Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Jakých vakcín proti covidu se ještě dočkáme? Možného favorita i propadlíka od sousedů

Autor: Markéta Mikešová - 
4. července 2021
05:10

V Česku už se sice očkuje čtyřmi vakcínami proti covidu, stále to ale nejsou všechny, se kterými tuzemská očkovací strategie počítá. Tři ještě chybí, přičemž do ordinací a center nedorazí dříve jak za několik měsíců. Důvody jsou různé, například u vakcíny Novavax je to dané odlišnou technologií než u již schválených vakcín. Je komplikovanější na vývoj, zato se může chlubit špičkovou účinností. Oproti tomu vakcína CureVac narazila na problém, průběžné testy odhalily, že funguje sotva na 47 procent.

Hlavní pozornost se momentálně upírá právě k vakcíně Novavax, která by se částečně měla vyrábět u Jevan nedaleko Prahy. Na rozdíl od očkovacích látek, které se už proti covidu požívají (mRNA a vektorové vakcíny), je tento preparát na bázi proteinů. To je prověřená technologie, o které se dlouhodobě ví, že funguje, imunitní reakce je vyvolávána fragmenty bílkovin, které se tváří jako virus, plus v kombinaci s tzv. adjuvans.

Že to byla sázka na jistotu, potvrzují data přímo od Novavax. Vakcína měla v první fázi klinických testů účinnost 96 procent, což je nejvíce ze všech dosud vyvíjených očkovacích látek proti covidu. V třetí fázi testů vyšla účinnost 90procentní, což je ale dáno tím, že do hry vstoupily varianty koronaviru. Před vážným průběhem nemoci stále chrání stoprocentně, vychází z prohlášení společnosti.

Nevýhodou proteinových vakcín ovšem je, že jejich vývoj trvá déle. Ačkoliv tedy Novavax začal s pracemi ve stejné době jako konkurence, tak rychle je ukončit nemohl. I z toho důvodu byla česká očkovací strategie založena především na vakcíně Pfizer/BioNTech – hrálo se o čas. Látka Novavax je zatím v rámci plánů Česka ponechána jako doplňková a podle toho, kdy bude schválena, se rozhodne, jak bude využita.

Firma by o nouzové nasazení vakcíny chtěla v Evropské unii požádat do konce září. Výsledky jejích klinických testů ještě musí publikovat nezávislý odborný časopis a musí projít recenzním řízením. Na podzim už bude velká část dospělé populace na západě očkována, Novavax tak plánuje, že vakcíny poskytne především chudším a rozvojovým zemím, mimo jiné proto, že skladovány nemusí být v extrémně nízkých teplotách jako mRNA. Spekuluje se také, že by látka mohla být používána k přeočkování, které bude eventuálně potřeba.

Sanofi vakcínu upravila, CureVac to ještě čeká

Zatímco Novavax se těší ze slibných výsledků, další vakcína, se kterou česká očkovací strategie počítá, je na tom zcela odlišně. Německá CureVac, která touto dobou už měla být k dispozici, vykázala účinnost jen 47 procent, což je zatím nejhorší výsledek. Jde přitom podobně jako u Moderny a BioNTech o mRNA vakcínu, vlastně je to jedno z prvních selhání této moderní technologie.

„Doufali jsme v lepší výsledky při průběžné analýze, počítali jsme ale s tím, že při takovém množství variant koronaviru bude velkou výzvou dosáhnout vysoké účinnosti,“ přiznal předseda CureVac Franz-Werner Haas. Firma bude v testech pokračovat, ale už teď je jasné, že je to velký problém. Dokonce tím byla vyvolána debata, zda by německá spolková vláda neměla ze společnosti kapitálově vystoupit. Ať to dopadne jakkoliv, zatím nelze odhadnout, kdy nebo zda vůbec vakcína CureVac do Česka dorazí.

Třetí dosud neschválenou vakcínou v české očkovací strategii je látka od francouzské společnosti Sanofi a britské GlaxoSmithKline (GSK). Tato vakcína je podobně jako v případě Novavax proteinová, takže její vývoj opět nemohl být vývoj příliš urychlen. Navíc firmy se musely potýkat s tím, že loni v prosinci vakcíně vyšla nedostatečná imunitní reakce u starších lidí.  

To se nicméně podařilo opravit, minimálně v posledních klinických studiích byla již reakce silná u všech věkových skupin, na konci května se tak mohla rozběhnout třetí fáze testování. A zatím to vypadá, že by se schválení mohlo stihnout ještě během letošního roku. Cílem je eventuálně vyrobit jednu miliardu dávek, přičemž Sanofi pomáhá s výrobou i konkurenční Moderně.

Snaží se celý svět

Toto všechno jsou vakcíny, se kterými v tuto chvíli ještě Česko počítá. Reálně jich je ale ve vývoji mnohem více, pozitivní zprávy přišly před několika dny například z Kuby – její vakcína jménem Absdala hlásí účinnost 92 procent po třech dávkách.  I toto je proteinový preparát. Na očkování pracuje mimo jiné také tchajwanská firma Vaxxinity, americká ImmunityBio, kanadská Medicago či indická Zydus Cadila.

Video  „Neviditelný závod o čas," Maďar o nebezpečí nakažlivějších mutací. Třetí dávka vakcín už za rok  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa