Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vary jako obří covid party: Maďar si kvůli respirátorům rýpl do hvězd i politiků

Autor: lbp, vei, ula, ver - 
21. srpna 2021
18:03

Všichni měli mít podle pravidel hromadných akcí uvnitř nasazené respirátory, ale nebylo tomu tak. Většina hostů - včetně politiků - na zahájení filmového svátku na ústech či nose nic neměla. Všem na rukách naopak svítila tzv. covid páska - potvrzení, že jsou očkovaní, testovaní nebo že covid prodělali. Do těch, kteří ochranu nosu a úst neměli, si rýpl epidemiolog Rastislav Maďar, který upozornil na nakažlivou variantu delta. Ministerstvo zdravotnictví pro Blesk Zprávy potvrdilo, že k pochybení došlo a hrozí třímilionovou pokutou.

Pravidla pro návštěvu kin divadel a hromadných akcí uvnitř jsou jasná: kromě potvrzení bezinfekčnosti musí mít lidé ochranu nosu a úst, a to respirátoru s minimální účinností FFP2. To se ale na zahájení karlovarského festivalu, který měl loni pauzu kvůli pandemii koronaviru, nestalo. Respirátor neměl na slavnostním zahájení v sále hotelu Thermal téměř nikdo.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34, za hnutí ANO) řešil něco, na čem sám ve vyhláškách trvá, velmi zvláštně. V předsálí respirátor v davu lidí neměl, v sále si ho naopak nasazoval. Respirátor neměla ani ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Vojtěch podle svého resortu opatření neporušil. „Jak je na fotografii vidět, tak má v ruce sklenici. Podle opatření  není nutné mít v době konzumace roušku,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

Ačkoliv jsou respirátory na vnitřních kulturních akcích povinné, bez ochrany dýchacích cest byl i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten si po dotazu Blesk Zpráv začal „sypat popel na hlavu“. A tvrdí, že si respirátor sundal jen na chvíli. „ Je to chyba, ale jsou tu přísná pravidla a kontroly. Nicméně se omlouvám a budu si na to dávat pozor jako do včerejšího večera,“ kaje se ministr kultury.

Jenže fotografové Blesku zachytili, že ochranu nosu a úst neměla ani jeho partnerka, bývalá televizní reportérka Šárka Bednářová, stejně tak mluvčí Zaorálkova resortu na další z akcí festivalu. 

Ministr kultury Lubomír Zaorálek s partnerkou Šárkou Bednářovou bez respirátorů. Ministr kultury Lubomír Zaorálek s partnerkou Šárkou Bednářovou bez respirátorů. | Blesk:Pavel Machan CNC / Pavel Machan, Marek Pátek

Respirátor neměl ani Smejkal

Epidemiolog Petr Smejkal (49) podle zjištění Blesku respirátor nenosil vůbec. Přitom právě Vojtěch a Smejkal byli klíčovými poradci pro prezidenta festivalu Jiřího Bartošku a jeho tým. „Jednali jsme opakovaně s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem a epidemiologem Petrem Smejkalem o tom, jaké modely řešit, co kdyby... Ale mám dojem, že společnost je jednak už dost naočkovaná, částečně i promořená, opatření připravená, takže věřím, že k problémům nedojde,“ okomentoval situaci po skončení zahajovacího ceremoniálu prezident Bartoška, který také respirátor v pátek večer nenosil.

Nad zahájením festivalu bez respirátorů se pozastavil i epidemiolog Rastislav Maďar.

Když máte jít příkladem ostatním, ale nějak to nevyjde. Když máte ukázat, že jsme v tom všichni společně, ale zase nic. Díky všem, kteří tam poctivě respirátory nosí, i když to příjemné není nikomu. Za 10 dní se otevírají školy, fakt nepotřebujeme dávat deltě tolik prostoru,“ napsal Maďar na svůj účet na twitteru.

Pokuta až 3 miliony

Podle ministerstva zdravotnictví může za porušení nařízení padnout pokuta až tři miliony korun. Řešit by to měl příslušná, tedy karlovarská hygienická stanice. „Není to nic příjemného a radost nám to nedělá, máme obavy z toho aby se situace nezhoršila. Spolupráce pro zajištění bezpečnosti festivalu byla dobrá,“ uvedl mluvčí.

Video  Bývalá první dáma Livia Klausová: Na festivalu v doprovodu dvou fešáků!  - Markéta Reinischová
Video se připravuje ...

 

Rottor ( 22. srpna 2021 12:33 )

To je vše? To je ta pravda o covidu?! To se běžte bodnout s takovým minimem pravdivých informací!!!

Rottor ( 22. srpna 2021 12:31 )

Souhlas!!!

lubosbeyr ( 22. srpna 2021 12:24 )

Tento týdenní mejdan se neměl vůbec konat a měl být zakázán.

E M ( 22. srpna 2021 12:19 )

ak vidno, máme těch komediantů neúrekom, takže žádná škoda. No a nevím sice co děla ministr zdravotnictví na takovéhle akci, patrně úplatek za nevidění... jinak si to nedokážu vysvětlit.

bullshit ( 22. srpna 2021 11:58 )

Na nekázeň primitivů jsme již před léty doplatili při volbách lhářů do vlády...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa