Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Bude to chtít chladné nervy," říká Středula o chaosu v testování. A Babišovi děkuje za útoky

Autor: Pavlína Horáková - 
9. března 2021
05:20

Minulý týden musely povinné testování zahájit velké firmy nad 250 zaměstnancům. Měly začít ve středu a dokončit ho musí do pátku 12. března. Od minulého pátku měly s testování začít i střední podniky, které mají od 50 do 249 pracovníků a  tuto středu pak začne povinné testování i pro veřejný sektor, a to pro úřady s 50 a více pracovníky. Pokud vše půjde podle plánu, povinně testovat budou muset i malé podniky a úřady. To by podle slov vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) znamenalo, otestovat až 4,2 milionu lidí každý týden. O tom, jak se s touto situací české firmy vypořádávají,  v čem shledávají největší problémy i jak dopadla slovní přestřelka s premiérem Babišem (ANO) byla řeč v Epicentru s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou.

„Většina firem to zvládá. Je to sice těžké, náročné. Jsou to opatření, na která nikdy nebyly zvyklí,“ zhodnotil současnou situaci českých firem a zdůraznil důležitost role komunikace mezi zaměstnavateli a zaměstnanci. Obzvláště v situacích, kdy zaměstnanec odmítá být testován nebo je mu způsob odebrání vzorku nepříjemný.

Video  Epicentrum - Josef Středula  - Blesk
Video se připravuje ...

Kromě stoupající ceny testů čelí firmy i dalším překážkám: „Je samozřejmě problém i s objednáváním, není jich tolik, kolik by potřebovaly.“ Dále také upozornil na problematiku nedostatečné přesnosti antigenního testování: „Nejdůležitější údaj, který ale nezjistíme je ten, zda všechny ty testy byly prováděny v souladu s návodem výrobce, to znamená, že se ještě nesníží, ta již snížená citlivost testů tohoto charakteru. “

„Všelék" a nové problémy

Podle Josefa Středuly je potřeba si uvědomit, že testování není všelék: „Je to pouze možnost a šance na to, abychom se z toho někdy dostali, ale ideální by bylo samozřejmě PCR testování.“

Velký problém vnímá v procesech, které se musí rozhýbat v případě zjištění pozitivních jedinců. „Mnoho zaměstnavatelů není schopno toto zvládnout, posílají lidi do nemocnic a pak samozřejmě v těch nemocnicích jsou velké přetlaky lidí na PCR…ty termíny jsou v mnoha případech vyčerpány nejen na týden, ale i na čtrnáct dní dopředu. Takže tady máme nový typ problému, na kterém jsme se dříve nemuseli vůbec podílet a to je ta obrovská četnost. Bude to chtít hlavně chladné nervy a to nejdůležitější je komunikovat.“

Za alarmující považuje první požadavek vůči správnímu soudu, který v pondělí zaregistroval: „Jeden ze zaměstnanců se snaží zjistit, jestli je právní, aby stát něco takového nařizoval, protože ne každý test je neinvazivní a samozřejmě v tomto případě se obávají zaměstnanci, že do jejich organismu někdo vstupuje.“  Středula se domnívá momentálně nastavený legislativní rámec, je poměrně neprůstřelný.

Babišovy útoky

V poslední době zaujaly veřejný prostor přestřelky Josefa Středuly s Andrejem Babišem (ANO). Premiér ho označil za “největší nebezpečí naší ekonomiky” či za “profesionálního odboráře”, který není reprezentantem skutečných zaměstnanců a vyzval ho k rezignaci.

Já jsem uvažoval, jestli nepošlu panu premiérovi děkovný dopis, protože takovou reklamu už jsem dávno nedostal,“ reagoval na Babišova slova s úsměvem. Jádrem sporu byla tehdy Středulova kritika premiéra za způsob jeho komunikace, kdy Středula uvedl, že se musel jít vydýchat po tom, co zažil. „Nechápu z jakého titulu útočí. Jestli jsem ho upozornil na jeho chování  na jednom jednání, tak on si může být jist, že ho upozorním na takové jednání klidně i u dalšího a dalšího jednání. Prostě jsou hranice, za které já nepůjdu a není rozhodující, jestli je to premiér nebo je to kolega, nebo někdo jiný,“ řekl v Epicentru. 

Středula na Hrad?

Předseda největší odborové centrály v České republice si s premiérem situaci podle jeho slov zatím nijak nevyříkali. „My se uvidíme nejpozději 12. dubna na další tripartitě a myslím si, že jsme oba dva profesionálové a jednání bude pokračovat dál,“ řekl a na otázku, jak je to se zmiňovanou kandidaturou na prezidenta České republiky, odpověděl poměrně vyhýbavě: „Když to asi říká pan premiér tak sugestivně, tak bych to asi měl zvážit, ale uvidíme, čas běží a určitě se o takové věci nejdříve poradím a názor pana premiéra rozhodně není ten, který by měl být v této situaci nejdůležitější.“

zada ( 9. března 2021 12:41 )

Středulo, většina firem s dobrými krizovými manažery už testuje. Holt když jsou ve firmách jen kravaťáci... tak je z toho chaos))). To je jen v lidech Středulo), a to se týká i tebe))

zada ( 9. března 2021 12:39 )

zada ( 9. března 2021 12:38 )

Pan Středula je "generál po boji". ten se bojí o to aby bylo dost odborářů, kteřá plat příspěvky, jinak je jeho "království" odborů na dně. Což by ho stálu i jeho hodně zakorytovaou funkci. No a protože neví jak si pevně ve své funkci stojí, tak se sápe do politiky ( so kdyby to vyšlo), kritizuje co se dá a třeba ho někdo vyslechne a následně se pohrne na Hrad (neb di myslí, že má zásluhy , které by měl národ řádně ocenit))...ovšem Středula není v zájmu českého národa na Hrad....tam se jich cpe hafo a zásluhy pro křeslo premiéra i prezidenta si přisvojuje kde kdo, Od Němcové, Fialy, Bartoše...až všechny z malého STANu))). Tady má zásluhy kde kdo, ale pokud se podíváme rozumně a objektivně, tak je má jen a jen vláda, a to taky proto, že tenhle zpovykaný, rozmazlený národ jaksi nechce přiznat, že se na covid umírá....Středulo, ty nejsi v hledáčku na post prezidenta)) a do vlády už vůbec ne... jsi obyčejný kravaťák a papaláš))

Staroduchodce ( 9. března 2021 11:12 )

Pokud jde o zdravotní personál a lékaře, stačilo dát vejce ? do inkubátoru

Staroduchodce ( 9. března 2021 11:09 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa