Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Urychlují demonstranti šíření koronaviru? Jsou rizikem pro ostatní, potvrzují vědci

Autor: ula, ČTK - 
10. března 2021
05:40

Stovky odpůrců vládních restrikcí demonstrovaly o víkendu v Praze. Nebyl to první a zřejmě ani poslední protest odpůrců koronavirových opatření. Podobné demonstrace se ale konají po celém světě a většinou mají mnoho společného - účastníci nenosí roušky a nedodržují rozestupy. Demonstrace se konají po celém světě, nezřídka dochází k verbálním i fyzickým útokům a zatýkání. Němečtí vědci se pokusili zmapovat, zda protesty mohou urychlit šíření koronaviru, a zvýšit tak počet nakažených.

Kromě České republiky se o víkendu konaly protesty proti opatřením např. také ve Vídni, po kterých policisté zadrželi celkem 42 účastníků protestů. Správních přestupků bylo ohlášeno více než 3000 a trestních oznámení šest desítek.

Pražští policisté zajistili při nedělních protestech proti vládním protiepidemickým opatřením 52 lidí kvůli přestupkům a dva demonstranty pro podezření ze spáchání trestného činu. Další zhruba tři stovky lidí oznámí policie správním orgánům kvůli nerespektování vládních nařízení.

Řada odborníků podobné protesty kritizuje zejména kvůli tomu, že účastníci nenosí roušky a nedodržují rozestupy a varují před možným šířením koronaviru. A jak ukázala německá studie Leibnizova centra pro evropský ekonomický výzkum v Mannheimu (ZEW) a Humboldtovy univerzity v Berlíně, obavy jsou na místě.

Nárůst nemocných

Vědci se zaměřili na účastníky dvou demonstrací v listopadu 2020. Jedna se odehrála 7. listopadu 2020 v Lipsku (Sasko) a 18. listopadu 2020 v Berlíně. Zejména protesty v Berlíně byly masivní a zatím největší v Evropě. Demonstrace se zúčastnilo asi 10 tisíc lidí, bez roušek, rozestupů, policie je musela rozehnat vodními děly. Došlo i na potyčky, násilnosti a stovka lidí byla zadržena.

Vědci se následně zaměřili na oblasti, ze kterých demonstranti přicestovali, a sledovali vývoj nakažených během následujících sedmi dnů. Při trasování použili údaje od dopravních společností, které se od léta 2020 specializují právě na přepravu demonstrantů.

V krajích, odkud autobusy vyjely, po sedmi dnech od konání protestů skutečně výrazně vzrostl počet nakažených, narozdíl od krajů, kde podobná autobusová přeprava nefunguje. Tento nárůst se následně projevoval až do Vánoc.

Až 21 tisíc nakažených

Menšina, která nedodržuje platná hygienická pravidla, může představovat značné riziko pro ostatní lidi, zejména pokud je mobilní,“ řekl portálu SWR Aktuell vědec a spoluautor studie doktor Martin Lange. Dodal, že právě velké demonstrace, kde se nedodržují opatření, se mohou stát velkým ohniskem a přispět k rozšíření viru.

Pokud by se demonstrace v Berlíně a v Sasku nekonaly, mohlo se do Vánoc zabránit nákaze u 16 tisíců až 21 tisíců lidí. 

Video  Hamáčkův vzkaz demonstrantům: Styďte se! Poslat na covidová oddělení, nebo profackovat, míní  - Facebook - ČSSD
Video se připravuje ...

 

lubos slovacek ( 13. března 2021 08:51 )

Vy bando šupáků a přísluhovačů covidových pí.čo.vin!!!Nevíte už na koho svést to co je díky vám a vymyšlené covidove hysterie už tolik doje.ba.ný???Kdo to bude příště?Možná vrabec co mi sedí na zahradě.

jonn ( 10. března 2021 15:48 )

e.lesanova ( 10. března 2021 15:26 )

Pirátská smečka na Magistrátu povolí každou akci...hlavně, pokud je to proti vládě, Babišovi...na dodržení pravidel ale nějak "nehraje" ... šíření nákazy tedy padá i na jejich hlavy...udělali si z Prahy vlastní dvorek, kde se místní pomalu bojí vystrčit nos, kde narazí na nějakou vypatlanou, fanatickou smečku V pro turisty nejzajímavějších lokalitách Sesmolit dodatek, že veškeré náklady s demonstracemi /policie, zdravotníci, úklid/ padne na hlavy organizátorů, včetně postihu v řádu milionů za nedodržení pravidel povolené akce či vyčlenění místa, kde nebudou obtěžovat místní příp.návštěvníky města, je asi nad myšlenkové pochody armády "poradců"

ivalen ( 10. března 2021 11:36 )

neléčit to nejde, ale léčbu zaplatit ze svého a pokud nemáš peníze, prodej majetek.

ivalen ( 10. března 2021 11:34 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa