Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zemřel poslanec ODS Ventruba (†71): S těžkým průběhem covidu byl v nemocnici

Aktualizováno -
9. března 2021
21:25
Autor: ČTK, simao - 
9. března 2021
15:31

S těžkým průběhem covidu se v nemocnici léčil poslanec ODS Jiří Ventruba (†71). Šéf ODS Petr Fiala to oznámil na plénu ve Sněmovně. Ventruba byl též lékařem - zkušeným brněnským neurochirurgem.

71letý brněnská rodák Jiří Ventruba hospitalizován s těžkým průběhem covidu-19.

„Já jsem bohužel obdržel smutnou zprávu, že náš kolega Jiří Ventruba právě na onemocnění COVID-19 zemřel. Prosím, abychom uctili jeho památku minutou ticha,“ uvedl ve Sněmovně šéf ODS Petr Fiala.

„Jiří Ventruba, lékař, poslanec, obětavý a skromný člověk, kamarád, před chvílí zemřel. Těžko se mi hledají slova. Jirko, díky za všechno! Odpočívej v pokoji!“ zavzpomínal na Ventrubu Fiala následně na twitteru.

Ventruba byl zkušeným neurochirurgem, členem ODS se stal v roce 2007 a působil i jako neuvolněný místostarosta v městě Modřice (Brno-venkov).

Ještě dnes odpoledne přitom Ventrubovi straničtí kolegové doufali, že boj s covidem poslanec zvládne.

„Určitě všichni máte ve svém okolí lidi, kteří prodělali nemoc covid-19 nebo s ní aktuálně bojují. My tady dnes myslíme na našeho kolegu, pana poslance Jiřího Ventrubu, který podle našich informací je s těžším průběhem covidu v nemocnici,“ říkal Fiala na tiskovce před úterním jednání Sněmovny a přál Ventrubovi brzké uzdravení. V podvečer však přišla z nemocnice smutná zpráva...

Video  Minuta ticha ve Sněmovně a těžká chvíle Petra Fialy: Oznámil smrt kamaráda. Poslance ODS Ventruby na covid  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Ventruba coby špička ve svém oboru založil v Brně Dětské neurochirurgické oddělení v Dětské nemocnici a zaměřil se i na nové mozkové operace u dětí. V minulosti působil rovněž jako hostující profesor neurochirurgie na New York University Medical Center v USA.

Jde přitom o další úmrtí na covid mezi aktivními politiky, první smutný případ ve Sněmovně. Koncem ledna zemřela v 70 letech pražská zastupitelka a předsedkyně magistrátního kontrolního výboru a právnička Jaroslava Janderová (ODS). Podlehla těžkému zápalu plic způsobenému koronavirem.

Do poslaneckých lavic by měl nově nastoupit podnikatel Libor Hoppe z Blanenska. Situaci projedná s vedením strany, řekl ČTK. Ventrubovo úmrtí označil Hoppe za velmi smutné. Hoppe je druhým náhradníkem z příslušné kandidátní listiny občanských demokratů. První náhradník, senátor Rostislav Koštial, se této pozice podle informací ČTK z dolní komory už dříve vzdal.

Kvůli epidemii koronaviru začala Poslanecká sněmovna testovat poslance v polovině února, a to dobrovolně. Začít má testování všech, kteří přijdou na schůzi. Poslanci budou moci využít i samotestování.

Minulý týden bylo v karanténě nebo mezi nemocnými zhruba 15 zákonodárců, a to patrně jen z provládního tábora. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek dnes uvedl, že aktuálně je z jeho klubu nemocných nebo v karanténě osm zákonodárců.

Minulý týden byl hospitalizován kvůli nálezu na plicích poslanec KSČM Jiří Dolejš. Sociální demokrat Jan Birke (ČSSD) byl po těžkém průběhu covidu z nemocnice už propuštěn. Poslanec a starosta Náchoda o tom informoval v uplynulém týdnu.

Už dříve nemoc překonali například předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) či jeho kolegové z klubu Karla Šlechtová a Patrik Nacher, lidovec Marek Výborný nebo pirátský poslanec František Navrkal. O tom, že měl covid, před týdnem na plénu mluvil poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Video  Starosta Birke otevřeně o svém dramatickém boji s covidem. Šlo mu o život.  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

strejda777 ( 7. července 2021 20:34 )

Tak co, Pleskáči? Ještě jste to nevyšťourali, jestli byl očkovaný? Jak to? Vždyť vy tam víte všechno a co nevíte, to si vymyslíte, ne?

strejda777 ( 7. července 2021 19:59 )

By mně zajímalo, jestli byl ten lékař-poslanec očkovaný a čím? Navíc byl v seniorském věku, a ti se očkovali jako první. Stejně tak lékaři a zdravotnický personál.....takže jak to bylo s ním? Žeby odmítač?

panda82 ( 10. března 2021 09:49 )

on přece prezentuje Okamuru nebo ne?

panda82 ( 10. března 2021 09:46 )

tak se projevuje covid na mozku? pozor na to

panda82 ( 10. března 2021 09:45 )

no jo Fiala sbíral invektiva proti Babišovi, kamarády nesledoval jestli potřebuji pomoc, vždyť to byla chřipečka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa