Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

ANO proti všem? Poslanci začnou řešit volební zákon, Babiš chce Česko jako jeden obvod

Autor: ČTK, mach - 
9. března 2021
08:05

Poslanci se dnes mimořádně sejdou k úvodnímu kolu debaty o vládní volební novele, která reaguje na nedávný nález Ústavního soudu. Kabinet ji připravil ve dvou variantách. Jedna zachovává pro sněmovní volby 14 volebních obvodů, podle druhé by bylo celé Česko jedním obvodem. Na řádné schůzi, která bude následně pokračovat, jsou na programu předlohy v prvním čtení.

Volební pravidla musí poslanci a senátoři doplnit potom, co Ústavní soud zrušil mimo jiné pasáže o přepočtu voličských hlasů na mandáty zejména pro porušení rovnosti volebního práva. Už ve čtvrtek poslanci podpořili lidoveckou volební novelu jako možný nosič dohodnutých změn. V dalších kolech se mají obě předlohy projednávat souběžně. Hnutí ANO bude usilovat o podobu volebního zákona tak, aby celá země byla jeden volební obvod.

Premiér Andrej Babiš ( za ANO) Ústavní soud za toto rozhodnutí ostře kritizoval. Podle něj ztratil všechny zábrany a otřásá důvěrou v politický systém. Stejně ostře se pustil také do jeho předsedy Pavla Rychetského. Podle Babiše není nestranný. Radek Vondráček (za ANO) řekl, že systém jednoho volebního obvodu je nejspravedlivější, byť na druhou stranu nejsložitější bez regionálního sentimentu.

Vládní novela zachovává v obou variantách pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny pro jednotlivé strany. V případě koalic zvyšuje hranice zvýšeny na sedm, devět a 11 procent podle počtu spolupracujících stran. Hlavním tématem debat je ale mechanismus přepočtu voličských hlasů na mandáty a jejich rozdělení do krajů.

Video  „Ústavní soud přispěl k přežití KSČM.“ A co koalice? Která podle Kubáčka tlak ustojí?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

sarina ( 9. března 2021 20:47 )

Ty pokrokový chudáčku, tak už ne jen Babiš, ale celá Babišova vláda může za tisíce mrtvých???A co ve světě, kdo může tam za tisíce mrtvých???A kdo bude moct za tisíce mrtvých když budeme mít dredového a zdrogovaného premiéra, to si myslíš že už mrtví covidem nebu­dou???­??????­??????

LuCo ( 9. března 2021 20:08 )

Jak ve volbách na Babišovo ANO? Demožumpa s heslem: "Vztekle štěkající ratlíci a neustále kejhající husy všech stran, spojte se!!!!"

salto ( 9. března 2021 18:25 )

pokrok: ty kopyto z pakoně, napiš něco pěkného o BÍLÉ VRÁNĚ a home office.
Jo a sežeň si kvalitnější matroš, po tomhle blbneš

salto ( 9. března 2021 11:11 )

US pozměnil volební zákon, který ondynojc posvětil, protože nebyl "spravedlivý". Česko jako jeden obvod je nejspravidlnější systém (taky je nejsložitější), kde je tedy chyba?
Tak co vlastně chceme?
Spravedlnost nebo nějaký účelový výklad, který US za nějakou dobu změní?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa