Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

90 milionů za „zbytečnou“ polní nemocnici v Letňanech? Babiš: Bulovka je z obliga

Aktualizováno -
10. června 2021
15:10
Autor: ČTK - 
9. června 2021
16:26

Nebude-li mít pražská Fakultní nemocnice Bulovka 90 milionů korun na zaplacení provozu polní nemocnice na výstavišti v Letňanech, bude to muset zaplatit ministerstvo financí. Premiér Andrej Babiš to ve čtvrtek řekl novinářům při návštěvě Olomouce. Uvedl, že podle jeho dosavadních zjištění cenu za pronájem vyjednalo ministerstvo zdravotnictví a nemocnice to dostala příkazem. Polní nemocnice sloužila jako záloha pro případ přeplnění nemocnic pacienty s covidem-19, nebyla však využita.

Dostal jsem podklady, podle kterých je skutečně Bulovka z obliga. My jsme jako vláda rozhodli o záložní nemocnici, ale neřekli jsme kde a jak, to realizovalo ministerstvo zdravotnictví. Podle podkladů, které jsem dostal, ministerstvo zdravotnictví určilo cenu, vyjednalo cenu a Bulovka to dostala příkazem, domníval jsem se, že to bylo jinak,“ uvedl premiér.

Novinářům v Olomouci řekl, že požádal ráno ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) aby zjistil, kdo určil cenu 29 korun za metr. „Mně se to zdálo od začátku předražené. Proč jsme nešli do O2 Universum, kdo to vyjednal. Je potřeba to prošetřit,“ doplnil Babiš. Poukázal na to, že Bulovka byla významně oddlužena. „Je potřeba se podívat na jejich hospodaření, zda jsou nebo nejsou schopni to zvládnout. Myslím, že nemocnice v rámci covidu měly obrovské příjmy. A samozřejmě, pokud Bulovka na to nemá, tak to bude muset ministerstvo financí zaplatit,“ dodal Babiš.

Ministerstvo to zamítlo

Mluvčí nemocnice Filip Řepa ve středu uvedl, že ministerstvo financí refundaci nákladů spojených s provozem polní nemocnice nemocnici zamítlo.  „Stále věříme, že společně z nastalé situace nalezneme východisko a zamezíme tím dalšímu zadlužování nemocnice, která byla navíc v období pandemie jednoznačně nejvytíženější v rámci celé ČR,“ dodal.

Ministerstvo financí podle Zdeňka Vojtěcha z oddělení komunikace není příslušné posuzovat žádosti o jakékoliv platby pro tuto nemocnici. „Jedná se o závazky vyplývající z právního vztahu mezi nemocnicí a společností ABF, které je z povahy věci nutné řešit v rámci rozpočtu příslušné nemocnice, případně v koordinaci se zřizovatelem,“ uvedl. Připomněl také, že nemocnice dostala na úhradu svých závazků loni 1,29 miliardy korun.

Ředitel nemocnice Jan Kvaček pro iRozhlas uvedl, že řešení hledá společně s ministerstvem zdravotnictví. Šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) podle mluvčí Gabriely Štěpanyové počítá s tím, že Bulovka peníze dostane. „Vyžádal si veškeré informace a materiály. Je připraven záležitost řešit a najít řešení,“ uvedla pro server. Vojtěch pro Radiožurnál později řekl, že situaci chce vyřešit v řádu týdnů, možná mixem finančních zdrojů včetně Bulovky.

Muselo by se šetřit

Ředitel nemocnice upozornil na to, že pokud peníze Bulovka nedostane, musela by dělat zásadní škrty ve svém rozpočtu. „Je to pro nás obrovská částka a řadu věcí jsme kvůli tomu v nemocnici nerealizovali. Máme nějaký plán rekonstrukcí, nákupů přístrojů a tak dále,“ popsal situaci pro iRozhlas. Pořád počítá s tím, že se peníze nemocnici nakonec vrátí. Ministr Vojtěch pro to podle něj dělá maximum. „Nyní to dáme na vládu a budeme čekat, jak dopadne další kolo,“ dodal.

Záložní nemocnice nebyla nikdy v provozu

Záložní nemocnici v Letňanech armáda postavila loni koncem října kvůli podzimnímu zhoršování situace ve zdravotnických zařízeních. Ve výstavních halách mohlo podle plánů najít pomoc až 500 pacientů. Nemocnice nikdy nebyla v plném provozu, také kvůli nedostatku personálu.

Zřízení nemocnice bylo politickým rozhodnutím. Oznámil ho 15. října ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že personál by do ní měly dodat pražské nemocnice. Ředitel Bulovky Jan Kvaček tehdy řekl, že personál bude v nemocnicích chybět, pokud ho přesunou k provizorním lůžkům. Vláda zřízení nemocnice schválila o den později, tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) uvedl, že praní prádla nebo zajištění jídla bude navázáno na Bulovku, která je nejblíž.

Nakonec to byla právě Bulovka, kdo 17. října s firmou ABF miliardáře Petra Sehnala uzavřel smlouvu. Podle dokumentu v registru smluv měla do 30. listopadu zaplatit 22 milionů korun bez DPH. Celkové náklady do února vyčíslila nemocnice na téměř 100 milionů korun, další peníze stála součinnost armády a Správy státních hmotných rezerv.

Kromě nájmu platila nemocnice firmě majitele Petra Sehnala také energie a další služby. Pronájem prostoru pro záložní nemocnici ministerstvo zdravotnictví ukončilo k 19. únoru. Sehnal nabídl tehdejšímu ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) snížení ceny o dvě třetiny.

Objekty výstavišť nebo kongresových hal se využívají v době epidemie koronaviru zejména jako očkovací centra. Druhá polní nemocnice vznikla na výstavišti v Brně, později byly prostory poskytnuty pro očkování.

Polní nemocnice v Letňanech:

Video  Polní nemocnice v Letňanech.  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 9. června 2021 17:38 )

ještě chce připomenout ty zázračné léky, které musely nemocnice v Praze a v Brně nakoupit a leží jim v tom stovky milionů korun, skoro žádné se nepoužily, to jim také nařídila vláda nemehel... tak utrácí ANO peníze, chaoticky a zbytečně

Covid_19 ( 9. června 2021 17:35 )

Premiér se nechával hrdě fotit v polní nemocnici v Letňanech, ale když zjistil, kolik stála polní nemocnice v Brně, tak se tam jel také nechat vyfotit. Jenže polní nemocnici v Brně postavila opozice za pár korun, co vládne v Brně, Letňany nařídil ministr za ANO.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa