Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

V Brně vyvinuli testovací sady na JAR mutaci covidu: Nabízí ji všem laboratořím

Aktualizováno -
10. března 2021
10:36
Autor: jn - 
10. března 2021
09:55

Brněnská laboratoř Elisabeth Pharmacon začala vyrábět testovací sadu, která dokáže zároveň odhalit britskou i jihoafrickou mutaci koronaviru. Právě jihoafrická mutace je pro nakažené nebezpečnější.

Laboratoř oficiálně nabídla okamžité dodání svých testů všem dalším 132 laboratořím v ČR, které lidi na covid testují. „Jsme schopni uspokojit všechny laboratoře v České republice. Pokud by ale nebyl zájem, nabídneme námi vyvinuté testy i do zahraničí,“ řekl Blesk.cz ředitel laboratoře neurobiolog Omar Šerý.

Brněnská laboratoř dokázala jihoafrickou mutaci viru sekvenční analýzou jako první v ČR úspěšně detekovat. „Testovací soupravy jsou řádně certifikované. Vypadají jako obvyklé sady na PCR test a jsou použitelné na běžných laboratorních přístrojích pro diagnostiku koronaviru,“ doplnil Šerý.

Brno otestují za měsíc

„Novým postupem jsme schopni otestovat v jedné laboratoři jednou za měsíc celé Brno. S nadsázkou samozřejmě - pokud bychom nedělali nic jiného,“ uvedl Šerý. Hromadné testování je podle něj vhodné a také připraveno i pro školy.

Jihoafrická mutace se v ČR vyskytla koncem února. Proti nakažlivější britské mají lidé s jihoafrickým typem covidu obvykle vážnější průběh nemoci. Jihoafrickou mutaci koronaviru lékaři zachytili poprvé v Brně, vyskytla se v mateřské škole v brněnské Líšni.

VIDEO: Povinné testování zaměstnanců ve firmách: Havlíček a Hamáček prozradili detaily.

Video  Povinné testování zaměstnanců ve firmách: Havlíček a Hamáček prozradili detaily  - ČTK
Video se připravuje ...

fico ( 10. března 2021 15:43 )

A cena? Ukazuje se, že se z toho stává dobrý byznys.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa