Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fronty před očkovacími kiosky: 7 užitečných otázek a odpovědí. Kdo může zajít pro vakcínu bez čekání?

  • Autor: Jakub Tomek - 
    Aktualizováno -
    19. 7. 2021
    07:03
    15. 7. 2021
    05:00

    Když nechtějí za očkováním, očkování musí za nimi… Premiér Andrej Babiš (66, ANO) s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (34, za ANO) v pondělí umožnili vakcinaci v obchodním centru Chodov a na pražském hlavním nádraží pro lidi, kteří jdou jen tak kolem. Bez registrace a čekání na volný termín. Lákadlem navíc má být soutěž o drahé dary. A před očkovacími kiosky se rázem tvoří velké fronty. Zde jsou nejdůležitější otázky a odpovědi, které se těchto nově otevřených míst týkají. Kdo a kam může přijít, kdo má zamířit spíš na Chodov, než na „Hlavák“?

  • 1.1) Kde se můžu nechat naočkovat bez předchozí registrace?

    Zatím bylo možné navštívit dvě centra pouze v Praze. Jedno je v obchodním centru Westfield Chodov, kde očkování má na starosti IKEM. Druhé místo je ve vestibulu pražského hlavního nádraží. Tam mají proces pod palcem lékaři z Nemocnice Na Bulovce. „Pokud uvidíme zájem, budeme přemýšlet o otevření těchto center i v dalších městech,“ řekl Blesku Daniel Köppl z odboru komunikace rezortu zdravotnictví. V pondělí 19. července se pak otevírá další v Obchodním centru Nový Smíchov, kde se o ně stará motolská nemocnice. 

    Očkovat proti covidu bez registrace by podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) mohla časem i běžná očkovací centra. Nová mimo nemocnice se mají otevřít ještě ve středu v obchodních centrech Karolina v Ostravě a Olympia v Brně „Není to možné udělat úplně kdekoliv, musí tam být zázemí pro skladování vakcín. Musí to schválit i hygiena, přeci jenom je to poskytování zdravotních služeb,“ řekl ve Sněmovně ministr.

    Video  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) během bezregistračního očkovacího dne v pražském obchodním centru na Chodově (12. 7. 2021)  - Blesk - Nikola Forejtová
    Video se připravuje ...

  • 2.2) Kdy mají otevřeno?

    Na Chodově každý den od 10 do 20 hodin. O víkendech do 19 hodin. Na hlavním nádraží každý den od 12 do 19 hodin.

    Nové místo bude v centru Nový Smíchov na Andělu. Vojtěch ve středu večer na twitteru oznámil, že na starosti ho bude mít motolská nemocnice, otevřeno bude mít od 09:00 do 20:00, kapacita bude 250 až 300 lidí denně.

  • 3.3) Jakou dostanu vakcínu?

    Na hlavním nádraží dostanou dospělí zájemci látku od firmy Johnson & Johnson, u které stačí jen jedna dávka. V OC Chodov získají vakcínu od Pfizer/BioNTech, mohou ji dostat lidé od 16 let.

    „Velký zájem o očkování bez předchozí registrace pokračoval i dnes. Za dnešek do obchodního centra na Chodově přišlo 814 lidí a na pražské hlavní nádraží přes 400. Zdá se, že možnost rozhodnout se pro očkování ′tady a teď′ lidem vyhovuje,“ pochvaloval si v úterý ministr zdravotnictví Vojtěch.

  • 4.4) Ještě mi nebylo 18 let. Kam můžu zajít?

    Pouze na Chodov. Látka Pfizer/BioNTech je totiž schválená i pro mladé od 16 let a nepotřebujete souhlas zákonného zástupce. Na hlavním nádraží používají k očkování vakcínu Johnson & Johnson a ta je určena jen lidem od 18 let.

    Otevření očkovacího místa bez registrace v obchodním domě na pražském Chodově (12. 7. 2021) Otevření očkovacího místa bez registrace v obchodním domě na pražském Chodově (12. 7. 2021) | Blesk:Jan Vilimek

  • 5.5) Na druhou dávku musím zase do obchoďáku?

    Po první dávce se na druhé dávce domluvíte přímo s pracovníky. Místo si buď vyberete jinde, nebo můžete přijít znovu na Chodov. Pokud si ale vyberete jiné město, například Brno, pracovníci vám termín zkusí zarezervovat poblíž vašeho bydliště.

    Zájemci o očkování bez registrace v pražském obchodním centru na Chodově (12. 7. 2021) Zájemci o očkování bez registrace v pražském obchodním centru na Chodově (12. 7. 2021) | Blesk - Nikola Forejtová

  • 6.6) Mužu přijít jen na druhou dávku, pokud jsem byl očkovaný jinde?

    Primárně by lidé měli chodit na druhé dávky do svých původních očkovacích center. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ale řekl, že pokud se někdo takový objeví, tak ho nikdo neodmítne a naočkují ho.

    Otevření očkovacího centra na Hlavním nádraží (12.7.2021) Otevření očkovacího centra na Hlavním nádraží (12.7.2021) | Blesk:Jan Vilimek

  • 7.7) Neplatím si zdravotní pojištění (nebo jsem z ciziny). Můžu se také očkovat?

    Ano, ale pouze na Chodově, kde očkují i tzv. samoplátce. Podle ministerstva nemá jedna dávka přesáhnout cenu 810 korun.

    Video  Epicentrum: Profesor Václav Hořejší o očkování a mutacích  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa