Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nouzový stav za hranou Ústavy? Opozice ladí noty, Bartoš vyrazí za Zemanem

Autor: Jakub Veinlich - 
16. února 2021
05:30

Žijeme podle legálně vyhlášených pravidel? I když v Česku jeden nouzový stav skončil a druhý začal, není jasné, jestli vláda nepostupovala protiústavně. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) shání hlasy pro ústavní stížnost. Podpoří ho TOP 09. Lidovci budou jednat. STAN čeká na Sněmovnu, Babiš nedoletěl do Rakouska a svolává opozici. A pandemie je tu pořád, i přes nelegální či legální nouzový stav. SPD už shání podpisy na mimořádnou schůzi Sněmovny a shání se i podpisy pod hotovou ústavní stížnost.

V noci z neděle na pondělí sice skončil jeden nouzový stav, vláda na žádost hejtmanů ještě před tím ale rozhodla o vyhlášení nového nouzového stavu, za kterého zůstává většina opatření stejná jako v minulých dnech. Do normálu se vrátily ale například úřední hodiny na úřadech, knihovny mohou půjčovat knihy přes výdejní okénko.

K pražskému městskému soudu ale kvůli nově vyhlášenému nouzovému stavu míří první žaloba. Podal ji Michael Svatoš, který tvrdí, že vláda svým rozhodnutím výrazně rozšířila své pravomoci.

Video  Nový nouzový stav: Otevřou se úřady a výdejní okénka knihoven  - Stream
Video se připravuje ...

„Proto se jedná o závažný zásah do rozdělení moci ve státě a zejména o závažný zásah do lidských a občanských práv občanů České republiky. Je tedy nutné, aby tento zásah vznikl na základě široké dohody politických sil, a nikoliv rozhodnutím, v tomto případě dokonce menšinové, vlády,“ napsal muž v žalobě.

Advokát Petr Němec zas podal trestní oznámení na členy vlády.

Právními bitkami se ohání také politici. Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) je na rozhodnutí vlády povinen reagovat podáním ústavní stížnosti. Blesk Zprávám ale Vystrčil řekl, že ještě vyčká, jak se zachovají poslanci a poslankyně, které měla vláda podle Vystrčila obejít, když i přes jejich nesouhlas prodloužit nouzový stav, vyhlásila nakonec úplně nový.

„Sněmovna je ta poškozená. Jsem sám zvědavý, jak se k tomu postaví. Nevylučuji i to, že podání k soudu podá Senát, ale považuji za správné teď situaci zklidnit a počkat, co se stane v dolní komoře,“ chce ještě vyčkat Vystrčil.

Podle Vystrčila navíc ještě není jasné, zda by takovou žalobu mohlo podat jen 10 Senátorů nebo by jich muselo být minimálně 17. „Deset senátorů stačí v případě, že podávají návrh na zrušení zákona. Toto ale může být považováno za jiný typ aktu, takže aby byla jistota, že se tím bude Ústavní soud zabývat, tak je jistější druhá hranice 17 senátorů,“ vysvětlil Vystrčil pro Blesk Zprávy.

Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček je ale přesvědčený, že vláda postupovala v mezích zákonů ČŘ i ústavou. „Jsem přesvědčen, že vláda postupovala v souladu s ústavou, v souladu se zákonem o bezpečnosti,“ reagoval v pondělí na tiskové konferenci.

Premiér Andrej Babiš také tvrdil, že nový nouzový stav není protiústavní. Vše podle svých slov konzultoval s Legislativní radou vlády. „Naši právníci a Legislativní rada vlády to analyzovali celý den a jsme přesvědčeni, že pokud hejtmani požádají, tak je to jediná možnost prodloužení nouzového stavu,“ tvrdil v pátek šéf vlády.

„Premiér opakovaně říká, že to konzultuje s Legislativní radou vlády. To tedy není pravda, protože Legislativní rada vlády jedná ve svém 30členném plénu, když je svolána, a posuzuje vládní návrhy zákonu. Ve čtvrtek jsme takto jednali a tímto tématem jsme se nezabývali. Když to premiér říká, patrně myslí legislativní odbor na Úřadu vlády, tedy úředníky,“ řekl redakce Seznam Zprávy ústavní právník a člen legislativní rady vlády Jan Wintr.

Video  Epicentrum - Petra Pecková STAN  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Naší senátoři se připojují k podnětu na ústavní soud,“ reagovala pro Blesk Zprávy předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Právě TOP 09 a ODS mají v Senátu společný senátorský klub, který má 27 členů.

Na rozhodnutí Sněmovny pak chce vyčkat také popřípadě Senátorský klubu STAN. „Čekáme na reakci Poslanecké sněmovny a také vyčkáváme nových prohlášení vlády. O dalších krocích budeme jednat v tomto týdnu,“ upřesnil šéf senátorského klubu Petr Holeček.

Jednání na všech frontách

Co se teď má dít? Co je dobře a co špatně. Vše zjišťují i samotní politici. Od pondělí mají proto v diářích hned několik schůzek. Formálních i oficiálních. „ Máme kvůli tomu svolané společné jednání poslaneckého i senátního klubu,“ řekl Blesk Zprávám například šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek. Schůzka by měla konat ještě v pondělí večer. „To jaký zmatek se tu v současné době děje, tak je důsledek absolutní neschopnosti premiéra. Neschopnost řídit stát,“ míní Bartošek.

Podle předsedy hnutí STAN, které jde do voleb v koalici s Piráty, záleží teď celá situace především na tom, jak vláda upraví stávající opatření. A především na její ambici urychleně přijmout pandemický zákon i na tom, aby ministři pustili co nejdříve děti do škol a zaměřili se i na pomoc živnostníkům a motivovat lidi, aby zůstali v karanténě.

„To jsou klíčové věci, na kterých bude stát naše rozhodnutí, které budeme projednávat nejen s našimi hejtmany a odbornou veřejností, ale také s dalšími politickými stranami a premiérem,“ přiblížil strategii hnutí STAN Blesk Zprávám jeho předseda Vít Rakušan.

„Pokud nevyhoví našim rozumným návrhům řešení epidemie, tak se neposuneme z místa. Nyní je to zejména o změně přístupu k epidemii a to jsme u vlády bohužel stále nezaznamenali,“ reagovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Její strana chce přitom například stejné podmínky pro maloobchod za použití respirátorů FFP2 u personálu, nebo navýšit počet testů i v odlehlejších částech republiky, pustit děti postupně do škol a probrat pandemický zákon.

 SPD podle jejího předsedy Tomia Okamury sbírá podpisy pro mimořádnou schůzi Sněmovny, na které by měli poslanci hlasovat o zrušení nouzového stavu. „Vláda obešla rozhodnutí Sněmovny,“ je přesvědčený Okamura, který je zároveň také místopředseda Sněmovny.

Video  Nový nouzový stav v Česku: Vláda jej vyhlásila na žádost hejtmanů  - Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

Stížnost k ústavnímu soudu má podle informací Blesk Zpráv připravenou poslankyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková. Stížnost prý právníci z řad členů hnutí připravili ještě před čtvrtečním hlasováním Sněmovny. „Po čtvrtku, když byl ten nouzový stav shozený, tak jsme to jen trochu aktualizovali a podáme to i na dobu budoucí, aby se tady nouzového stavu nezneužívalo,“ potvrdila Majerová Zahradníková redakci Blesk Zpráv. Poslancům teď stížnost rozeslala do mailů ostatním poslancům, kteří opakovaně hlasovali proti prodloužení nouzového stavu. „To znamená celé opozici,“ dodala.

Ústavní stížnost ale nechce podávat například šéf opoziční KSČM Vojtěch Filip. Jeho strana sice dosud vládu v žádosti o prodloužení nouzového stavu podporovala, minulý týden komunistům došla trpělivost a tentokrát už vládě nepomohli.

„Na Ústavní soud se obracet, ale jednání o rozhodnutí vlády budu požadovat. To jsem v neděli sdělil předsedovi vlády,“ řekl Blesk Zprávám Filip.

Schůzka Babiše s opozicí a zástupcem Asociace krajů by se přitom měla konat v úterý od 11. Ve stejný čas měl premiér přitom diskutovat o covidu se zpěvákem Danielem Landou. Sněmovna nakonec ale schůzku, z „důvodu bezodkladného řešení aktuální situace nouzového stavu,“ zrušila.

Šéf pirátů Ivan Bartoš se pak v úterý odpoledne chystá za prezidentem Milošem Zemanem. Představit mu chce návrh řešení podle společného dokumentu s hnutím STAN a zjistit chce také, „co je prezident ochoten udělat pro zvládnutí koronavirové krize a jaký je jeho názor na záchranu maloobchodu,“ informoval Bartoš na svém twitterovém účtu.

 

elwyn ( 16. února 2021 13:37 )

hlavně si nevypíchněte oko

elwyn ( 16. února 2021 11:44 )

saša opět jede,v každé diskuzi má co říct,v příští vládě by mohl dělat poradce,všechno ví všude byl a od všeho má klíče

jajas ( 16. února 2021 09:11 )

Už se těším na fotku těch dvou zjevů....!

AliAlice ( 16. února 2021 08:28 )

ťapko....konopnou mast můžeš koupit v lékárně zrovna jako marjánu, dávno před fungováním pirátů a Bartoše,tak si ťapko nepleť dojmy s pojmy....duševní gigant se vždycky odhalí...

provokaterka ( 16. února 2021 07:16 )

Nalaďte noty a přímou linkou na smetiště dějin.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa