Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Přehledně: Novinky v očkování. Supertým expertů, mutace, přeočkování a děti už v létě?

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    13. 5. 2021
    05:00

    K očkování se v Česku momentálně mohou registrovat lidé ve věku 45+ a již příští týden se spustí další kategorie 40+. Nejde však o jediné novinky. Nový je i expertní tým v rámci ministerstva zdravotnictví, který má řešit očkování v dlouhodobějším horizontu, ale třeba i aktuální distribuci vakcín. Jsou přitom i dílčí dobré zprávy, rozvoz vakcín nyní po krajích funguje dobře, potvrzuje Blesk Zprávám šéf Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS), který je součástí nového „vakcinačního supertýmu“. Kuba se pozastavuje i nad otázkou, jak bude vypadat očkovací podzim v Česku. Ministerstvo zdravotnictví mezitím pokračuje v kampani Česko očkuje. Odpovídá v ní i na otázky týkající se třeba mutací koronaviru či očkování dětí.

  • 1.Nový expertní tým

    Měl zasedat ve středu, ale odložilo se to. V rámci ministerstva zdravotnictví vznikl nový 20členný „vakcinační supertým“, který má řešit očkování v Česku v dlouhodobějším horizontu. Vést jej nebude přímo ministr Petr Arenberger (za ANO), ale jeho náměstek Martin Havrda, který se v dubnu přesunul na ministerstvo coby primář interní kliniky vinohradské nemocnice. Součástí expertního týmu jsou i hlavní hygienička Pavla Svrčinová, šéf České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek či předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka, jak informovaly lidovky.cz.

    Zajímat mě bude zejména to, jak se dokončí aktuální fáze očkování, jak bude vypadat logistika a dělení dodávek vakcín mezi očkovací centra a ordinace praktických lékařů,“ avizoval Šonka.

    Rada má dle něj jednat nejen o dalším postupu očkování v Česku, ale i o strategiích pro další roky. Jak upozorňuje ministr Arenberger, Čechy dle všeho čeká nutnost přeočkování.

    Video  Přeočkování Čechů proti covidu: Bude nutné po roce, roce a půl, míní Arenberger. A zmínil obavy z mutací i očkování 40+  - ČTK / Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 2.Součástí i hejtmani. Distribuce prý funguje

    Součástí nového expertního týmu přitom mají být i dva hejtmani. Shodou okolností dva Martinové. Šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba a liberecký hejtman Martin Půta.

    „My si především potřebujeme vydefinovat, jak budou probíhat další fáze očkování a jak má fungovat očkování v průběhu letních měsíců. Jak vypadají dodávky tak, abychom věděli, ve kterém okamžiku máme dostatek dávek, abychom proočkovali všechny věkové kategorie, i když nutno říct, že to má svou neznámou, že neumíte odhadnout, kolik procent zájemců v té věkové skupině bude,“ řekl Blesk Zprávám hejtman a exministr Martin Kuba.

    „Druhá věc je, ja bude pokračovat očkování v průběhu léta a na podzim, protože velká část velkých očkovacích center, na kterých očkovací strategie stojí, je alokovaná do prostorů, které už by měly podle mého od léta a podzimu sloužit k jiným účelům, ať už jsou to sportovní haly, výstavní areály, pavilony nebo zimní stadiony. Chceme se bavit o tom, jak to očkování bude probíhat dál,“ podotkl Kuba.

    Video  Arenberger ministrem zdravotnictví. Zeman zmínil Sputnik, hysterii a mrtvé  - Blesk Zprávy / ČTK
    Video se připravuje ...

    Dobrou zprávou je, že momentálně distribuce vakcín probíhá dle Kuby dobře. „Vakcíny teď máme, jsou dostupné v očkovacích centrech, snažíme se je dostávat i do ordinací praktických lékařů. Celá ta strategie teď stojí na očkovací vakcíně Pfizer a tam je ta logistika poměrně jednoduchá. Je potřeba si přiznat, že kdyby nebyl Pfizer, tak je s tím problém. To, co dneska zažíváme, je ale extrémní rychlost, a to proto, že se posunuly dávky z 21 na 42 dnů. Tím se stalo, že do těchto týdnů, které nyní prožíváme, nám nevychází téměř žádné druhé dávky,“ uvedl Kuba.

    Tato situace se však postupem týdnů změní a zpomalí, protože bude nutné očkovat více lidí druhými dávkami. „Rychlost, kterou teď zažíváme, je v podstatě největší a teď se zase bude trošku zpomalovat, protože třetinu, jindy dvě třetiny v jiném týdnu zabere podávání druhých dávek,“ upozorňuje Kuba.

  • 3.Výhled na léto a podzim

    S činností skupiny tak souvisí i výhled na to, jak bude vypadat očkovací léto a očkovací podzim v Česku.

    „Myslím, že tahle skupina by měla za ČR definovat diskuzi o tom, jak má probíhat případné očkování na podzim, i když tam já za sebe vidím spoustu neznámých a uvidíme, jak to celé bude vypadat. Na to téměř nikdo z vakcinologů není teď příliš schopen odpovědět, jak se virus bude v proočkované populaci chovat, jestli zůstane problémem, a nebo ne. Já jsem v tomhle trošku optimista, ale jako lékař také respektuji, že se zatím díváme na věc, kterou neumíme úplně přesně popsat,“ upozorňuje Kuba, který má zkušenosti i coby lékař záchranky či anesteziolog na kardiochirurgii.

  • 4.Nové kategorie

    Momentálně přitom v Česku probíhá zpřístupňování kategorií dalším a dalším lidem. Od půlnoci z pondělí na úterý je otevřena registrace pro očkování lidí 45+, kategorie 40+ se otevře příští týden.

    „V Jihočeském kraji my máme v každé pětiletce zhruba 40 tisíc lidí. Teď máme ty nejsilnější - 45-50 a 40-45 let, tam je to někde kolem 50 tisíc a potom už to opět klesá dolů. Potřebujeme mít jasnou představu, kolik dodávek budeme dostávat a v jakém časovém harmonogramu se můžeme pohybovat. Je to extrémně důležité pro provoz očkovacích center,“ popisuje Kuba.

    Vzkaz pro odmítače

    Lidem, kteří mají obavy z očkování, nebo jej přímo odmítají, Kuba vzkazuje: „V Jihočeském kraji vidíme velmi dobře, že ve věkových skupinách 70+ a 80+, kde se nám povedlo dosáhnout proočkování někde kolem 76 procent, tak totálně, rapidně poklesla hospitalizace těchto lidí v nemocnicích. I já osobně bych všem vzkázal - a myslím, že jsme to jako lidstvo zažili mockrát a spousta z nás má za sebou řadu jiných očkování - tak díky tomu žijeme jako lidstvo v době, kdy už neumírají naši blízcí na řadu nemocí. Očkování vidím jako zásadní a jednoduchou cestu, kdy to všechno ukončit a zbavit se toho. Za sebe bych proto požádal všechny, aby to očkování využili, je to všechno správná a jediná cesta, jak tohle všechno mít co nejrychleji za sebou.“

  • 5.Nutnost přeočkování

    Stále jasnější přitom je, že jedním očkováním o dvou dávkách (příp. jednou dávkou u vakcín typu Johnson & Johnson) boj s covidem neskončí. „Ten vir tu s námi podle expertů asi bude pořád, ale na to už se připravujeme stejně jako celá Evropa. Chystáme strategii na přeočkování, doděláváme covid pasy, poctivě trasujeme, testujeme ve firmách i ve školách a jsme velmi obezřetní při jakémkoliv rozvolňování,“ vzkázal Blesk Zprávám premiér Andrej Babiš (ANO).

    „O přeočkování se stále ještě diskutuje, zatím nejsou zřejmě všechna data k dispozici, takže je to spíš celoevropská záležitost,“ upozorňoval tento týden na vládě Arenberger.

    „Pracovní verze je asi taková, že opravdu s přeočkováním musíme počítat, dovedeme si představit, že ten režim bude podobný jako třeba u přeočkovávání proti chřipce a to nejen kvůli tomu, že postupně ubývá aktivita protilátek a nebo buněčné imunity u očkovaného s odstupem času, ale také s výskytem případných nových mutací. Ten režim bude asi podobný, jako to je třeba u chřipky,“ vzkázal s tím, že třeba v Británii již na podzim plánují přeočkování těch, kteří již byli naočkováni. „Naši experti říkají, že to přeočkování by mělo proběhnout asi do roku, roku a půl od předchozího očkování, ale stále je to ještě otevřeno,“ doplnil ministr zdravotnictví.

    Věštění z křišťálové koule?

    Kuba upozorňuje, že odhady, kdy se bude muset přeočkovávat, jsou věštěním z křišťálové koule. „Bude to záležet na tom, jak se bude ta nemoc chovat. Máme za sebou všichni pár měsíců, kdy paralyzovala celou Evropu i svět a z této zkušenosti vycházíme. Co na této pandemii bylo zásadní, byly zahlcené nemocnice, které paralyzovaly systém."

    Doba nedostatku lůžek na JIPkách a přeplněných nemocnic je pryč. Ve špitálech nyní leží 1796 nakažených s covidem. Další vývoj se odhaduje však jen těžko. A s tím souvisí i výhled na přeočkování Čechů.

    „Jestli se na podzim ukáže, že protilátky fungují, vir se nešíří, a nebo se šíří tak, že ti lidé třeba mají lehký průběh, tak to pro tu společnost přestane být zajímavé. Já si myslím, že to teď nikdo neumíme přesně odhadnout a netroufám si modelovat, že příští únor či březen se začne přeočkovávat. Je to věc, která je v medicíně natolik nová a nikdo s ní nemá takovou zkušenost, že je to všechno trochu věštění z křišťálové koule,“ podotkl pro Blesk Zprávy Kuba.

    Video  Hvězda Slunečné po druhém očkování proti covidu: Vysmívá se konspirátorům  - Kisa Císařová
    Video se připravuje ...

  • 6.Obavy z mutací

    Obavy přitom způsobují právě nové mutace koronaviru. Vyvstávají spolu s nimi nové otázky související s oočkováním. Ministerstvo zdravotnictví propaguje proto kampaň Česko očkuje s podtitulem „Udělejme tečku za koronavirem“. Zapojují se do ní nejrůznější další experti. A mezi partnery a odbornými garanty je i Úřad vlády ČR:

    Pryč je tak nápad Úřadu vlády s propagací očkování přes dvojici mladých youtuberů Annu Šulcovou a Jakuba Gulaba. V téhle kampani hrají prim čistě jen odborníci a jejich rady.

    Nevyzpytatelné mutace

    Jednou z otázek, která se v kampani otevírá, je i to, zda fungují vakcíny i proti mutacím viru. „Mutace viru jsou nevyzpytatelné, nicméně vakcíny, používané u nás se prozatím ukazují jako funkční i proti nim. Kdyby se v budoucnu přeci jen objevila mutace, proti které nebude účinnost vakcíny dostatečná, bude rychle připravena nová vakcína, která ponese novou informaci, lépe odpovídající této mutaci. I tak ale platí, že očkovaný člověk má silnější imunitu, která ho i proti mutacím ve značné míře ochrání,“ upozorňuje kampaň.

    A epidemiolog Petr Smejkal ve spotu z kampaně potvrzuje: „Vakcína vždycky vám poskytne určitou ochranu proti všem mutacím viru, ale kdyby se náhodou objevila mutace, proti které by byla vakcína účinná jen minimálně, bude trvat řádově týdny, než se vyrobí vakcína nová, která bude účinná i proti této mutaci.“

    Arenberger: Musíme být opatrní

    „Samozřejmě před mutacemi opatrní být musíme, proto i ti, kteří jsou očkování, stále nosí ochranu úst a nosu, máme režimová opatření a je to správný postup. Musíme si uvědomit, že ten život se bude vracet k tomu, co jsme měli před pandemií, relativně pomalu. Ale myslím si, že se s nějakými drobnými omezeními celkem rychle dostaneme do velmi únosných situací,“ upozorňuje ministr zdravotnictví Arenberger.

    Video  Jak nás ohrožují mutace: Virolog zmínil nebezpečnou supervariantu i riziko z Indie  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 7.Rychle dodaná vakcína

    Kampaň otevírá přitom i další otázky, třeba právě to, jak je možné, že vakcína byla vyvinuta tak rychle. „Za rychlý vývoj vakcíny vděčíme technologickému pokroku i zapojení velkého množství výzkumných center a dobrovolníků. Vakcína se navíc stala prioritou a ‘předbíhala’ v pořadníku na schvalování léčiv. Díky tomu mohlo její testování i schvalování proběhnout rychleji. Pro její bezpečnost se tedy provedl stejný proces, jako pro jiné vakcíny, jen byl zkoncentrován do kratší doby,“ upozorňuje kampaň Česko očkuje.

    Právě s rychlostí dodání vakcín jsou však spojené i další obavy. Mj. se týkají i krevních sraženin, které se objevily v jednotkách případů u vakcín AstraZeneca. Různé státy k nim přistoupily rozdílně - např. na sousedním Slovensku se doočkovávají jen ti, kteří již dostali první dávku. Nové podání vakcín bylo zastaveno.

    AstraZeneca se u nás očkuje dál

    „My jsme u nás žádnou komplikaci zatím nezaznamenali. Nemám přístupy ke všem studiím, toto je rozhodnutí, které musí udělat někdo na úrovni ministerstva, je to ryze odborná věc, užívání některých léků,“ podotýká pro Blesk Zprávy k vakcínám AstraZeneca Kuba.

    Ministr Arenberger na vládní tiskovce uvedl: „Zatím, co se týče AstraZenecy, tak si myslím, že ten zájem je stále, i když třeba někdo má pocit, že by ji měl odmítnout.“ Podle něj se však jedná o preparát, „který trochu neoprávněně někteří nechtějí“. „Nežádoucích účinků, které byly popsány, je opravdu extrémní minimum. U kuřáků je riziko vzniku trombózy asi stokrát vyšší, než u této vakcíny, stejně tak u žen, které užívají hormonální antikoncepci,“ podotkl ministr a vyzdvihuje to, že se AstraZeneca dá dobře distribuovat bez složitého chladového řetězce k praktikům.

  • 8.Vakcíny pro děti už o prázdninách?

    S otázkou, jak to bude s očkováním v Česku dál, souvisí přitom i další novinka - otevření prostoru k očkování dětí. Děti mladší 16 let nebyly zpočátku v klinických studiích testovány vůbec, covid-19 je většinou neohrožuje tolik, jak dospělou populaci, vysvětluje kampaň Česko očkuje.

    Klinické studie však v případě dětí již probíhají. „Je silný předpoklad, že vakcíny v druhé polovině roku budou schváleny i pro očkování dětské populace,“ uvádí kampaň.

    V Americe schváleno

    V této souvislosti zaujala informace z USA, kde tamní regulační a dohledový lékový úřad FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) rozhodl o tom, že americko-německá vakcína Pfizer může být aplikována  dětem ve věkovém rozpětí 12 - 15 let. Obdobný postup schválení je v případě EU nutný však u orgánu EMA (Evropská agentura pro léčivé přípravky).

    „Co se týče očkování 12+, my musíme počkat na to, jak rozhodne nebo přijme výsledky klinických studií SÚKL na podkladě EMA: Já jsem optimista v tom, že očkování 12 - 16 se přiblíží ještě - nechci říkat přesná čísla - ale dovedu si představit, že už o prázdninách se můžeme do této situace dostat a že bude možnost očkovat i tuto věkovou kategorii,“ podotkl tento týden ministr Arenberger.

    Video  Andrej Babiš na prohlídce velkokapacitního očkovacího centra  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 9.Další otázky a odpovědi

    „Myslím si, že se máme očkovat, protože to je jediná cesta, jak zabránit tomuto onemocnění, které může mít i fatální konec. Udělejme za koronavirem tečku,“ vyzývá v kampani i profesor Pavel Pafko, který očkování nezáměrně udělal reklamu loni, když se u slova vakcína přeřekl. A rázem Česko obletěla Pafkova „vagina“.

    Web ceskoockuje.cz přitom kromě spotů se známými tvářemi přináší i soupis dalších otázek a odpovědí, které lidi mohou v souvislosti s vakcinací napadat. A eventuelně i tížit. Od vedlejších účinků vakcín, po to, zda jsou vakcíny vhodné pro těhotné nebo kojící ženy a alergiky.

    Co těhotné ženy a alergici?

    „V ČR používané vakcíny by však neměly mít žádné negativní účinky na těhotné či kojící ženy, ani nijak ohrožovat porod či výživu dítěte. Těhotné ženy jsou naopak vystaveny většímu riziku při onemocnění covid-19, které vede k většímu riziku předčasného porodu. Pokud jste těhotná a zároveň se nemůžete vyhnout setkávání s nakaženými, je vhodné očkování zvážit. V takovém případě se poraďte se svým lékařem,“ vzkazují autoři očkovací kampaně.

    „Pokud jste alergičtí na nějaké potraviny, pyl, roztoče, prach nebo latex, nemusíte se očkování obávat. Pokud trpíte alergiemi na léky či jste v minulosti prodělali akutní alergickou reakci (anafylaxi), je možné, že se u vás taková reakce může vyskytnout během 15 minut po očkování,“ uvádí kampaň s tím, že je třeba i v tomto případě se o očkování poradit s lékařem.

    Video  Pafkův přeřek se stal virálním: Slavný lékař se radoval z vývoje "vagíny"  - Česká televize
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 13. května 2021 12:16 )

očkování je dobrovolné, očkovaní se nebudou muset testovat. Kdo se nenaočkuje, bude muset mít platný test a to bude trvat do té doby než se vymýtí koronavirus, to je jen "dočasné řešení"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa