem na něj naštvanej,“ řekl. Doplnil, že jeho vláda je stabilní, výměna na některém ministerském postu podle něj neznamená nestabilitu. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

wenzel trousil ( 19. května 2021 09:22 )

Marmat---ja HaWLa znal osobne...Proto sem vcas radsi emigroval nez pod takovym "Clovekem" zit..VY jste ho neznala tak pozor!! Ja mam predevsim pred ocima vsechny ty ozebracene a mrtve ktere on ma predevsim na svedomi..VZpommente co hlasal z tribun...A kde jste dnes..

marmat ( 18. května 2021 20:27 )

wenzel trousil: Jděte do NDR hospody a nekafrejte jako poslední námezdní troll! Díky!

marmat ( 18. května 2021 20:25 )

Na Tebe Tomíčku ovšem nemá !!!

marmat ( 18. května 2021 20:25 )

7vox7: Nebuďte posedlá ani Hradem, ani Klausem....chytří si vše přeberou !
Sami-bez Vás.

marmat ( 18. května 2021 20:22 )

wenzel trousil: Rajtujete na Havlovi jako posedlý a zvrhlý nekrofil!!
Vás musel jeho styl ničit! TEď už se tím ničíte sám...
I na smrtelný posteli mu budete spílat... Nechte toho-hrozí z té paranoi hospitalizace do blázince ! SOUSTRAST.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa