Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rychetský čelí Zemanovu hněvu: Poděkoval za podporu. Metál nedostane

Autor: ČTK - 
11. února 2021
11:11

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský poděkoval všem, kdo mu vyjádřili podporu v souvislosti s rozhodnutím prezidenta Miloše Zemana neudělit Rychetskému řád Tomáše Garrigua Masaryka. Rozhodnutí prezidenta komentovat nebude, sdělil předseda ÚS ve stručném prohlášení.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček ve středu uvedl, že Rychetský poškodil Českou republiku zrušením volebního zákona v době kampaně. Rychetský byl jedním z 11 soudců, kteří hlasovali pro zrušení části právní úpravy voleb do Poslanecké sněmovny kvůli tomu, že poškozovala při rozdělování mandátů menší strany, znevýhodňovala koalice a nedávala hlasům voličů ve všech krajích stejnou váhu.

Zeman už před rozhodnutím ÚS vyhlásil termín voleb a soudce od zásahu do volebního procesu odrazoval prostřednictvím dopisu.

O udělení řádu Rychetskému, někdejšímu vládnímu kolegovi a respektovanému právníkovi, Zeman informoval loni 28. října. Seznam vyznamenaných tehdy Hrad zveřejnil na webu. Kvůli pandemii koronaviru se ale nekonalo tradiční předávání vyznamenání. Zeman ho plánuje až na letošní oslavy státního svátku.

Loni 28. října se Rychetského ocenění bralo jako hotová věc. Rychetský tehdy uvedl, že si vyznamenání od prezidenta váží, i proto, že se jejich názory v poslední době někdy rozcházejí, třeba v hodnocení politické situace v Maďarsku a Polsku. Také řekl, že nositeli Řádu TGM jsou osobnosti, kterých si velice váží, například filozofové Jan Patočka a Erazim Kohák nebo básník Jaroslav Seifert.

Z tiskové zprávy zveřejněné loni 28. října na webu Hradu už Rychetského jméno zmizelo. Původní znění i s Rychetským ale stále lze na internetu dohledat.

Video  „Ústavní soud přispěl k přežití KSČM.“ A co koalice? Která podle Kubáčka tlak ustojí?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

salto ( 13. února 2021 18:01 )

Já jsem se těšil na tu medajli daj-li ji mě a nebo nedaj-li...

LuCo ( 12. února 2021 20:03 )

Rychetský? Největší bojovník za demoblok. Politik jak poleno (ztrouchnivělé) a jeho SOUDCOVSKÁ NESTRANNOST? Viz jeho bývalá kolegině tvigy Wagnerová!!

Omasta ( 12. února 2021 14:01 )

To je omyl, Rychetský se nevměšuje. Nezakázal jim volební zákon upravit a vylepšit. Vy nemáte schopnost vidět do věcí ani do budoucnosti.

Omasta ( 12. února 2021 13:58 )

Sice Rychetskému schvaluji spravedlivý volební zákon, který (po přepracování) umožní snadněji vyjednat většinu v parlamentu. Ale medaili bych mu nedával. On zametl pod kobere žaloby na nouzový stav a poškozování ústavních práv. A tak je jenom správně že mu metál nedají.

PPP150W ( 11. února 2021 20:30 )

Víte, ono když už někdo nějaký titul má, sluší se jej používat, když se o tom dotyčném hovoří. Nemohu ani za to, že vy žádným titulem nedisponujete, ani za to, že vám etické chování nic neříká o čemž nás přesvědčujete v podstatě každým svým příspěvkem. Obojí bude s velkou pravděpodobností vázáno na vaše dosažené vzdělání. A když už jsme u ostudy roku, tak z té má kabát celá naše vláda, nikoli JUDr Rychetský. P.S i prezirdent Zeman prohlásil, že jedině blázen nikdy nezmění názor. Víte proč je paragraf tak pokroucený?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa