Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přerušte očkování, vyzývají u Blatného. Ministr i Babiš to popírají. Senioři přichází o termíny

Aktualizováno -
27. ledna 2021
22:10
Autor: sova, ČTK - 
27. ledna 2021
12:45

Chaos kolem očkování v Česku pokračuje. Ministerstvo zdravotnictví ústy mluvčí Barbory Peterové doporučilo ve středu odpoledne podávání prvních dávek vakcíny proti covidu-19 přerušit a pozastavit i rezervace termínů očkování. Jenže jen o pár chvil později Peterové šéf, ministr Jan Blatný (za ANO) uvedl, že by takový pokyn byl. A přidal se i premiér Andrej Babiš (za ANO), který také odmítá, že by očkování bylo pozastaveno. Nemocnice už přitom začaly rušit seniorům nad 80 let dřív potvrzené termíny. Důvod je jediný – nedostatek vakcín. Ty jsou potřeba pro podávání druhých dávek už očkovaným, aby se nepřekročil doporučený rozestup. A dodávka vakcín do Česka dál vázne. Babiš nakonec označil dnešní informace za „nedorozumění“. Exministr zdravotnictví a současný poradce premiéra Andreje Babiše (ANO) Roman Prymula řekl, že jednou z možností, jak nedostatek vakcín vyřešit, je nákup z jiných zdrojů, než těch, ze kterých čerpá Evropská unie. Konkrétně třeba ruské státní vakcíny Sputnik V.

„Přerušení očkování první dávkou a pozastavení rezervací na očkování první dávkou doporučuje ministerstvo zdravotnictví utlumit po dobu následujících 14 dnů,“ uvedla mluvčí Peterová. Vyhodnocení situace v daném kraji podle ní náleží primárně krajskému koordinátorovi očkování.

Podle Peterové bylo rozhodnuto, že aplikace prvních dávek bude pozastavena v Praze a případně v dalších krajích, které nemají dostatek vakcíny. Podle zjištění Blesk Zpráv už některé nemocnice začaly termíny rušit, seniorům zasílají SMS.

SMS o zrušení termínu očkování SMS o zrušení termínu očkování | abl

Ministr zdravotnictví Jan Blatný jen pár chvil po zveřejnění informací svého ministerstva přerušení očkování odmítl. „Já si nemyslím, že by ministerstvo doporučilo přerušit vakcinaci. Já si nemyslím, že by nedostatek vakcín v ČR byl tak velký, že by se mělo přerušit očkování. Jen upozorňujeme na to, že termínů je méně.“ řekl ve vysílání ČT. Přerušení očkování odmítá i premiér. „Očkování pokračuje, i když dostáváme podstatně menší množství vakcín, než nám bylo slíbeno a stejně jsou na to všechny státy Evropské unie,“ řekl serveru iDnes.cz.

Později označil celou věc za nedorozumění. „Já si myslím, že ministerstvo zdravotnictví úplně zbytečně psalo jednotlivým očkovacím centrům věc, která je z mého pohledu samozřejmá,“ uvedl Babiš.

Nedostatek vakcín potvrdila už dřív středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). „Na videokonferenci s hejtmany, ministerstvem zdravotnictví a panem premiérem padl jasný pokyn. Vakcín je v současné době málo a na řadu přichází ti, kteří potřebují přeočkování, a pro ně vakcíny musíme mít. Očkování bude zpomaleno, někde až pozastaveno,“ řekla Radiožurnálu Pecková.

Nemocnice budou navíc rušit termíny tisícům seniorů, kteří měli obdržet vakcínu na začátku února. Kvůli chybě v rezervačním systému. „V tomto týdnu jsme uvolnili očkování pro seniory přes 80 let, kteří se zaregistrovali do systému. Pilotně jsme dali asi 15 termínů denně. Po doporučení ministerstva zdravotnictví teď řešíme, že musíme již objednané pacienty zrušit,“ řekl iROZHLASu ředitel Nemocnice Slaný Štěpán Votoček.

V Brně se očkuje, ale bez nových termínů

Například Fakultní nemocnice Brno i přes snížené dodávky vakcín stále očkuje, nepřidává ale nové termíny. V následujícím týdnu by mohlo chybět kolem 5000 vakcín. Nemocnice to uvedla na svém webu.

Do Jihomoravského kraje by podle mluvčí nemocnice Veroniky Plaché mělo chodit 11 plat vakcíny, kvůli omezené dodávce jich ale kraj dostává osm. Dvě plata zůstala nemocnici u svaté Anny a jedno vojenské nemocnici. Fakultní nemocnice místo původních osmi dostává pět. Z těchto pěti navíc musí část oddělit na takzvanou mezikrajskou zálohu a zároveň musí zásobit ostatní nemocnice v kraji, kde také očkují.

Bude se v Česku očkovat Sputnikem?

Exministr zdravotnictví a poradce premiéra Roman Prymula ve vysílání ČT 24 připustil, že možností pro Česko je získání dalších vakcín, které ještě nejsou v EU podmínečně schválené. „My potřebujeme zajistit vakcíny. Pokud ty vakcíny nebudou v režimu standardním, to znamená schválení Evropské lékové agentury, tak musíme hledat jiné možnosti. Zatím se blížíme nějakým diskusím, že budeme zjišťovat, jak vypadá situace v Maďarsku,“ řekl ve vysílání ČT Prymula.

Maďarské úřady zatím předběžně schválily očkovací látku od firmy AstraZeneca a také ruskou vakcínu Sputnik V. „Je to řešením nikoli standardním, ale možným,“ připustil Prymula a dodal: „Pokud nebude jiná cesta, tak musíme udělat vše pro to, abychom dodali vakcíny, které na trhu budou.“

Prymula: Sputnik je reálná možnost, zvažujeme to

„Dnes jsme o tom diskutovali jako o možnosti, která může být reálná. Zatím ale nebylo nic finalizováno. Bude se zjišťovat jak rychle by to šlo, za jakých podmínek by se to schválilo a kdo by to eventuálně dovezl. Je to zatím velmi otevřená věc,“ vysvětlil Prymula spekulace kolem možného schválení vakcíny Sputnik V v nouzovém režimu pro české občany.

Sputnik V je ruská státní vakcína, jednání o ní by se tedy narozdíl od ostatních očkovacích látek nevedlo se soukromou společností. 

„V posledních třech dnech se tady vyskytly dvě tuzemské společnosti, které jsou ochotné dovážet vakcíny jako jsou AstraZeneca nebo Pfizer/BioNTech, mimo ten státní systém. Ale to je také k diskuzi, protože to má svá rizika,“ uvedl Prymula v rozhovoru na ČT 24.

Podle krajů bylo rozdělování dávek nespravedlivé

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v neděli řekl, že naočkování nejrizikovější skupiny, do které patří lidé nad 80 let a zdravotníci, bude mít proti původnímu plánu zpoždění zhruba o měsíc. Původně mělo skončit v únoru, potrvá ale nejspíš do konce března. Blatný také řekl, že není důvod k tomu, aby si některé nemocnice schovávaly vakcíny do zásoby, když chtějí mít jistotu, že jich budou mít dostatek na druhou dávku.

Podle zveřejněných dat o očkování bylo v ČR podáno více něž 222 000 dávek vakcíny. Kompletní i s druhou dávkou má přes 17 600 osob. Nejvíc dávek vakcíny bylo naočkováno v Praze, zdravotníci jí tam podali téměř 60 000 dávek. Následuje Jihomoravský kraj se zhruba 30 000 dávkami a Moravskoslezský kraj s 24 000 dávkami. V šesti krajích jich bylo méně než 10 000, nejméně v Karlovarském kraji (3900). Kraje si stěžovaly na nespravedlivé rozdělování vakcíny, nyní už má podle ministerstva vycházet z počtu seniorů registrovaných k očkování a obyvatel nad 65 let.

dynaty ( 28. ledna 2021 06:28 )

rapid15 nemají vlastní myšlenku, ani názor, prostě jen papouškují

dynaty ( 28. ledna 2021 06:24 )

dynaty ( 28. ledna 2021 06:20 )

dynaty ( 28. ledna 2021 06:17 )

dynaty ( 28. ledna 2021 06:11 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa