Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Maláčová o covidu: Všichni máme nervy nadranc! Co řekla o penězích, rozvolnění či podvodech firem?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
10. března 2021
05:01

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) promluvila o nervech z koronaviru. V Epicentru Blesk Zpráv také naznačila, že by se mohla izolačka prodloužit i do dalších měsíců. Skončit má přitom na konci dubna. A jak by si představovala odměnit lékaře i pracovníky sociálních služeb za jejich nasazení při boji s covidem? Řeč navíc přišla také na podvody některých firem při čerpání kompenzací. 

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se podle svých slov nechává testovat kvůli covidu-19 pravidelně. V Epicentru Blesk Zpráv se také pochlubila, že její úřad jako první zavedl testování zaměstnanců a začal vyžadovat také mezi prvními i práci z domova. „Pravidelně testujeme už od září a maximální home office máme také už od září. A díky tomu si myslím, že se nám daří držet nákazu pod kontrolou,“ je přesvědčená ministryně.

Nervy nadranc

Sama je podle svých slov z koronavirových opatření nešťastná, což se projevuje i u ní v rodině. Oporou jí jsou manžel – náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař - i syn, předškolák Gustav.

„Vidím to úplně všude, nejen u kolegů, ale také u rodiny, se kterou komunikuji přes skype nebo přes telefony. Všichni máme nervy nadranc, jsme strašně unavení, vyčerpaní. Spousta lidí má něco jako náběh na deprese, to znamená, že i ta psychická vyčerpanost je velmi vysoká a ta situace je velmi nelehká,“ popsala současné rozpoložení.

Velikonoce asi bez příbuzných 

Podle Maláčové je ale potřeba vydržet. A to i kvůli výhledu, kdy v březnu mají do Česka dorazit miliony očkovacích vakcín proti covidu-19 a v dubnu další dva miliony vakcín. „To je úkol číslo jedna pro vládu,“ zmínila Maláčová v Epicentru očkování jako hlavní prioritu vlády.

Nyní přitom projde očkováním zhruba 30 tisíc lidí denně. To se má podle ministryně práce a sociálních věcí změnit, respektive zrychlit. A to alespoň na 50, 70 tisíc naočkovaných vakcín denně. „Vím, že už toho mají všichni plné zuby, ale není lepšího receptu, než zrychlit očkování. A to je to světlo na konci tunelu,“ věří ministryně menšinové vlády Andreje Babiše.

Jak to bude vypadat o Velikonocích, které už jsme prožili v covidových opatřeních bez příbuzných vloni, nechtěla ale šéfka práce a sociálních věcí nijak odhadovat. Záležet prý bude na vývoji statistik nově nakažených i hospitalizovaných. „Nechtěla bych, abychom slibovali lidem věci naprázdno, myslím, že je to neseriózní,“ Velikonoce tak patrně budou opět bez pomlázky.

Podle Maláčové by se měli ale lidé také pozitivně motivovat a měli by jasně vědět, co bude následovat, když se budou lidé držet zkrátka.

Chybí motivace

„Nejsem zastánkyní toho, že bychom měli jen zakazovat, vynucovat a tak dále. Ta pozitivní motivace je důležitá. Na druhou stranu jsme si v těch posledních měsících prošli situací, kdy jsme šli ode zdi ke zdi a já bych si nerada tu situaci zopakovala, kdy jdeme z extrémního lockdownu k rozvolňování. To znamená, že v tuto chvíli je ta opatrnost na místě,“ obává se Maláčová rychlého rozvolňování. Podobně se situace zhoršila například vloni o Vánocích.

„Konečně se testuje ve firmách a v několika příštích týdnech si myslím, že budeme moct říct: ‚Možná se začínáme pomalu vracet do normálu,‘“ míní Maláčová. Velikonoční svátky mají být letos na začátku dubna. Nouzový stav je v současné době schválený do 28. března, lockdown by měl skončit o týden dřív.

Další nouzový stav a prodloužená izolačka?

Jestli vláda bude znovu usilovat o prodloužení nouzového stavu, nechtěla Maláčová ve studiu Blesk Zpráv spekulovat. Česká republika by podle ní neměla podcenit například budování trvalých očkovacích center, jako například v Německu. Naši sousedé tak reagují na šíření různých mutací koronaviru.

Podle Maláčové je před ministry v této souvislosti také možná otázka, zda nenavýšit četnost testování ve firmách. „Možná nás bude čekat debata, jestli nezintenzivnit testování v podnicích, třeba dvakrát týdně,“ míní ministryně. Očkování v podnicích nařídila vláda přitom teprve od tohoto týdne.

Ministři také čekají, jakým způsobem se v praxi projeví takzvaná izolačka. Tedy příspěvek 370 korun k nemocenské. Ta je 60% průměrného platu. Sněmovnou přitom neprošel návrh Maláčové, která navrhovala, aby byla nemocenská 100% platu. Izolačka má přitom zatím platnost jen v březnu a dubnu. Maláčová nevyloučila, že by měla ale platit i za tento horizont.

„Pravděpodobně by přišlo prodloužení. Budeme sledovat, jak izolačka zafungovala a podle toho předložíme nový novelizovaný návrh,“ upřesnila. Vyloučené podle Maláčové není ani to, že by se mohla částka za Izolačku pro každého zaměstnance zvyšovat.

Odměny přijdou v květnu

Maláčová také v Epicentru studia Blesk Zpráv slíbila, že zaměstnanci sociálních služeb dostanou schválené odměny za nasazení v boji s koronavirem ve výplatě za duben – na účtech by je tedy měli mít v květnu.

„Vypsaný titul teď musí měsíc viset (na úřední desce), tak aby měli všichni šanci se přihlásit,“ popsala Maláčová, proč je proces tak zdlouhavý. Každý zřizovatel si totiž musí o peníze pro zaměstnance požádat. Každému z pracovníků sociálních služeb bude přitom náležet jiná částka. V rozmezí od 15 do 50 tisíc korun. „Jediné riziko, které vidím, a z toho jsem byla velmi rozhořčena v první vlně, že si někteří zřizovatelé, nebo ředitelé o odměny pro své zaměstnance nepožádají,“ apelovala proto Maláčová, aby si všichni o odměny pro své zaměstnance požádali.

Maláčová přitom nevyloučila, že lidé v sociálních službách, ale i zdravotnictví by mohli dostat vedle mimořádných odměn ještě další bonus. Tím by mohl být například týdenní poukaz do lázní.

„Jdeme cestou mimořádných odměn a v momentě, kdy bude situace stabilizovaná, tak si myslím, že ta debata se povede,“ připustila Maláčová v epicentru. Tuto debatu bude chtít podle svých slov na vládě otevřít. Vychází ze vzoru Německa. „Myslím, že bychom se měli bavit například o speciálním poukazu na týden do lázní,“ dodala.

Podvody kvůli programu Antivirus

Vláda ve čtvrtek také navýšila o dalších osm miliard korun program Antivirus. Ten má především bránit firmám, aby propouštěly své zaměstnance.  Nově má ale jedno limitující pravidlo. Na peníze z programu bude mít nárok firma na každého zaměstnance, který pro ni pracuje minimálně tři měsíce.

Důvod? Podle Maláčové podvodné triky firem. „Bohužel jsme přišli na to, že máme mezi sebou podnikavce, kteří se rozhodli i v této těžké době na pomoci státu vydělávat a zneužívat ji,“ zdůvodnila změnu Maláčová.

Jak konkrétně takové podvádění vypadalo? A bude chtít Maláčová řídit ČSSD? A jak urovnala spory s vicepremiérkou Alenou Schillerovou? Odpovědi se dozvíte ze záznamu úterního Epicentra Blesk Zpráv.

Video  Epicentrum: Ministryně práce Jana Maláčová o covidu, penězích, podporách pro lidi i úkolech vlády  - Jakub Veinlich/Jan Jedlička
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 10. března 2021 10:53 )

Nervy nadranc bude mít Maláčová a celá ČSSD po volbách do PS 2021.
Strana, která se spojí s ANO, v minulém volebním období a před volbami "vyhodí" Babiše z vlády. Nastává pád preferencí.
Druhé období zase "vlezou do vlády s ANO, alu už nyní, zase před volbami, si stěžují jak je to s ANO těžké a jak trpěli. Tomu se říká ku..vská povaha.
K tomu nesmyslné "rozdávání" Maláčové.
Nestarají se o pracovité, poctivé lidi, o mladé lidi o slušné lidi.
Starají se převážně o vychytralé a neúspěšné.

Martin32 ( 10. března 2021 08:32 )

Umí lidi z vlády říkat i něco jiného než to, aby lidi vydržely? Však to říkají pořád dokola.

Andrejko Bures ( 10. března 2021 07:10 )

Zadna ekonomika sveta neni dost silna na to aby ustala kreativitu lidi jako je Malacova.

zelvik22 ( 10. března 2021 07:08 )

cože testovat 2x týdně?? Tak ať proplatí firmám i úřadům ty samotestovací sady, prostě něco neinvazivního. Já nebudu chodit do práce nechat si rýpat v nose 2x týdně! Vydržím to možná týden dva, ale pak - to říkám na rovinu - se radši hodím marod, nebo si budu hledat práci jinde. Nebudu chodit do práce jak do nemocnice

DanY67 ( 10. března 2021 06:23 )

A ty si kdo že doudiš jiné ?jak si tohle můžeš dovolit?já tedy volič ANO ani Babiše nejsem ale tohle házení špíny je nehoraznost!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa