Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vládní spor? Schillerová nové rouškovné odmítá. A řekla, kdy byla naposledy u kadeřníka

Autor: Jakub Veinlich - 
26. února 2021
05:30

Na obzoru je další vládní spor. Ministryně se budou zřejmě dohadovat kvůli novému „rouškovnému“. Zatímco ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ho nevylučuje, vicepremiérka a šéfka stání kasy Alena Schillerová je proti. Rozpočet s tím podle jejích slov nepočítá. Stejně tak vláda zatím není připravena vyplácet odškodné za protiústavně uzavřené obchody. Schillerová to řekla v Epicentra studia Blesk Zpráv. A kdy byla naposledy u kadeřníka?

Před krajskými volbami se z toho stal velký politický boj. Nejen mezi vládou a opozicí, ale také mezi ministry. Menšinová vláda nakonec protlačila Sněmovnou takzvané rouškovné. „Tehdy začala přestřelka kvůli valorizaci důchodů. Jsem ráda, že jsme se rozumně domluvili,“ vzpomíná na dohady ve vládní koalici kvůli, ministryně financí Alena Schillerová. Spor o výši příspěvku vedla především s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD)

V pořadu Epicentru ve Studiu Blesk Zpráv šéfka státní kasy ve čtvrtek zároveň odmítla, že by to byl vládní předvolební dárek pro důchodce, jak tvrdili někteří ekonomové i větší část opozice.

Důchodci dostali nakonec před Vánocemi k důchodu jednorázový příspěvek 5000 korun. Státní kasu to vyšlo na téměř 15 miliard korun. Koalice protlačila rouškovné sněmovnou jen měsíc před krajskými volbami.

Letos, v dalším volebním roce, ale v rozpočtu Schillerová podle svých slov s ničím podobným nepočítá. „V rozpočtu nic takového nemám,“ tvrdí Schillerové, podle které vláda vloni reagoval na zvýšené náklady důchodců a to kvůli zvýšené inflaci. „Pokud to bude potřeba i letos, sociální demokracie to navrhne,“ uvedla v lednu Maláčová na tiskové konferenci své strany na dotaz Blesk Zpráv.

Schillerová je ale zatím zdrženlivá, i když ve vysílání připustila, že sama neví, jak se bude letošní situace i rozpočet vyvíjet. „V tuto chvíli proto nevidím žádný ekonomický důchod,“ dodala v Epicentru ministryně financí.

Od ledna si senioři přilepšili v průměru zhruba o 839 korun. Průměrný starobní důchod je v Česku nyní 15 336 korun.

Rovnou z Blesku na Hrad

Rovnou ze studia Blesk Zpráv odjela Schillerová na Hrad. Požádala o schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, který teprve před pár dny podepsal novelu státního rozpočtu, který prohloubila schodek na 500 miliard korun.

„Byla bych ráda, kdyby to byla poslední novela zákona o státním rozpočtu,“ doufá ministryně, odhadnout vývoj státní kasy ale nechtěla. „K normálnímu ekonomickému životu se Česká republika vrátí v druhé polovině letošního roku,“ odhaduje Schillerová. V tu chvíli by podle ní měla být oočkovaná už většina dospělé populace v Česku.

Odškodné pro zavřené obchody

I když ústavní soud řekl, že vláda zavřela obchody od konce ledna do 14. 2. Neoprávněně, vláda s žádnými kompenzacemi za ušlé tržby nepočítá. „V tuto chvíli určitě ne,“ tvrdila Schillerová ve vysílání. Soudce zpravodaj v nálezu ústavního soudu podle ní jasně řekl, že vláda měla odůvodnění lépe a zřetelněji odůvodnit ale výtka je podle vysvětlení Schillerové, vystudované advokátky především varováním do budoucna.

V epidemickém zákoně už si na tato opatření a lepší vysvětlování podle vicepremiérky vláda dala větší pozor. „My se z toho poučíme, nakonec teď nám to bude nařizovat i pandemický zákon. Pandemický zákon počítá s náhradou škody, která se bude započítat vůči kompenzacím,“ vysvětlila Schillerová, jak bude zavírání obchodů a služeb ošetřena do budoucna.

A i když prý často spolupracuje s prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu, v požadavku na 100% náhrady za průměrné ušlé tržby pro obchodníky mu prý zatím nevyhoví. A to prý ani v případě, že by přišly žaloby někdy v budoucnu.

„Budou to věci, se kterými se budeme muset popasovat, ale o 100% tržbách já nepřemýšlím,“ dodala ministryně.

Video  Alena Schillerová o schodku rozpočtu a žalobách kvůli omezením  - Blesk
Video se připravuje ...

V průběhu první vlny koronavirové pandemie čelila první dáma české vlády také podezření, že byla i přes zákaz u kadeřníka. Vicepremiérka ale odmítla, že by porušila tehdejší pravidla. „Patřím ke generaci, která je na svépomoc v osobní vizáži zvyklá,“ vzkázala tehdy kritikům. Vášnivou debatu nejen mezi politiky ale i běžnou veřejností přitom vzbudila fotografie, na které se ukázala Schillerová před cestou do televize s upraveným účesem jako od profesionála. Snímek přitom navíc vznikl v ulici, kde sídlí známé kadeřnictví.

V Epicentru Blesk Zpráv přiznala, že i ona už čeká, až bude moct kadeřníka navštívit. Naposledy se do jeho rukou prý vložila v poslední možný den, kdy to bylo možné. „Bohužel je to tedy vidět,“ posteskla si a ukázala na hlavu.  

„Žádné nůžky se toho nedotkly, to bych si netroufla. Jediné, co jsem udělala je, že jsme si na internetu objednala barvu a pomocí rodiny si to asi před 14 dny nabarvila. A velice špatně, když se podívám,“ dodala.

Kadeřnictví ani jiné služby ale dlouho neotevřou. Vláda totiž chystá spíš zpřísnění pravidel, kvůli šíření koronaviru v Česku. Stále více výsledků testů navíc ukazuje, že se v zemi šíří i mutace viru z Británie či jižní Afriky. Ministerstvo zdravotnictví proto zakázalo cestování do vybraných zemí. Situace se zhoršuje v době, kdy se blíží první výročí, kdy se v Česku objevili první nakažení.

Ministryně financí Alena Schillerová odmítá podezření, že by se nechávala střihat v době nouzového stavu profesionály. Kadeřnický salon má kousek od svého domu Ministryně financí Alena Schillerová odmítá podezření, že by se nechávala střihat v době nouzového stavu profesionály. Kadeřnický salon má kousek od svého domu | Facebook/Alena Schillerová

Podle Schillerové by i proto bylo dobré, kdyby premiér Andrej Babiš vystoupil s projevem. „Byla bych proto. Před časem jsem mu to doporučovala. Byla bych pro, aby promluvil k národu,“ řekla vicepremiérka, kterou Babiš ve své nepřítomnosti často pověřuje řízením vlády.

Podle informací Blesk Zpráv skutečně nejužší tým Babiše o veřejné promluvě k lidem uvažuje.

Video  Epicentrum - Alena Schillerová  - Blesk
Video se připravuje ...

Hanka Smrckova ( 27. února 2021 21:20 )

Nechtely by damy Schillerova a predevsim pani Malacova dotovat duchodce ze sveho, kdo se ma za posledni rok lip nez vecne a vsude ***jici unudeni duchodci s narvanymi nakupnimi kosiky , prave jsem cetla co se chysta pro budouci duchodce, mozna i odchod do duchodu v 75 let / silenost/ snizeni duchodu o min.20% tak proce sakra makame 41 aby jsme v duchodu zili jako zebraci,soucasni duchodci si uzivaji duchodu cca 30 let, kolik let si ho budeme uzivat mi 5 mozna 10. Je mi fakt z toho spatne.Ktery prumerny clovek ma v soucasne rok trvajici situaci 15 300 / dva duchodci 30000/ no to je super ne.A to jim jako nestaci???????Leky za polovic, socku gratis, zadne platby za socialni a zdravotni, nekteri lide kteri cely zivot makali treba na duchod vubec nedosahnou /v Cechach se ani nedivim/ a dostavat zivotni minimum nebo existencni minimum, znam duchodce kteri zacinali na peti tisicich zejmena zeny, ktere byly s detmi dlouho doma nebo byly v domacnosti a sly pracovat na poslednich pet let pred duchodem do duchodu chodily o pet az osm ket driv nez nyni s nahle maji 15000 ,tis.a stale maji malo.Tak jo jsem asi hnusna ja pujdu do duchodu temer v 65 to uz budu v pracovnim procesu 45 let /8 let nam vlada jen tak sebrala/ 8 let prace navic za nic je hodne ne? 2 roky s detma je to deset vychazi 35 let pojisteni.Nase mamy odchazely bezdetne 57, a za kazde dite rok dolu.Stacilo odpracovat 25 a bylo to.To byly odpocate duchodkyne a vlastne jeste jsou.Byt uz 10 let v duchodu taky,si to uzivam.

ivalen ( 26. února 2021 15:56 )

co to meleš, včera jsem koupil krabičku v obchodu, 6ks za 60kč

baronessa ( 26. února 2021 11:29 )

Bezva. Tak očekávám, že veškeré respirátory budou zdarma. Jinak si neumím představit, jak si rodina s dětmi může neustále kupovat nové za ty použité. O důchodcích ani nemluvím, ti ať sedí doma a nákup jim může vozit Svatý Petr.

.tg.bb ( 26. února 2021 11:06 )

Schillerová rozdává, co to jde, protože je ANO. Rozádává důchodcům a státním zaměstnancům - voličům Andrejka. Ve skutečnosti je největší Venezuela ona.

.tg.bb ( 26. února 2021 11:04 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa