Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hamáček: Uzavírka dalších krajů? Zhoršení Plzeňska probere vláda nebo zdravotní rada

Autor: ČTK - 
21. února 2021
15:26

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nemá informace, že by se nyní chystala uzavírka dalších okresů. Vláda by se podle něj měla v pondělí zřejmě zabývat jen povinností nosit respirátory v hromadné dopravě a v obchodech, další opatření ministerstvo zdravotnictví nenavrhuje. Hamáček to dnes řekl v České televizi. Vláda by měla také probrat nákup antigenních testů pro školáky, který kritizuje premiér Andrej Babiš (ANO). Pokud bude podle Hamáčka tendr zrušen, testy se do začátku března, kdy se měla část žáků a studentů vrátit do škol, nakoupit nestihnou.

Kvůli špatné epidemické situaci jsou v současné době uzavřeny tři okresy v Královéhradeckém a Karlovarském kraji, platí v nich přísnější opatření, lidé oblasti nesmí kromě výjimek opouštět, ani do nich jezdit. Situace se v posledních dnech zhoršuje i v dalších okresech zejména v Plzeňském kraji.

Hamáček řekl, že v současné době nemá informace, že by krajské hygienické stanice chystaly uzávěru dalších okresů. Poznamenal, že jako ministr vnitra by to věděl, protože by si hygienici vyžadovali součinnost s policií. Očekává, že o tématu se ale bude hovořit buď na vládě, nebo na radě pro zdravotní rizika. Poukázal na omezené kapacity policie, která zavedená opatření kontroluje. Uzavření například celého kraje označil z hlediska policejních kapacit za velmi složité.

Obezřetný přístup

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) by byl pro uzavření dalších okresů, pokud by v nich situace eskalovala podobně jako na Sokolovsku či Chebsku. Opatření podle něj určité výsledky měla, je ale otázka, zda zafungovalo omezení mobility nebo rozhodnutí lidé začali vnímat jako vykřičník, aby se chovali zodpovědně.

Video  Blatný: Malé obchody neotevřou. A zpřísnění u roušek: Ušité doma stačit nebudou, nutný respirátor či dvě chirurgické roušky přes sebe  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) je k dalším uzavírkám obezřetný, na Trutnovsku podle něj počet nákaz stagnoval již před zavedením nových opatření.

Pořád slyšíme houkat sanitky, zní z Tachova

Starosta Tachova Ladislav Macák (Patrioti Tachova) nemá informace o tom, že by měl být jeho okres uzavřen. „Nemohou nás zavřít, nemají tu policisty, kde by je vzali,“ řekl dnes Macák.

Starosta se nedomnívá, že „okresní lockdown“ pomohl. „V uzavřených okresech se sice trochu snížil počet nákaz. Ale spíš stoupá naštvanost lidí a ti na to pak více kašlou. To je to nebezpečí, že jsou už unavení a otrávení,“ uvedl. Dobrovolní hasiči na Tachovsku už od minulého týdne sami desinfikují veřejné prostory, úřady a také školky. V Tachově jsou z celkem pěti školek dvě uzavřené zcela a jedna částečně kvůli nemocnému personálu. Učitelky onemocněly také v jedné základní škole a město muselo shánět náhradu.

„Tady je vysoký podstav policistů, nestačí ani na běžnou službu. Jedině vojáky by sem museli dát,“ uvedl Macák. Podle informací starostů Tachovska chybí v okrese téměř polovina příslušníků. „Spojují se tu oddělení. Planá se střídá s Konstantinovými Lázněmi, Tachov se střídá s Borem,“ dodal.

Nálada mezi lidmi se nezhoršuje. „Slyšíme ale stále houkat sanitky. Smekám před záchranáři, padají na ústa. Stojí tu 've frontě' pacienti, které musí odvážet, vůbec to nestíhají,“ uvedl Macák. Kraj v sobotu oznámil, že se Domažlická nemocnice stala covidovou a pro pacienty s nákazou postupně vyhradí většinu lůžek. Budou tam směřovat právě z Tachovska, ale také z Domažlicka a z nemocnic Klatovy a Stod. „Ale do Domažlic je od nás 50 až 80 kilometrů,“ řekl. Staří lidé a ti, kterým už někdo z okolí zemřel nebo byl v těžkém stavu, tak berou podle Macáka situaci velmi vážně a bojí se. „Ale hlavně mladí a ti, kteří to ještě nepoznali, tak to jsou gerojové a pořád se shlukují,“ uvedl.

Vláda se dotkne i testů pro školáky

Vláda se v pondělí pravděpodobně bude zabývat i návratem školáků do lavic a nákupem testů, které by obnovení prezenční výuky měly umožnit. Výběr vítězné firmy v sobotu kritizoval Babiš, podle kterého jsou kolem tendru a jeho vítěze nejasnosti. Požaduje proto jeho zrušení. Hamáček naopak rozhodnutí hájí. Dnes poznamenal, že pokud vláda zakázku v pondělí zruší, do začátku března již nebude reálné testy zajistit.

Video  Školy, kam se chystal Babiš a nedojel: Samotestování je pro děti hračka, říkají ředitelé  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

kedris ( 22. února 2021 03:39 )

Autor: Oto Kaděrka
ČESKO: Současné řešení odpovědných za pandemickou situaci přešel v jejich panický strach aby jejich rozběhlé obchody se stihly … do ukončení nouzového stavu. Ať to stojí co to stojí – včetně životů.
ČESKÝ NOUZOVÝ STAV JIŽ JEN JAKO KRYTÍ OBROVSKÉ KORUPCE
Posledním vyvoleným je Hamáček, který nechal objednat naprosto zbytečné testy, jejichž vypovídající hodnota je zatížena více jak poloviční chybovostí. Testy pro děti školou povinné, kdy se jíž delší dobu ví, že toto je nejméně zdravotně ohrožená skupina obyvatel. Současně děti jsou poslední skupina, kde se ještě neprokázalo, že jsou ohroženi – z moci úřední. Rozumějte tomu tak, že ještě jsme je netestovali, abychom mohli sdělit, že „to“ mají taky. Je zajímavé, že předškolská zařízení a první dva stupně základní školy funguji zcela v pohodě bez zjevných problémů s nákazou. Pokládám si otázku, jaký je rozdíl mezi druhákem a páťákem. Z mého pohledu jen v jeho věku.

Sám jsem opakovaně se snažil nabídnout s kolegy řešení ve sportu a školství, tak i vím, že v minulém týdnu na vybraných školách proběhl pilotní projekt testování, nikoliv antigenním ale PCR testem. Jak je nyní z jednání Hamáčka zcela marně, protože on již „nakoupil“ u číňanů, možná i za asistence Tvrdíka s Prymulou na fotbale v tomto týdnu.Ono totiž vše souvisí se vším. Ekonomika celé naší země a nejen té „ryje držkou v zemi“. V té optice nerozumím tomu, proč nakupujeme v Číně, která zjevně není bez viny v tom, že ten problém celý svět řeší. Proč nevyužijeme a finančně nepodpoříme naše domácí řešení, která se nabízejí minimálně ve dvou prokazatelně funkčních PCR testech, které vyvinuli laboratoře českých universit. Možná proto, že jsou levnější jak ty čínské a muselo by se dělit více lidí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa