Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Blatný pro Blesk: Pravda o ničení vakcín. A Babiš ho se Sputnikem nemůže obejít, tvrdí ministr

Autor: Jakub Kopřiva - 
13. března 2021
05:00

Šéf vlády ho nevzal do Izraele a prezident chce jeho hlavu. Přesto ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO) trvá na svém a v rozhovoru pro Blesk uvádí, že dokud nedostane evropský certifikát, ruským Sputnikem se u nás proti covidu očkovat nebude.

Proč jste neletěl do Izraele s panem premiérem?

Jela tam řada lidí, my jsme se domluvili, že ministerstvo zastoupí pan doktor Smejkal. Myslím, že je to dostatečné. Já mám hodně práce i zde.

Ale doktor Smejkal… Není to ono paralelní ministerstvo, o kterém jste mluvil?

Nemyslím si, my jsme se na tom domluvili. A můj názor, který jsem prezentoval (ministr mluvil o tom, že pokud by vznikal paralelní resort, tak rezignuje - pozn. red.), je neměnný a je to moje podmínka.

Blížíme se k hranici milionu naočkovaných alespoň první dávkou. Je to vzhledem k datu úspěch?

Myslím, že úspěch to je srovnatelný s okolními zeměmi, kde se skoro všechny země Evropy, až na několik výjimek, pohybují kolem 8-10 procenty proočkování. A tam Česká republika patří taky.

Video  Blatný o testování: Firmy mají testovat své zaměstnance, ne je posílat, aby zabírali místa veřejnosti.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

A kdy se dostaneme alespoň k milionu naočkovaných oběma dávkami?

To bude poměrně rychlé, protože jen v březnu přijde přes milion dávek, v dubnu přes dva miliony a v květnu kolem tří milionů. Předpokládáme, že do konce června bude naočkováno 6 milionů lidí, což je 60-70 procent dospělé populace.

V minulosti ale výrobci nedodali slíbené množství, to už nehrozí?

Může vždy dojít k nějakému výpadku, to se vyloučit nedá. Ale nemám informace, že by se tak mělo stát. Je třeba si uvědomit, že to byly i nějaké porodní bolesti v rámci výroby a dodávek, ale teď se situace stabilizovala.

O stupeň nižší teplota

Už byla spuštěna registrace pro lidi 70+, budete podobně postupovat i u dalších věkových skupin? Nebo potom zpřístupníte najednou registraci pro všechny?

Předpokládáme, že od dubna by to byli lidé od 65 nebo 60 let, takže spíš bychom se drželi zatím ještě věkových kategorií. A to úplné uvolnění bude ve fázi dvě, o níž mluví očkovací strategie, někdy na přelomu jara a léta.

Zaostáváme za očkovací strategií?

Nemyslím si.

Je pravda, že mělo být několik tisíc dávek od firmy AstraZeneca zničeno kvůli špatnému skladování?

Není to pravda, je to věc, která už je nějakou dobu stará. Do republiky tehdy výrobce dovezl léky, které vždy, když se vybalují, tak se kontroluje chladový řetězec. A byla tam po několik hodin teplota o jeden stupeň nižší, než bylo doporučeno. Byl proto ihned přivolán zástupce výrobce i distributora, který vyhodnotil, že to není riziko, tudíž během několika hodin byly ty vakcíny uvolněné. Takže nikde neležely ani nebyly znehodnocené.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) během rozhovoru pro Blesk (11. 3. 2021) Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) během rozhovoru pro Blesk (11. 3. 2021) | Blesk:Daniel Černovský

Proč tolik trváte na evropské certifikaci EMA u vakcíny Sputniku V?

Netrvám na certifikaci jen u Sputniku, ale u všech vakcín. Je to proto, že jsem lékař a jsem zvyklý se řídit tzv. správnou léčebnou praxí. A to je něco, co nám zaručí bezpečnost. Lék musí být nejen efektivní, ale i bezpečný. Proto na tom trvám.

Vy sám máte pochybnosti ohledně neregistrovaných vakcín?

Obecně se to dá říci takto, protože ve chvíli, kdy jakýkoliv lék neprojde registrací, tak my o tom nemáme dost informací. Můžu si myslet, co chci, ale od toho jsou tady patřičné autority, které musí garantovat, že se nic špatného nestane.

Takže pro Vás nejsou dostatečné zprávy ze světa, kde se očkuje v Evropě neregistrovanými vakcínami a kde nejsou informace o nějakých problémech?

Pro mě nejsou dostačující. To jsou zprávy, které nejsou dostatečně ověřené. V Evropské unii to je nastaveno takto a já nemám důvod to obcházet kvůli ruské nebo jakékoliv jiné vakcíně. Je jedno, jestli je z Ruska, případně z USA.

„Dělám vše pro to, aby se kolaps oddálil“

Jak moc jste se na toto téma, řekněme, pohádal s premiérem Babišem?

Nehádali jsme se kvůli tomu. Rozumím tomu, že se všichni snaží sehnat maximum možného, ať už jde o léky, vakcíny. Jako ministr zdravotnictví jsem ten, kdo dohlíží na to, aby vše proběhlo bezpečně a formálně správně.

Máte pocit, že byste mohl v tomto případě být obejit? Že by premiér rozhodl bez Vás?

Pan premiér v tomto nemůže rozhodnout beze mě. Ten, kdo by udělil tuto výjimku, musí být vždy ministr zdravotnictví.

Kolabuje nám zdravotnictví?

Jsme velmi blízko tomu kolapsu. Ještě tento týden a velmi pravděpodobně i část toho příštího budeme opravdu úplně na hraně. To je důvod, proč bych na všechny apeloval, aby dodržovali všechna nařízení. Čím méně se jich budeme držet, tím déle budou naše nemocnice na hraně kolapsu.

Vy se tomu přiznání kolapsu jako vláda bráníte. Kdy tedy nastane, co je ta hranice?

To je otázka, které nerozumím. Nechceme tady nějaký mediální strašák a říkat: Teď je kolaps, a teď už není. Chci a dělám vše pro to, aby se ten kolaps oddálil a aby k němu nedošlo.

Ptáme se na to proto, že jsme v bezprecedentní situaci a nemůžeme vyloučit, že se v budoucnu vrátí.

Naprosto jednoznačně, ale kdyby se nepodnikaly ty kroky, tak už by kolaps dávno nastal. To znamená, že došlo k zastavení neakutní péče, k reprofilizaci lůžek, byla stanovena pracovní povinnost. Tyto všechny věci posunují tu hranici, kdy by došlo ke kolapsu. Mně se to slovo moc nelíbí, protože během toho, co vy budete nazývat kolaps, musíme zajistit maximální péči, jenom bude na nižší úrovni, což je špatně.

Tak tomu říkejme třeba zhroucení systému, ale to, že se odkládá péče, pořád není kolaps?

Kolaps to není, protože to je ve chvíli, kdy všechno přestane fungovat. A my i v té extrémní zátěži musíme zajistit, aby toho fungovalo co nejvíc. Je to ale rozhodně omezení péče pod úroveň, kterou bychom si před rokem neuměli ani představit.

Kdy se tedy může obnovit péče u neakutních případů?

Pokud se týká nemocnic, protože tam je nejčastěji ten dotaz směřován, tak se můžeme bavit o plném obnovení veškeré péče ve chvíli, kdy v nemocnicích budou ležet dva, maximálně tři tisíce lidí s covidem.

„Šance na prodloužení nouzového stavu je velmi reálná“

Zpomaluje nebo stagnuje ta epidemie, abychom se mohli k těm číslům alespoň přiblížit?

V současné době podle populačních údajů epidemie stagnuje a předpokládáme, že v tomto nebo příštím týdnu se ta data začnou snižovat. Ale jak všichni víme, než se to projeví v nemocnicích, tak to trvá jeden až dva týdny.

Premiér Babiš mluvil o tom, že o možném rozvolňování může být řeč až po Velikonocích. Co se tedy bude dít po 21. březnu, kdy má skončit ten plánovaný třítýdenní lockdown?

Toto jsem probral s epidemiologickou skupinou, budu ještě mluvit se skupinou kolem pana doktora Smejkala. Byl jsem kontaktován i několika opozičními stranami, které mají své návrhy, tak s těmi to také chci probrat. Myslím si, že po 21. březnu budou změny velmi drobné, pokud vůbec nějaké budou moci být. Souhlasil bych tady s panem premiérem, že nelze očekávat nějaké zásadní změny dříve než po Velikonocích. Zásadní zvýšení kontaktů během svátků by bylo něco, co by se nám stokrát vymstilo.

Video  Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Znamená to tedy, že když mluvíte o drobných změnách, tak tam asi nespadá zrušení zákazu cestování mezi okresy?

Je to velmi málo pravděpodobné, že bychom k tomuto mohli přistoupit.

Bude Vám k tomu stačit pandemický zákon, nebo budete potřebovat prodloužit nouzový stav?

Závisí to na tom, jak se bude vyvíjet situace. Máme ještě více jak dva týdny do konce nouzového stavu, ale rozhodně se nedá vyloučit, že bude potřeba o něj znovu požádat.

Je pravda, že máme více jak dva týdny do konce stavu nouze, ale před chvílí jste říkal, že dva týdny bude trvat, než se projeví pokles v nemocnicích.

Proto říkám, že ta šance (na prodloužení stavu nouze) je velmi reálná. Koneckonců i některé z těch návrhů odborných skupin mimo ministerstvo zdravotnictví v těch svých středních scénářích s tím počítají. Většinou všechny skupiny vyhodnocují tři scénáře: kritický, střední a nejoptimističtější. Všichni si přejeme, aby to byl ten super optimistický, ale upřímně si myslím, že to tak nebude.

Svrčinová už se za rasistický vtip omluvila

Za dobu pandemie jste už třetím ministrem zdravotnictví. Stejný počet budeme mít i hlavních hygieniček. Proč skončila paní doktorka Rážová?

Zopakuji to, co jsem už řekl. Paní doktorka Rážová byla u tohoto úplně od začátku extrémně složitého roku s extrémní zátěží. A člověk by měl mít právo po nějaké době si oddechnout, proto jsme se tak domluvili. Od 15. března bude hlavní hygieničkou paní doktorka Svrčinová.

Paní doktorka Rážová zůstává v nějaké pozici, nebo odchází úplně?

Paní doktorka zůstává státním zaměstnancem.

Tvrdíte, že jste zopakoval, co jste říkal na začátku ohledně odchodu paní doktorky, ale to není tak úplně pravda. Na začátku jste říkal, že to nemusíte zdůvodňovat. Byla taková komunikace v pořádku?

Neřekl jsem, že to nemusím zdůvodňovat, ale že je to moje rozhodnutí.

Ano, že je to něco, co se děje. Tím jste debatu utnul.

Tak jak jsem teď odpověděl, tak další detaily už necítím potřebu sdělovat.

Proč padla volba zrovna na paní doktorku Svrčinovou?

Je to člověk, který má zkušenosti z evropských struktur z této oblasti, což je pro mě důležité. Je to také osoba, která se v současné době nebojí provést razantní opatření, i když mohou být vnímána jako nepopulární, což je v této době potřeba. A i když některá z jejích dřívějších rozhodnutí byla zprvu vnímána kriticky, tak nakonec se ukázalo, že byla správná.

Už jste si vyříkali ten rasistický vtip?

Jednoznačně to byla chyba, ona se za to omluvila. Probrala to i s ochráncem lidských práv a s radou vlády pro záležitosti romské menšiny. Ti přijali její omluvu.

Vtip, který se objevil na facebooku Pavly Svrčinové. Vtip, který se objevil na facebooku Pavly Svrčinové. | reprofoto Facebook

Takže Vám přiznala, že ten vtip zveřejnila ona na svých facebookových stránkách?

My jsme se nebavili o těchto detailech.

Když se za to omluvila…

Přesně tak, to je to podstatné. Ať už se to na vaše sociální sítě dostane jakkoliv, tak jste za to zodpovědný.

„Nemyslím si, že by mě džungle sežrala“

Jak se Vám pracuje s premiérem Babišem?

Máme na řadu věcí rozdílné názory a často si je nějakým způsobem vykomunikujeme. Když mám pocit, že mám pravdu, tak pana premiéra přesvědčím. Ve chvíli, kdy mám pocit, že je jeho názor správný, tak nemám problém ten svůj vzít zpět.

Takže jste diplomat?

To jste řekl vy.

Já se ptám.

Snažím se být. Ve chvíli, kdy jsem členem nějakého týmu, tak i když mohu mít rozdílné názory, tak nikdy nebudu ten tým zevnitř rozvracet a shazovat.

Cítíte podporu ze strany premiéra?

Vláda rozhoduje jako tým, jako celek, jsme schopni se domluvit.

Takže přání prezidenta Zemana, aby Vás předseda vlády odvolal, s Vámi ani nehnulo?

Myslím, že naopak se právě zde dá mluvit o podpoře pana premiéra. Netýkalo se to jen mé osoby, ale i dalších členů vlády, takže slova pana premiéra osobně beru jako podporu. Pan prezident má právo na svůj názor. To, v čem se lišíme, je přístup k neregistrovaným vakcínám.

Pan prezident s Vámi mluvil, když Vás jmenoval, přál Vám štěstí v džungli. Máte pocit, že jste se v ní zorientoval?

Je to džungle, ale nemyslím si, že by mě sežrala. Ten základní rozdíl mezi mou prací lékaře a tou současnou je, že dřív bylo nejdůležitější to, co dělám, tady je často nejdůležitější, jak se o tom napíše, co se o tom řekne. Ale tak to je, s tím jsem do toho šel.

Když jste přičichl k vysoké politice, a volby se blíží, neplánujete kandidovat?

Určitě ne.

Uživatel_5512899 ( 14. března 2021 16:35 )

Proč mu ten, kdo s nímmvedl ten rozhovor, neřekl, že je to vylhanec?

megy ( 13. března 2021 20:51 )

Moravec......, to je ten nacistickej poskok a zrádce národa? Opravdu skvělej vkus....

megy ( 13. března 2021 20:48 )

Kdo by to chtěl? Většina zdravotníků, co se nenechala očkovat tím umělým adenovir-šmejdem ze západu, chytráku .... Ale ty nevíš co to je, viď ?

marmat ( 13. března 2021 20:00 )

karel: Blatný není ani Feri, natož Pekarová, Kalda, Michálek... !!!
Drby "a lá pavlač" a podivné pitvání čehokoliv ,jsou pro IV.ligu politiků !!!
Vláda -Schilerová, Blatný, Havlíček, Babiš , jsou 100% z jiného "těsta" !!!

marmat ( 13. března 2021 19:52 )

megy: Jděte zítra k Moravcovi.....
ON Vám dá 100% slovo přes obrazovku !!!
Pořád netušíme, kdo by to chtěl !!!
Tak "zazá­říte"­....­....­..po­kud ovšem nežijete v Rusku ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa