Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Filipovi jde po krku finančák: 500 tisíc v tašce od stíhaného lobbisty Horáčka?

Aktualizováno -
21. srpna 2021
13:05
Autor: for, ČTK - 
19. srpna 2021
11:42

Šéf komunistů Vojtěch Filip se bude zpovídat finančnímu úřadu. Podnět mu dala Národní centrála proti organizovanému zločinu a žádá, aby Filipovi doměřil daň kvůli podezřelému půl milionu korun, který se ocitl v jeho sněmovní kanceláři. Peníze mu měl v roce 2018 předat stíhaný lobbista Tomáš Horáček. Policie původně prověřovala verzi, že jde o úplatek. Filip tvrdí, že žádné peníze nepřevzal, na policii ale vypovídal. S informací přišel server iRozhlas.cz.  Podle něj se půlmilionem bude zabývat i magistrát v Českých Budějovicích.

„Podezřelý“ půl milion měl Filip přijmout v papírové tašce společně s lahví alkoholu, a to od podnikatele Tomáše Horáčka. „Na recepci sněmovny jsem mu předal papírovou tašku, ve které byla lahev alkoholu a obálka s částkou 500 000 korun,“ popsal Horáček dění z roku 2018 v protokolu s tím, že peníze převzal Filipův asistent. „Gibiec tašku s hotovostí položil na malý stůl s informací: ‚Zde je první podpora od Tomáše‘. Vojtěch Filip na to pokývl a poděkoval,“ stojí v Horáčkově výpovědi, jak píše iRozhlas. 

Lukáš Gibiec je mediálním poradcem a někdejším Filipovým asistentem. Podle Horáčka měl transakci zprostředkovat a nyní je tak i jedním ze svědků předávky. Podle serveru policisté o předání peněz, ke kterému mělo dojít 17. dubna 2018, nepochybují. „Prověřováním bylo zjištěno, že k předání uvedené částky skutečně došlo,“ napsali vyšetřovatelé do dopisu finančnímu úřadu. 

Filip: Nevím, o čem mluvíte. Peníze jsem neobdržel

Částku, kterou měl přijmout šéf komunistů od zkorumpovaného podnikatele, ale zatajil Filip v příjmech. Národní centrála proti organizovanému zločinu tak požaduje, aby berňák doměřili daň.

Původně policie počítala s verzí, že šlo o nepřímý úplatek, tento scénář byl ale podle státního zástupce Zdeňka Matuly policií vyloučen. „Současně však dospěla k závěru, že může jít o jednání postižitelné podle jiného právního předpisu,“ dodal Matula.

Vojtěch Filip v rozhovoru pro iRozhlas uznal, že byl na policii podat vysvětlení. „Podání vysvětlení je klasický úkon, kterého nemám důvod se neúčastnit,“ dodal. Na další dotaz, zdali k předání částky skutečně došlo, ale odvětil, že neví, o čem novinář mluví. „K ničemu takovému nedošlo,“ uvedl. 

Magistrát bude řešit přestupek

Českobudějovický magistrát se však také bude kauzou zabývat - a to konkrétně tím, zda Filip nespáchal přestupek proti zákonu o střetu zájmů. Podle platné legislativy má každý poslanec každoročně „přesně, úplně a pravdivě“ oznámit majetek, který v průběhu své funkce nabyl, a to včetně finančních příjmů přesahujících částku 100 000 korun. Pokud tak neučiní, hrozí mu pokuta až 50 000 korun. Pod podnětem Pirátů je podle serveru iRozhlas.cz podepsaný analytik poslaneckého klubu strany Janusz Konieczny.

Filip postup policie i toto vnímá jako pokus jej zdiskreditovat před blížícími se volbami, uvedl. „Jsem na útoky na sebe před volbami zvyklý,“ podotkl.

Pomoc Vrbovské a cesta na Kazachstán

A k čemu vlastně měla tato částka sloužit? Podle Horáčka Filip slíbil, že peníze pomohou do funkce náměstkyni ministerstva zdravotnictví Andree Vrbovské. Ve hře měla být i cesta poslanců zemědělského výboru do Kazachstánu, kterou tehdy Filip vedl. 

„Program zahraniční mise byl na základě pokynu Vojtěch Filipa z velké části pozměněn. Pro část výpravy byla naplánována návštěva několika tamních nemocnic a ministerstva zdravotnictví. Na těchto jednáních Filip aktivně prosazoval zájmy společností z mé skupiny,“ vypověděl Horáček. Vrbovská navíc byla tehdejší Horáčkovou spolupracovnicí a také šéfkou Nemocnice Na Bulovce.

Horáček i Vrbovská ale skončili ve vazbě. Z kazachstánských obchodů také nic nevzešlo. To vedl k tomu, že Horáček požadoval peníze zpátky a za Gibiecem dokonce poslal svou advokátku. „Uvedla, že jí Gibiec vrácení částky 500 000 přislíbil. Později s ní přes veškeré přísliby přestal komunikovat,“ popsal svou verzi příběhu do úředních protokolů Horáček, který se v nemocniční korupční kauze snaží získat statut spolupracujícího obviněného.

Server iRozhlas popsal i průběh vyšetřování a obviňování. Podle Matuly například nepřímé úplatkářství nebylo prokázáno i proto, že nebyly naplněny všechny znaky ani skutkové podstaty tohoto přečinu. Policisté narazili i u varianty, že by se jednalo o trestný čin krácení daně. „Skutečnost, že zkrácená daň z příjmu nepřesáhla minimální hranici nutnou (100 tisíc korun) pro vznik trestní odpovědnosti, však neznamená, že jde o jednání beztrestné,“ vysvětlují policisté, proč případ odevzdali do rukou finančního úřadu. Daň byla podle informací zkrácena o 75 tisíc. 

Samotný Filip ale trvá na tom, že se nedopustil ničeho nezákonného a že příjmy má v pořádku. Filip může být vyzván k podání dodatečného daňového přiznání, pokud odmítne, mohla by následovat kontrola. 

 

 

sarina ( 20. srpna 2021 07:19 )

Proč Horáček 2 roky mlčel až teď se ozval, že by zkrachoval a ty prachy chce zpět?

sarina ( 20. srpna 2021 06:54 )

Badr, říkají to všichni rozumní lidé kterým není jedno co s Českem bude, ale kromě vás podřadné chátry která se snaží přesvědčit koblihy ALE MARNĚ!!! KOBLIHY VYHRAJÍ A PODŘADNÁ CHÁTRA UTŘE NOS.

sarina ( 19. srpna 2021 21:05 )

disk, říká se že komunisti kradli 40 let a nenakradli tolik jak ODS za 4 roky a jestli dostal 500 tisíc, co je to proti tomu co dostal Rath v krabici, ale ten komouš nebyl, nebo taky byl?

jity ( 19. srpna 2021 17:12 )

Bohužel máte pravdu.

disk ( 19. srpna 2021 16:57 )

Komouši kradli vždycky, buďme rádi, že už nezabíjejí.
Stbácko komunistická morálka v praxi - ovládnout, ukrást, zahodit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa