Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Dovolenkový ráj Čechů rozvolňuje, turisté ale ostrouhají: Tunisko trvá na testech

Autor: ČTK - 
13. května 2021
16:20

Tunisko od neděle zruší velkou část restrikcí zavedených minulý týden, a to navzdory kolabujícím zdravotním službám, přetíženým kvůli vysokému počtu covidových pacientů. Informovala o tom dnes agentura AP. V severoafrické zemi se znovu otevřou restaurace, školy a mešity, povinná karanténa pro turisty ale zůstane dál v platnosti.

Mluvčí vlády ve středu večer oznámila, že od 16. května se zmírní dosud platná omezení, která ale část veřejnosti a podnikatelů bojkotuje. V Tunisku, které má z afrických zemí nejvyšší počet obětí covidu-19 v přepočtu na obyvatele, se minulý týden zavřely obchody, pohostinství a modlitebny. Mešity proto zůstaly opuštěné i na svátek íd al-fitr, kterým se uzavírá postní měsíc ramadán.

Vláda chce nově zmírnit i noční zákaz vycházení, který bude začínat ve 22:00, namísto dosavadních 19:00. Na nutnosti týdenní karantény pro všechny zahraniční turisty, která platí od začátku května, ale úřady budou dál trvat.

Týdenní karanténa pro všechny turisty se týká pouze klientů, kteří do země cestují individuálně. Klienti, kteří do Tuniska cestují v rámci organizovaných cest, tedy s cestovní kanceláří, se musejí prokázat negativním PCR testem, ale povinná karanténa pro ně neplatí, upozorňují české cestovky.

Premiér Hišám Mašíší uvedl, že vláda se chystá zavést systém bezúročných půjček pro podnikatele, kteří kvůli pandemii přišli o příjmy.

V Tunisku, které má 11 milionů obyvatel, se dosud koronavirová nákaza potvrdila u více než 320.000 lidí, na 11.600 z nich zemřelo.

Video Češi si při prvním letu do Tuniska zatleskali - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa