Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Očkování 40+ od pondělí i víc vakcíny praktikům. Babiš: A pak už registrace pro 16+

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. května 2021
12:44
Autor: ČTK - 
13. května 2021
10:35

Praktičtí lékaři budou od příštího týdne dostávat vakcínu firmy Moderna přímo do svých ordinací. Měl by se tak vyřešit problém s tím, že u praktických lékařů čeká na očkování přes 216 000 lidí, z toho asi 23 000 seniorů nad 80 let. Novinářům to po čtvrtečním jednání s praktiky řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Dosud praktičtí lékaři dostávali především vakcíny společností AstraZeneca a Johnson & Johnson, kterých ale zatím nebylo dost pro všechny zájemce o očkování v ordinacích.

Celkem by měli praktici v květnu a červnu dostat 454 000 dávek Moderny. Každý týden bude podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky dodáno 70 000 dávek, z toho 50 000 bude rozvezeno do ordinací praktiků, zbytek bude určen na druhé dávky už dříve očkovaných lidí. Vakcíny od AstraZeneky bude podle Šonky v květnu dodáno jen asi tolik, aby to pokrylo požadavky na druhé dávky očkování.

Šonka jako zástupce praktických lékařů, dohodu uvítal. Na praktické lékaře a jejich sestry byla totiž svalována vina za neschopnost koordinátorů zajistit ochranu nejzranitelnější části populace, uvedli praktici už dříve v prohlášení.

Na očkování stále čekají i osmdesátníci

Na očkování u praktických lékařů čeká přes 216 000 lidí, z toho asi 23 000 lidí je ve věku nad 80 let.

Vakcínu Moderny si budou praktici objednávat přímo u distributora podobně, jako se to nyní děje s očkovací látkou od Johnson & Johnson. Distributorem obou vakcín je firma Avenier ze skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka. Dosud se Moderna rozvážela podle požadavků krajských koordinátorů očkování. Změnu zajistí dodatek smlouvy, který ve středu podepsaly s distributorem zdravotní pojišťovny. Podepsání novinářům potvrdil náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík. Vakcína od firmy Pfizer/BioNTech bude i nadále rozvážena do očkovacích center.

Praktici kritizovali, že centra mají přednost

Praktičtí lékaři dosavadní distribuci vakcín kritizovali, krajští koordinátoři podle nich preferovali velká očkovací centra. Společnost všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, která sdružuje asi 5000 praktických lékařů, dnes v prohlášení uvedla, že přitom na prakticích bude úkol přemlouvat ty, kteří nejsou rozhodnuti se nechat očkovat.

Další „pětiletka“ od pondělí

Od nedělní půlnoci se k očkování budou moci registrovat lidé ve věku 40 až 44 let, řekl premiér Babiš. Následně se otevře registrace pro všechny zájemci nad 16 let.

„Vakcíny ničit nebudeme při malém zájmu o očkování. Doufám, že přesvědčíme všechny věkové kategorie, aby se očkovaly,“ odpověděl Andrej Babiš na dotaz, co bude s vakcínami, pokud bude zájem dalších věkových kategorií malý.

Momentálně se připravuje očkovací kampaň, která bude cílit právě na mladé lidi. Premiér znovu zdůraznil výhody, které očkování přinese, zejména při cestování.

Vývoj epidemiologické situace je podle Babiše příznivý, ale neznamená to, že by lidé neměli být opatrní. „Musíme být obezřetní zejména kvůli mutacím a musíme sekvenovat,“ uvedl Andrej Babiš.

zada ( 13. května 2021 22:09 )

neříkali nedávno v dennj tlači, že očkování funguje nejvíce 5 měsíců a to se neví jak u koho. Vždyť protilátky nikdo před výjezdem za hranice nekontroluje!!!! to bude zase napodzim fofr v krematoriích.....

zada ( 13. května 2021 22:07 )

No tak já se jen budu dívat na to, jak si všichni očkovaní přivezou "od moře" v létě covid až domů...rozhýbat ekonomiku a turismus, ať lidi honem utrácejí co si za rok nasyslili? jak, aby mohli ven....očkujte i nemluv­ňata­....­.bože, bože, ty to vidíš

Covid_19 ( 13. května 2021 21:57 )

Brazilce nechtěli pustit do výroby Sputniku. Do výroby vakcín pustil kontrolu každý výrobce vakcín, který se registroval u EMA, problém s tím nemá ani Čína, aby pustila kontrolu do výroby vakcín, jen Rusové to povolit nikomu nechtějí, proč asi? Jejich technologie je běžná, podobná jako AstraZeneca a o generaci starší než Moderna a BionTech/Pfizer. Strach by měl mít tak výrobce nejmodernějších vakcín, ale u výrobce staršího provedení vakcín je to divné

sasajebedokopce ( 13. května 2021 21:07 )

Někteří DISKUTÉŘI mi připadají jako kdyby nikdy NEOPUSTILI svoje bydliště

a NEPODÍVALI se dál než za HUMNA,

protože píšou jako kdyby se COVID týkal pouze NAŠÍ země!!!

strejda777 ( 13. května 2021 19:30 )

Změň zaměstnání....třeba na hlídače v muzeu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa