Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vojtěch se děsí návratů ze zemí s mutacemi. Na speciální PCR testy půjde více peněz

Aktualizováno -
18. června 2021
17:52
Autor: ČTK - 
18. června 2021
14:30

Klíčové budou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) letní návraty lidí z dovolených v místech, kde hrozí nákaza koronavirem s některou ze sledovaných mutací, které se mohou rychleji šířit. Řekl to dnes novinářům ve Sněmovně. Zdravotní pojišťovny proto podle něj budou hradit dvojnásobnou částku za PCR test, který ji odhalí. Ministerstvo dnes publikovalo národní strategii molekulárně-biologické surveillance, o které už hovořil Vojtěchův předchůdce ministr Jan Blatný (za ANO). V polovině března zmiňoval, že bude do konce týdne dokončená.

Od července budou zdravotní pojišťovny hradit více peněz za takzvané diskriminační PCR. „Naším cílem je, aby pozitivní vzorky byly co nejvíce vyšetřovány touto metodou, protože ta nám odhalí, že tam je nějaká mutace. Ještě nevíme jaká, ale víme, že vzorek je něčím neobvyklý a případně pak může být poslán na sekvenaci,“ uvedl ve Sněmovně ministr.

Za takzvané diskriminační PCR dostane laboratoř 614 korun jako za běžné vyšetření, dalších 614 korun navíc za tuto metodu a 47 korun odběrové centrum za odběr. Sekvenace je podrobnější způsob vyšetření pozitivního vzorku, kdy se přečte jeho genetická informace. Dělá ji jen několik laboratoří v ČR nebo se posílají do Drážďan, trvá ale 20 až 30 dní. Srovnáním s mezinárodní databází pak určí, o jakou konkrétní mutaci se jedná.

V každém kraji se sekvenacím věnuje jedno centrum, laboratoř v některé z příspěvkových organizací státu, většinou ministerstva zdravotnictví, ale také Biologické centrum Akademie věd ČR a Státní veterinární ústav spadající pod ministerstvo zemědělství. Týdně by mělo vyšetřit 70 až 100 vzorků.

Ministerstvo zdravotnictví vyčlenilo pro své laboratoře na sekvenování 80 milionů korun, měsíčně by se jich mělo vyšetřit 4500. Národní referenční laboratoř je bude pravidelně informovat, jaké mutace mají aktuálně sledovat.

Případy s některou ze sledovaných mutací se přednostně zabývá krajská hygienická stanice. Na další vyšetření posílají podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové hlavně vzorky od pacientů, kteří absolvovali očkování, s opakovanou nákazou, od dětí a pacientů do 50 let s těžkým průběhem nebo od pacientů, kde je riziko importu z rizikových oblastí.

Vojtěch: Zapojí se i cizinecká policie

Podle ministra je i přes výrazně se lepšící epidemickou situaci v tuzemsku na místě obezřetnost. „Vidíme, co se děje v Británii, v Portugalsku, v Rusku i v jiných zemích, kde se situace zhoršuje zejména díky delta mutaci,“ uvedl.

„Klíčové bude léto a návrat lidí z těch míst, kde riziko importu delta mutace může být. Proto jsou nastavená opatření, aby se lidé testovali, když jedou z těchto velmi rizikových zemí, aby při příjezdu absolvovali minimálně pětidenní karanténu,“ dodal. Více na to bude zejména na letišti podle něj dohlížet i cizinecká policie.

Do problematiky testování při návratu z rizikových zemí zasáhl minulý týden i soud. Zrušil část opatření, která nařizovala lidem podstoupit test na koronavirus ještě před návratem do ČR i v případě, že cestují individuální dopravou, například vlastním autem. Pro hromadné cestování tuto povinnost zachoval. V souladu s tímto rozhodnutím v pondělí pravidla ministerstvo upravilo.

Video  „Neviditelný závod o čas," Maďar o nebezpečí nakažlivějších mutací. Třetí dávka vakcín už za rok  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 19. června 2021 10:57 )

bude se očkovat jako proti chřipce každý rok, kdo bude chtít. U nás jsme nechali slabší kusy pomřít, tak další vlna nebude tak hrozná

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa