Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Realita v první linii: Umírají nám lidé s covidem, smutní pečovatel Patrik z domova pro seniory

Autor: shp - 
10. března 2021
05:10

Je to již téměř rok, co se život v České republice změnil k nepoznání. Po světě se začal šířit virus a spolu s ním i strach. Pandemie onemocnění covid-19 téměř zastavila společenské dění, možnost cestování, ale i tak běžné věci, jako je třeba chození do práce. Poslední zmíněná položka ale neplatí pro občany, kteří pracují v takzvané první linii. Nejsou to ale jen záchranáři či policisté, kteří každý den riskují své životy pro dobro ostatních. Neobešli bychom se ani bez prodavaček, řidičů MHD nebo pošťáků. V seriálu Blesku přinášíme rozhovory s těmi, jejichž profese je právě jednou z těch nejvíce dotčených.

Video  Povinné testování zaměstnanců ve firmách: Havlíček a Hamáček prozradili detaily  - ČTK
Video se připravuje ...

Pandemie koronaviru zasáhla sociálního pracovníka Patrika Slámu více než spoustu ostatních. Když jako bývalý sanitář viděl, jak je situace v České republice kritická, neváhal ani sekundu a rozhodl se stát se dobrovolným pečovatelem v jednom jihomoravském domově pro seniory. V práci s postaršími byl tak šikovný, že netrvalo dlouho a dostal v něm nabídku na hlavní pracovní poměr.

Nabídka, kterou nemohl odmítnout

Jelikož je Patrik člověk, který to s lidmi umí a chce jim pomáhat, kývl na ni. Nyní už moc dobře ví, jak to v domově chodí. Pro Blesk.cz promluvil o tom, jak to za jeho zdmi nyní vypadá. Nejvíc ho trápí, že si covid ve spojitosti s dalšími nemocemi vyžádal oběti také mezi jeho klienty. Se zákeřným koronavirem se potýkali i v zařízení, v němž pracuje. Byla to jedna z nejhorších věcí, které v zařízení zažil.

Patrika také trápí, že postarší lidé, kterým už mnohdy příliš let života nezbývá, nemohou vidět kvůli pandemickým opatřením své blízké. To se silně podepisuje na jejich psychickém stavu. Se svými kolegy se proto snažil vymyslet, jak jim setkání s rodinou zprostředkovat alespoň na dálku. Fyzický kontakt s bližními však nic nenahradí...

Jak vypadá váš běžný den, co se změnilo proti době před covidem?

V běžném dnu změnu nějak zásadně necítím. Je tedy fakt, že mám více času na dům a zahradu. V práci je to jiné. Ještě více dbáme na ochranu a hygienu jak nás, tak našich klientů, protože především pro ně tam jsme.

Jaká je ta realita přímo u vás? Je jiná než v jiných regionech?

Situaci v regionu můžu mít zkreslenou, neboť ji tolik nesleduju, spíš mě zajímá ČR jako celek a tam vidím problém. Co jsem se ale bavil se svým bratránkem, který je také zaměstnaný jako pečovatel v jednom domově pro seniory u Prahy, tak je situace podobná - pro klienty je toto období ještě těžší než pro nás.

Jak se mění situace během 1., 2., a 3. vlny - jaký je vývoj, k lepšímu, horšímu?

První vlnu jsme byli ukáznění a změny byly hned na začátku dost radikální, a proto jsme si vedli fakt dobře, to mě těšilo. S každou další vlnou je to ale horší a obávám se, že brzy budou lidi na veškerá opatření kašlat, protože nejen, že neuživí své rodiny, ale protože se mění vše ze dne na den a názory, jak a co dělat, nejsou od těch nejvyšších jednotné, takže vývoj ohledně zvládání pandemie jde u nás k horšímu. Tady v domově jsou další vlny také horší. První se zvládla bez sebemenšího problému, při další už se bohužel dostal covid i do našich řad, když se klient vrátil z nemocnice po zákroku, a aniž by to kdokoliv tušil, přivezl s sebou i covid. Následně se to nekontrolovatelně rozšířilo jak mezi klienty, tak i mezi námi zaměstnanci. Z části se nám to podařilo zarazit, ale pro některé bylo bohužel již pozdě…

Rozumíme tomu správně, že zemřeli vaši klienti na komplikace spojené s covidem?

Ano, bohužel je tomu tak. Covid oslabuje imunitu. Čím je člověk starší, tím ji má chatrnější. Souboj s koronavirem ve spojitosti s dalšími nemocemi byl pro několik našich klientů nad jejich síly. Léky nezabraly a nemohli jsme jim nijak pomoci.

Vy sám jste covid prodělal?

Ne. Testy nám v domově dělají každých pět dní. Osobně mám za sebou jako sociální pracovník už obě dávky očkování.

Vidíte světlo na konci tunelu? V čem ho spatřujete?

S aktuálním vedením světlo vidím hodně v dálce. Je mi jasné, že to není sranda, je to něco nového a celý svět se s tím učí žít, ale lidi, co o tom rozhodují, jsou v těch funkcích proto, že mají vědět nebo musí přijít s dobrým řešením jak v určitých situacích postupovat, berou za to nemalé peníze, dávají si odměny a pak sami nedodržují pravidla, která chtějí po nás...

Co vás drží nad vodou, kde berete sílu? Jak odpočíváte?

Drží mě to, že mám v této době práci a mohu živit rodinu. Sílu mi dodávají také čtyřnozí přátelé, máme doma jak psy, tak kočky. S přítelkyní si udržujeme optimismus různými aktivitami okolo domu či v něm.

Jak covidový nápor v zaměstnání změnil váš osobní život?

Změna byla velká a tuto odpověď bych spojil s další odpovědí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa