Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rozvolňování po Velikonocích? Babiš to naznačil, Hamáček varuje. Havlíček: Přesně to nevíme

Aktualizováno -
10. března 2021
20:48
Autor: ČTK, simao - 
10. března 2021
10:15

Výměna ministrů není ani přes tlak prezidenta Zemana aktuální, české zdravotnictví krizovou situaci zvládá, rozvolnění by mohlo přijít po Velikonocích - to jsou vzkazy, které dnes vyslal premiér Andrej Babiš (ANO). Reagoval na dotazy, zda měla tvrdší opatření přijít dřív. Ale také právě na tlak na odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) či na to, kdy budou opatření mírnější.

Česko „kroutí“ druhý týden v lockdownu v okresech. Na jejich hranicích dál probíhají namátkové policejní kontroly a při cestách mimo okres je třeba předkládat potvrzení od zaměstnavatele či čestné prohlášení. Řada služeb je dál utlumena, školky a školky zavřené, ve firmách začalo povinné testování, řeší se očkování a problémy s ním spjaté a pandemie do jisté míry ochromila život v Česku.

Kdy přijde rozvolnění? Vládní představitelé upozorňují na těžkou situaci v nemocnicích. V nich je momentálně 8618 hospitalizovaných. Vláda by ráda stlačila tohle množství na cca 3000...

Babiš: Naše zdravotnictví situaci zvládá

Měla přijít přísnější opatření v Česku dřív? „Já samozřejmě nechci tady komentovat rozhodnutí ministerstva zdravotnictví. Pokud by přišlo ministerstvo zdravotnictví s návrhem na ta opatření dřív, tak určitě by vláda to byla nebyla odmítla,“ uvedl premiér ve středu Babiš na improvizované tiskovce před Úřadem vlády.

„Stále naše zdravotnictví zvládá tu situaci a pokud jsem se opakovaně ptal ministra zdravotnictví, není v této chvíli potřeba toho převozu pacientů do zahraničí,“ míní.

V Česku se delší dobu povážlivě snižují kapacity na JIP pro covidové i necovidové pacienty. Aktuálně je ČR na 12 procentech celkové kapacity. Pro covidové pacienty zbývá posledních 126 lůžek na JIPkách.

Zkusme to spolu vydržet, vyzval premiér lidi

Premiér však vedle toho doufá, že v Česku se podaří navodit atmosféru jako loni v březnu v počátcích epidemie.

„Žádná vláda to bez spolupráce s lidmi nezvládne, zkusme spolu vydržet, jsem přesvědčen, že to může být poslední lockdown,“ uvedl Babiš pro CNN Prima News.

Růst epidemie se zastavil, počty lidí v nemocnicích a vyžadujících intenzivní péči je však stále vysoký, konstatoval premiér.

Náznak rozvolnění po Velikonocích

Babiš nechtěl konkretizovat, jak by se musela epidemie vyvíjet, aby vláda mohla uvolnit opatření zpřísněná od začátku března.

„Pevně doufám, že po Velikonocích už bude ta doba, kdy si řekneme, kdy se vrátí děti do školy, kdy zase začnou sportovat a jak by to mělo vypadat. A zatím musíme samozřejmě strašně rychle očkovat,“ řekl.

Zda bude vláda kvůli restrikcím žádat prodloužení nouzového stavu, který má skončit 28. března, Babiš neřekl. „Máme 10. března, zatím je to předčasné řešit,“ řekl Blesk Zprávám Babiš. Na nouzový stav se přitom váže například klíčový zákaz cestování mezi okresy.

Opatrnější Hamáček

Opatrnější je zatím u rozvolňování ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). „Nemůžeme rozvolňovat podle ankety z instagramu,“ podotkl po jednání Ústředního krizového štábu.

Podle něj není možné mluvit o rozvolňování, dokud budou tisíce hospitalizovaných. Počet hospitalizovaných navíc bude podle Hamáčka ještě stoupat, protože chvíli trvá, než se v nemocnicích projeví proti-epidemická opatření.

Video  Tisková konference Jana Hamáčka (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu. (10.30.2021)  - Blesk/ČTK
Video se připravuje ...

Havlíček připustil: Plán rozvolnění není

„Nejsme na tom dobře, o tom není nejmenších pochyb,“ uvedl dnes pro pořad Epicentrum na Blesk.cz vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

„To, že budeme rozvolňovat, není na základě toho, co my chceme, co si představujeme, ale musí to být na základě čísel. Proto jsem i rovněž velmi obezřetný k tomu, abych říkal, co všechno se bude a jak rozvolňovat. Prostě dneska to přesně nevíme,“ podotkl Havlíček.

Připustil, že systém PES, tedy jeho kategorie 1 až 5, kde jsou vypsána rozvolnění v jednotlivých oblastech, už nejsou něčím, čím by se vláda řídila. „Skutečně už je za svým zenitem,“ uvedl Havlíček a potvrdil, že jednou z věcí, kterou se nyní vláda řídí, je počet lidí v nemocnicích.

Video  Karel Havlíček připustil v Epicentru: PES už nehraje roli, plán na rozvolnění není. Musíme se řídit daty  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Opozice s vlastní tabulkou rozvolnění

Opoziční koalice SPOLU - tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL - dnes představila vlastní tabulku, jak rozvolňovat v následujících týdnech a měsících - nazvala ji „Spolu zpět k normálnímu životu“. Počítají v ní se třemi variantami vývoje pandemie.

„Pandemie trvá dlouho, z vládních restrikcí jsou už lidé unaveni, potřebují vidět rozumnou a odpovědnou cestu k normálnímu životu. Vláda nic takového nemá. Důvěra k opatřením a ochota lidí je dodržovat je ale podmíněna nějakou pozitivní představou toho, že současná situace jednou skončí a my se vrátíme k normálnímu životu. A právě takový plán nabízíme,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala při představení nové barevné tabulky, v níž je prvním termínem rozvolňování 29. březen.

Ještě před Velikonocemi by dle opozice v případě, „když to půjde dobře“, neměl již platit nouzový stav, ale stav pandemické pohotovosti, měla by být zrušena omezení volného pohybu osob, vrátit do škol by se měli žáci 1. a 2. tříd a deváťáci se závěrečnými ročníky SŠ, otevřít by měly opět školky.  V případě, „když to půjde hůř“, tabulka počítá s lockdownem v krajích a okresech a distanční výukou.

Tabulka rozvolnění podle opoziční koalice SPOLU: Jak by se Česko mělo vracet k normálnímu životu? Podívejte se ZDE

Blatný pod tlakem Zemana i komunistů

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) mezitím řeší jiné problémy a čelí výrazné kritice - a to ze strany prezidenta Miloše Zemana a také představitelů KSČM, kteří se do něj pustili zostra ve Sněmovně za to, že neústupně požaduje, aby ruské očkovací vakcíny Sputnik V. splnily před aplikací Čechům požadavky EMA - Evropské lékové agentury.

„Já nemám nic proti Sputniku, protože je z Ruska. Já jenom chci, aby byl hodnocen stejně jako všechno ostatní a úplně stejný návrh bych podal k jakékoliv jiné vakcíně, kdyby byla třeba z Francie, Německa, ze Spojených států,“ řekl ČT Blatný.

Prezident Zeman žádá jeho odvolání, Blatný odmítl možnost, že by sám z funkce odstoupil. Odmítáním ruské vakcíny podle Zemana Blatný a šéfka SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv) Irena Storová nesou odpovědnost za úmrtí lidí v Česku na covid-19.

Do Česka do 9. března dorazilo již přes 1,2 milionu dávek vakcíny od výrobců Pfizer, Moderna a AstraZeneca. Vláda čelí kritice za to, že tyto vakcíny nejsou doposud vyočkované.

Další vakcíny pro Česko

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přitom dnes oznámila dodatečnou dodávku očkovací látky proti covidu-19 od společností Pfizer/BioNTech, jak dopoledne avizoval pro CNN Prima News Babiš.

Premiér očekával, že by Česko ještě v březnu mohlo dostat o 80.000 dávek navíc. Podle informací ČT by to mělo nakonec být 100 tisíc dávek vakcíny a chystá se další mimořádná dodávka. 

„Další mimořádná dodávka od společností BioNTech a Pfizer pro ČR teď bude následovat. To vše, aby Česko zvládlo skutečně intenzivní boj proti mutacím viru,“ řekla von der Leyenová pro ČT. Komise podepsala smlouvu na další 4 miliony dávek od německo-americké společnosti, upozornila ČT.

Babiš dnes očkování opět označil za klíčovou věc v boji s covidem-19.

Video  VIDEO: Vláda nařídila pracovní povinnost pro ambulantní lékaře ve vysílených nemocnicích  - ĆTK
Video se připravuje ...

Ksel ( 26. března 2021 12:21 )

Hamáček coby lockdownový inkvizitor a vysoce postavený člen respirátorově-fetišistických ultras.

romario71 ( 11. března 2021 07:21 )

Babiš je fakt de..l

XYZ3 ( 10. března 2021 22:01 )

Po Velikonocích 2022 ..,

lunatic ( 10. března 2021 21:19 )

Chyba vznikla hned na začátku očkování, kdy totiž nebylo zcela jasně vládou stanoveno, že kdo si bude ochoten připlatit, má při očkování přednost - mohlo to být formou sponzorských darů nemoc­nicím­;naří­kat,že někomu je 80 let je zbytečné, protože v roce 1989 mu bylo pouhých 48 let a moh svobodně naskočit do vlaku s názvem KAPITALISMUS - ten, kdo jen chvíli stál je již NAVŽDY opodál - vakcínu mu mohou zaplatit i potomci, které se rozhodl zcela svobodně a tedy demokraticky zplodit

Pollo ( 10. března 2021 19:52 )

Přesně. Hlavně nic zas neslibovat. A do těch Velikonoc držet hubu v médiích. On, Hamáček, Blatný i ten pyžamista z Lán.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa