Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vojtěch pro Blesk o výhledu pro Česko: „Obavy mám“. Přijde povinné očkování?

Autor: Jakub Veinlich - 
16. července 2021
05:00

Ještě letos by mělo do Česka dorazit 10 milionů očkovacích vakcín proti covid-19. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v rozhovoru pro Blesk Zprávy přiznal, že ho zvyšující se počty nakažených nenechávají v klidu. Vláda ale žádný další nouzový stav kvůli vyšším počtům nechystá. Ministr ale apeluje na mladé, aby se nechali očkovat - právě v jejich skupině se nákaza šíří teď nejvíc. I proto mluví o policejních kontrolách v klubech. 

Pane ministře Vojtěchu, jak dlouho bude stát nabízet očkování a budou vakcíny popřípadě i pro lidi, kteří se nyní z nějakého důvodu očkovat nechtějí, ale popřípadě si to za čas rozmyslí?

Ta doba je určitě na následujících několik let. Již děláme objednávky vakcín nejen na rok 2021, ale už i na rok 2022. Předpokládáme a musíme také plánovat, že proběhne přeočkování v určitý okamžik, a je možné, že to přeočkování bude probíhat každý rok. To je něco, co nikdo není schopen stoprocentně říct.

Když se podíváme například na vakcinaci proti chřipce, tak to takto probíhá každý rok. Očkuje se vždy proti různým variantám, a to je podobný případ jako teď v případě koronaviru. Máme tu nové a nové mutace a ty vakcíny se jim postupně budou přizpůsobovat. Očkování proti covidu, tak jak to teď vnímám, bude jedno ze standardních očkování, podobně jako chřipka, nebo jiné choroby. Zařadí se vedle standardních očkování.

Kdy by se mělo definitivně rozhodnout, zda dojde k přeočkování a zda to bude standardní očkování i v příštích letech, tak jak jste to přirovnal například ke každoroční vakcinaci proti chřipce?

Zatím nemáme dostatek informací a dat, abychom dokázali určit, kdy bude potřeba k tomu přeočkování přistoupit. Musíme vyčkat stanovisek například Evropské lékové agentury (EMA), případně ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí – pozn. redakce). Máme tu také určité signály, z Izraele, kde už dochází k přeočkování, ale zatím se o tyto fakta nemůžeme úplně opřít. Stejně tak řešíme, zda se přeočkování má týkat všech, nebo pouze nějakých vybraných skupin, jako například starších lidí nebo chronických pacientů. Bavíme se také například o lidech po transplantacích. V tuto chvíli je možné, že dojde k tomu přeočkování už na podzim.

Ale jednotlivá očkovací centra by se měla zároveň postupně zavírat a sloužit svým původním účelům…

Ano, máme přesnou představu, jak by to očkování mělo dál probíhat, chceme také zapojit mnohem víc primární péči praktickými lékaři, zapojit by se měly i nemocnice, ale kdy konkrétně se budeme muset přeočkovat, to jsou věci, které nejen my, ale většina světa zatím neumí odpovědět.

Kolik je teď aktuálně do Česka objednaných vakcín?

Jen do konce tohoto roku nám dojde dalších 10 milionů vakcín a na ty další roky máme část vakcín objednaných a další objednávky se také řeší. Evropská komise uzavírá s výrobci další smlouvy. Je to především Pfizer, na který sází především, popřípadě Moderna. Počítá se také předběžně s tím, že by mělo dojít ke schválení vakcíny pro děti mladší 12 let.

A kdy by mohlo přijít povolení očkování i pro tuto skupinu?

Předpoklad je, že pokud vše dopadne dobře v rámci klinických studií a EMA vakcínu registruje, tak by mohla být vakcína Pfizer pro tuto skupinu, a i s tím tak trochu kalkulujeme v rámci objednávek na příští rok. Je to živý proces, který stále probíhá. 

Video  Hrozba „černé mutace“: Profesor Hořejší o variantě covidu, která by nás vrátila na počátek pandemie  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Počítáte s tím, že i nadále zůstanou vakcíny zdarma, tedy plně hrazené státem? 

V tuto chvíli s tím počítám. Není vůbec na pořadu dne, že by hrazené nebyly. Určitě ne v období několika následujících let. Uvidíme, jak se bude celá situace vyvíjet. Troufám si tvrdit, že za rok za dva to bude klasické očkování, které bude aplikovat praktický lékař. 

Jak hodnotíte tu stávající situaci, kdy nám opět rostou počty nakažených? 

Určitě to není nic, co by mě těšilo, a jisté obavy mám. Má to dva aspekty. Zvyšování virové nálože v rámci populace, to určitě není nic, co by nás těšilo, je to jisté riziko. Na druhou stranu je pravdou, že se tato čísla neprojevují v nemocnicích, což je, řekněme, ta lepší zpráva. Počty hospitalizovaných se dnes pohybují okolo 30 na celou republiku. V tomto ohledu to tedy není tak závažná situace, jak tomu bylo ještě před několika měsíci. Na druhou stranu je to něco, co musíme velmi bedlivě sledovat. Ten virus se může v tom podzimním období začít chovat jiným způsobem. Vzpomeňme si na loňský rok, kdy v létě byla situace v nemocnicích relativně klidná, a pak se velmi rychle změnila. Doufám, že tohle už nikdy nezažijeme. 

S tím, jak stoupají počty nakažených, i když nemocnice zatím nejsou tak zatížené jako v minulých měsících, mluví se mezi ministry opět o nutnosti vyhlásit nouzový stav? 

V zásadě jsou jen dvě možnosti. Jedna možnost je postupovat podle toho takzvaného pandemického zákona, který je aplikovatelný při vyhlášení pandemické pohotovosti. Ten stále platí - i proto může některá opatření aplikovat - je to například plošné omezení na hromadných akcích, nebo nutnost prokazovat se očkováním či dalším potvrzením o negativních testech či prodělání nákazy covid-19. Zatím není na místě stav pandemické pohotovosti rušit ať už kvůli vyšším počtům nakažených, nebo situaci v jednotlivých státech. Myslím, že tento stav by měl trvat do září, kdy se budou lidé vracet z dovolených a děti usednou zpět do škol.

Druhou možností, mnohem závažnější, je pak samozřejmě vyhlášení nouzového stavu. O tom ale zatím neuvažujeme, není to na stole. Hlavním důvodem je to, že i když rostou počty nakažených, nerostou počty vážných případů ani úmrtí. Faktem ale zůstává, že i po jednotlivých rozsudcích soudů je možné přijímat razantnější opatření jen na základě vyhlášení nouzového stavu. K ničemu takovému se ale nechystáme. Nutná je ale proočkovanost populace, a žádám znovu proto všechny, aby pokud se mohou, tak aby se nechali očkovat. Jedině tak předejdeme zhoršení situace a vyhneme se opět nutnosti zavírat podniky, obchody a další služby.

Přetrvávají stále u vás obavy z otevřených klubů, kam se teď v průběhu prázdnin chodí bavit především mladší ročníky, které tolik očkování nepodstupují? 

Ta obava je velmi reálná a je to vidět také v jiných zemích. Viděl jsem například zprávu z Nizozemska, kde se na hudebním festivalu nakazilo na tisíc lidí. A to už ta delta varianta, která je takto vysoce infekční a stihne nakazit velké množství lidí na jednom místě, byla.

I proto se vydají do našich klubů na kontroly policisté?

To je jeden z hlavních důvodů, nemůžeme si dovolit, aby se nám vir takto šířil. Říkáme, ať kluby fungují, nechceme je zavírat, což koneckonců ani kvůli judikatuře soudů nemůžeme, ale chceme, aby tam lidé dodržovali ta základní pravidla, která jsou nastavena. To znamená zejména to pravidlo OTM - tedy prokázáním se očkováním, testem, prokázáním se prodělání nákazy. Musíme zamezit šíření té nákazy na samém začátku. Na kontrolách jsme v příštích dnech domluveni i s panem policejním prezidentem Švejdarem

Takže mladší populace je pro vás v tuto chvíli největším „strašákem“ v šíření nákazy?

Je pravdou, že ta nákaza se šíří zejména v té mladší populaci. Ta čísla nakažených jsou generována ve věkovém rozmezí 16 až 30 let, což jsou právě lidé, kteří se scházejí často v podnicích. Je to i logické - jsou to lidé, kteří jsou skutečně nejméně naočkovaní, na tom se jednoznačně ukazuje efektivita a účinnost vakcíny. Tam, kde je vyšší proočkovanost, což je zejména starší populace, tam se nákaza nešíří, a naopak tam, kde je ta proočkovanost nižší, tam se ta nákaza logicky šíří. Troufám si říci, že ten, kdo nebude naočkován, tak se dřív nebo později prostě nakazí. 

Počítá nějaká vaše strategie s tím, že by v budoucnu mohli do klubů či do jiných podniků, které poskytují služby, jen očkovaní? Například prezident Macron chce od poloviny září spojit návštěvu podniků s důslednější kontrolou covid pasů...

To teď není na pořadu dne. I to nařízení Evropské unie o covid pasech jednoznačně říká, že očkování i testování musí být v rámci těch certifikátů postaveno naroveň. Není možné, aby někde byl jen vstup pro očkované. Byť by to z epidemiologického hlediska bylo asi to nejbezpečnější, tak z toho právního pohledu by to asi možné nebylo. Obávám se, že by soud takové opatření zrušil, a to určitě nechci. Platí to pravidlo OTM, o kterém jsem už mluvil, a to je pro nás zásadní, aby se jím dokázali prokázat v klubu i ostatních podnicích při kontrolách. 

V týdnu začala fungovat v Praze dvě očkovací centra bez předchozí registrace. Překvapily vás ty fronty, které se před nimi začaly tvořit? 

Musím říct, že mě částečně překvapily. Už několik týdnů jsem byl velkým zastáncem takového řešení. Myslím, že je tu skutečně nemalá část lidí, která se z nějakého důvodu nezaregistrovala do systému, ale takové očkování bez registrace pro ně už není problém. Že ale zájem o očkování v těchto místech bude tak velký, skutečně i mě překvapilo. Je to v souladu se strategií, kterou jsem prezentoval už před několika týdny, jít s očkovacími centry více za lidmi, blíž k lidem, kde se setkávají a proudí davy lidí. Ať je to nádraží, ať je to obchodní centrum. Ukazuje se, že to dává smysl. 

Video  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) během bezregistračního očkovacího dne v pražském obchodním centru na Chodově (12. 7. 2021)  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Platí tedy, že očkovací centra bez předchozí registrace budete otevírat i v dalších místech a městech? 

Platí, že v pondělí otevřeme další očkovací místo bez registrace v obchodním centru Nový Smíchov, kde zajistí jeho chod FN Motol. Zvažujeme i další místa - hovoříme o nějakém místu v Brně, Hradci Králové a dalších. Určitě by to neměla být jen záležitost Prahy. 

Část Jihomoravského kraje zasáhlo před pár týdny ničivé tornádo. Máme nějak zmapovanou situaci v průběhu očkování v těchto místech? Neuvažujete, že byste tam poslali nějaké mobilní týmy s vakcínami, abyste lidem, kteří odklízejí trosky a dávají dohromady své domy, ušetřili čas? 

Přiznám se, že nemám zmapovanou situaci v těchto oblastech, ale je pravda, že ti lidé mají teď skutečně asi jiné starosti. Vyslat na místo po nějaké debatě mobilní očkovací týmy je ale dobrý podnět, kterým se budeme určitě zabývat. Popřípadě bychom těmto lidem mohli, pokud o to budou mít zájem, nabídnout přednostní očkování. 

 

strejda777 ( 16. července 2021 20:31 )

kdoasi: By se na tebe mohli....víš co? A ještě aby brali nějakou pistoli, si se zbláznil nebo co? Na jakou kovbojku ses zase díval...?

strejda777 ( 16. července 2021 18:17 )

Já si myslím, že když očkovaný dostane covid (třeba nějakou mutaci) a jak píšeš, je bez příznaků, tak je to možná proto, že je očkovaný a organismus je na nemoc připravený a lépe proti covidu bojuje. Ale když takový nakazí další, a ten nemusí být očkovaný, může mít třeba i těžší průběh nemoci.....ne?

laskava ( 16. července 2021 17:35 )

No může to být i tak, že mladá se očkovat nechce a nějak se to musí zdůvodnit.

kdoasi ( 16. července 2021 17:07 )

ANO jsou novodobí komančové!!! Jak chutná moc, že?😡 Mě k tomuhle experimentu nikdo nepřinutí ani s pistolí u hlavy! Jdi do (_|_) ty Babišův řiťopotápěči🤮

bizon_pepa ( 16. července 2021 17:01 )

Co ti vadí na cestování do ciziny? Zda se, ze mas hodně informaci, ale špatně vyhodnocenych.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa