Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vojtěch pro Blesk: Vakcín máme pro podzim objednaných dost. A přijde další lockdown?

Autor: Jakub Kopřiva - 
21. června 2021
05:00

Nejspíš už žádný plošný lockdown, Pfizer i u praktiků a také očkování dětí starších 12 let v červenci. To všechno prozradil v rozhovoru pro Blesk ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34, ANO). A oznámil také, jestli hodlá znovu kandidovat a co říkala jeho manželka Olga, když jí řekl, že se vrací do vlády.

Vy jste se vrátil ani ne po roce na ministerstvo zdravotnictví, co vás k tomu přimělo?

Nijak jsem to neočekával, ale vzhledem k turbulencím, které tu proběhly, jsem si řekl, že v rámci odpovědnosti k tomu rezortu bych tu pozici vzal do voleb. A to za účelem stabilizace a dokončení rozpracované agendy. Možná to bylo i z popudu, kdy jsem si řekl, že než aby přišel někdo nový, kdo se bude vše učit nanovo a třeba nedotáhne nějaké důležité zákony, tak to raději vezmu já.

Díval jste se na fotky, jak jste vypadal loni, kdy se vaše unavená tvář stala jedním ze symbolů pandemie? To vás neodrazovalo?

To je pravdou, ale na druhou stranu to byla přece jenom jiná situace. Tím neříkám, že teď to není náročné a únavné. Ale tehdy ta krize vrcholila. V té první vlně vše bylo nové, museli jsme dělat věci na zelené louce. Teď jsme v době, kdy se situace bude, doufejme, zklidňovat. Pevně věřím, že krizi, kterou jsem zažil v první vlně, nyní už nezažiji.

Co vám na to řekla žena, že jste to místo znovu vzal?

Samozřejmě jsem to s ní konzultoval. Kdyby byla nějak zásadně proti, asi bych to přehodnotil. Ale řekla mi, že pokud to bude jen do voleb a pokud je skutečně cílem nějaká stabilizace, tak s tím souhlasí. Něco jiného by bylo, kdybych jí řekl, že je to na další 4 roky.

Takže ministerský mandát na další 4 roky by vám doma neprošel?

Myslím si, že to už by bylo náročné.

Nahlas se o vás mluví coby o velvyslanci ve Finsku. Nebojíte se, že byste o to místo mohl po volbách přijít?

Zatím není nic potvrzeno, nemůžu o tom tedy hovořit. Beru to tak, že tu jsem do voleb, respektive ještě nějaký čas po nich, než předám rezort svému nástupci. A co bude dál, se uvidí. Jsem člověk, který si dokáže najít i jiné uplatnění. Rád bych pracoval pro stát, považuji to za něco, co dává smysl.

Pokračovat? Někteří naznačovali...

Učíte se finsky?

Ne, neučím.

Vy stále mluvíte, že ve funkci budete do voleb. Co bude po nich, tedy jestli stále platí, že nekandidujete?

Stále nekandiduji, není tam žádná změna v tomto směru.

Ani vás nikdo nežádá o kandidaturu?

Fakt je, že někteří to naznačovali, ale já jsem jasně řekl, že tento plán nemám. To rozhodnutí jsem učinil před delším časem. Co bude po volbách, se uvidí. To teď úplně v hlavě nemám.

Byl mezi těmi naznačujícími i premiér Babiš?

S tím jsem to možná také krátce probíral, ale i s jinými kolegy. Jak říkám, to rozhodnutí jsem učinil vlastně už někdy v září, když jsem rezignoval na pozici ministra. Tehdy jsem říkal, že neplánuji pokračovat jako poslanec, a to platí stále.

Když jste znovu nastupoval, premiér říkal, že vaší největší předností je, že nemáte žádnou nemovitost. Neurazilo vás to trochu?

Ne, to byl asi takový bonmot po tom problému, který měl pan předchozí ministr (Petr Arenberger vlastnil desítky nemovitostí, které neuvedl v majetkovém přiznání – pozn. red.). Myslím, že to byl takový vtípek.

Otázka je, jestli je takový vtípek na místě ve chvíli, kdy jdete premiérovi zachraňovat ministerstvo?

To je pravda, ale on pak ocenil moji práci. Jsem člověk, který přišel do politiky s nějakým majetkem, odchází z ní s podobným. Že by to byla nějaká urážka, to ne.

Nedávno jste se nechal očkovat, měl jste nějakou reakci?

Žádnou reakci jsem neměl, kupodivu.

Ani vaše paní?

Také ne. Řada lidí říká, že měla třeba zvýšenou teplotu nebo nějakou jinou reakci. Já v zásadě vůbec kromě mírné bolesti v místě vpichu, což je standard, a teď už mě ani ta ruka nebolí. Uvidíme, co bude po druhé dávce, kdy se říká, že ty reakce mohou být silnější. Ale to záleží člověk od člověka a věřím, že drtivá většina lidí žádný problém nemá. A naopak je to pro ně benefit.

Nikdo neví, jaká je optimální hladina protilátek

Proč jste s sebou bral na očkování psa?

Neměli jsme hlídání a je to štěně, jsou mu čtyři měsíce, tak jsme ho vzali s sebou. Je to naše takové štěstí.

Narážím na to, že třeba ve videích premiéra se psi objevují, tak jestli to nebyl nějaký pokus o vylepšení image?

Ne, to ne. Skutečně jsme neměli hlídání.

V médiích proběhla zpráva, že se hokejista Jaromír Jágr odmítl očkovat s odůvodněním, že má dost protilátek. Je to skutečně důvod, proč se neočkovat?

To se diskutuje i v odborné veřejnosti. Převažující názor je, že pokud má člověk protilátky, není to kontraindikace k očkování. Pokud někdo protilátky má, je nějaký čas chráněn. Debata se vede, jestli to má být kritérium, kdy člověk dostane certifikát o bezinfekčnosti. Nikdo v tuto chvíli neví, jaká je optimální hladina protilátek, a jak dlouho člověku vydrží a chrání ho. Stále říkám, že jediná garance ochrany je očkování.

Takže ty apely, aby se lidé 90 dní po prodělání nemoci nechali očkovat, platí?

To platí. Skutečně nemám informace o tom, že by protilátky byly a priori nějakým problémem pro to nechat se očkovat.

Jaké jsou plány na podzim pro boj s případnou další vlnou covidu a jak to bude s přeočkováním?

První vlna očkování stála na velkokapacitních centrech typu O2 Universum a další. Ta by měla skončit někdy v září. Předpokládáme, že pokud vše půjde dobře, mohli bychom dosáhnout kýžené proočkovanosti zhruba 70 % obyvatel druhou dávkou. Poté by se měla strategie změnit, kdy by se očkování přesunulo do ordinací praktických lékařů a do menších očkovacích míst třeba při nemocnicích. V tuto chvíli se vybírá distributor vakcín včetně Pfizeru, protože ta bude dominantní, aby mohla být zavážena praktikům i pediatrům, protože bude možné očkovat děti 12 plus.

Soudy jsou restriktivní v tom, co může ministerstvo dělat

Kdy se spustí registrace pro děti starší 12 let?

Pokud vše půjde dobře, myslím, že se bavíme o červenci, ale konkrétní termín teď neřeknu. Bude záležet na dodávkách vakcín. (Termín včera prozradil Babiš s tím, že registrace se pro děti od 12 do 15 let spustí od 1. 7. – pozn. red.).

Když jsem byl teď na jaře naočkovaný Pfizerem, budu se jím muset i přeočkovat?

Obecně platí, že ano, byť se teď debatuje na úrovni Evropské lékové agentury o výzkumu, že by bylo možné vakcíny kombinovat. A to nejen u přeočkování, ale aby bylo možné, že první a druhá by mohly být od jiného výrobce. Zatím však vycházíme z toho, že člověk, který je rozočkován určitou vakcínou, jí musí být doočkován i přeočkován.

Začali jste už s objednávkami vakcín na podzim?

Ano, nyní jsme ve fázi, že máme předběžné objednávky takové, že jsme schopni přeočkovat celou populaci. Pokud by nastala taková situace, máme ty dávky k dispozici.

Pokud se na podzim naplní černé scénáře a vir znovu udeří plnou silou, hrozí další lockdown?

V tuto chvíli předpokládáme, že by už nemělo docházet k nějakému plošnému zavírání obchodů a podobně. Ale vycházíme i z judikatury soudů, to se také hodně změnilo. Soudy, zejména Nejvyšší správní soud, jsou poměrně restriktivní v tom, co ministerstvo může dělat mimo nouzový stav. Bavíme se o situaci, že by nebyl vyhlášen, pak by to bylo o nějakých režimových opatřeních jako omezení počtu osob na hromadných akcích. Pokud by se situace změnila natolik, že by bylo nutné vyhlásit nouzový stav, pak je to o něčem jiném.

Video  Desetitisíce Sputniků v koši: Ruská vakcína na Slovensku netáhne, lékař tepe Matoviče  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ingmarie ( 23. června 2021 13:34 )

Ať vysvětlí , proč vyhláškou vláda umožnila hudbu a tancování pozůstalým na pohřbech( (?!) ale pro mladé na diskotéce to není ještě vhodné.!! Babiš a jeho ministři zřejmě pocházejí z etnických oblastí , kde se na pohřbech tancuje ,a tak vyšli občanům vstříc

frantacizek ( 21. června 2021 17:31 )

tak od podzimu by tady měl být už jen Pfizer, Adame. Tak čím jiným chceš přeočkovávat - viz. ten největší kontrakt EU v historii

bizon_pepa ( 21. června 2021 16:53 )

Samozřejmě, že lockdown bude. Meses se sice rozpustil a Smejkal se chtěl vrátit od US. Dneska ale už opět vystrkuje růžky a vyhrožuje s testováním. Kua to ta banda nekompetentních lidí ještě nemá dost?

MAMKA2316 ( 21. června 2021 16:18 )

Kdo ty očkované odškodni ?,Asi by to měli být všichni ti co ho propaguji ne ??Všem co nám nutí očkováni by měli asi obstavit veškerý majetek na uhrazeni škod způsobených očkováním ne ????Jan Hnízdil se na blogu serveru Aktuálně.cz podělil o jeden z e-mailů, který mu dorazil do pošty. Stálo v něm, že jeho autor, Karel Hegenbart, ve svých 57 letech podlehl „celospolečenské hysterii“, jak to sám popsal, a nechal se spolu s manželkou naočkovat proti koronaviru.
„Nedal jsem na Vámi publikované rady se neočkovat. S manželkou jsme podlehli celospolečenskému tlaku (lépe by bylo nazývat to hysterií) a 25. 5. 2021 jsme si to svinstvo od Pfizer nechali v Kongresovém centru píchnout. Mně je 57, ženě 50, dceři 17 let. Manželka a dcera byly 24. 5. 2021 na PCR testu s negativním výsledkem. Říkám to proto, že 27. 5. 2021 nám oběma s manželkou začal naprosto stejný negativní průběh, dcera se také necítila dobře, abychom v sobotu 29. 5. 2021 zjistili (i s dcerou), že máme covid. Já na tom byl tak zle, že otočení v posteli byl nadlidský výkon. Manželka na tom byla lépe a zajistila přes svou plicní lékařku léky pro nás oba. Manželce zabraly. Mně bohužel ne, takže 6. 6. 2021 mi musela zavolat sanitku. Na urgentním příjmu FN Motol mi nabrali krev, PCR test, dali kapačku s koktejlem léků a začali mi pouštět kyslík rychlostí 12 lt/min. Když mě 11. 6. 2021 propouštěli, řekl mi lékař, že při příjmu mi nedávali šanci na přežití,“ napsal občan Hnízdilovi.

Celý dopis naleznete zde
Doktor Jan Hnízdil mimo jiné působí v rámci platformy Zdravé fórum a dlouhodobě patří ke kritikům vládních opatření namířených proti covidu. A tvrdí, že jeho názory jsou potlačovány. Odvolává se přitom na zkušenost režiséra Igora Chauna, který na server YouTube umístil video kritické k vládním plošným restrikcím, ale přišel o něj. Kvůli šíření „zdravotních dezinformací“.

„Lidé, kteří se snaží šířit nové video, například na diskusních serverech Seznamu, jsou s odvoláním na šíření dezinformací blokováni a mazáni

a-z- ( 21. června 2021 16:03 )

nikdo nehrne. Já ani manželka na druhou dávku rozhodně nepůjdeme, naše děti, když viděly, jak mě to sejmulo, nejdou také. To mě trochu uklidnilo...

Karel Hegenbart

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa