Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kmotr Benda se vyhne pokutě za opulentní nelegální party. Nebyly důkazy, tvrdí hygienici

Autor: vei - 
8. března 2021
20:58

Prověřování nelegální narozeninové party v hotelu Prince de Ligne v Teplicích skončilo. Majitel hotelu a oslavenec - vlivný severočeský podnikatel Petr Benda - se ale pokutě od hygieniků vyhne. Chybí důkazy, tvrdí hygienici. Potrestáni tak byli jen tři prominentní hosté, které na konci ledna načapali fotografové a reportéři Blesku na zakázané oslavě.

Bývalý poslanec a nejbližší spolupracovník někdejšího premiéra Jiřího Paroubka si na konci léta po dva večery užíval oslavu svých padesátin. Posloužil mu k tomu jeho hotel. Oslava jaksepatří se konala za účasti prominentních hostů i přes striktní vládní nařízení v teplickém hotelu bez povšimnutí policie. Ta se začala oslavou zabývat ve chvíli, kdy fotky z oslavy vyšly v deníku Blesk.

Policisté neprověřovali jen pochybení účastníků Bendových padesátin, ale také to, zda neporušila nařízení vlády i právnická osoba. Tedy firma vlivného podnikatele, který hotel přímo na teplickém náměstí vlastní.

„Dostali jsme od policie podnět, zda zákon neporušila i právnická osoba, bohužel jsme ale neměli dostatek důkazů, abychom jí mohli uložit sankci. V tuto chvíli už tedy z naší strany majiteli hotelu ani dalším účastníkům večírku žádná pokuta nehrozí,“ cituje iDNES.cz ředitelku krajské hygienické stanice (KHS) Lenku Šimůnkovou.

Tři pokuty od hygieniků

Hygienici tak uložili maximální možné sankce ve výši deset tisíc korun nakonec jen třem účastníkům party. Platit má šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička, který po akci složil poslanecký mandát, bývalý poslanec za ČSSD a místopředseda rady ČT Jiří Šlégr a člen rodiny Petra Bendy – Vlastimil Dvořák mladší.

„Všichni tři již částku uhradili,“ dodala pro iDNES Šimůnková. Pokutu dostali za to, že neměli při akci nasazené roušky. Většina účastníků účast na oslavě zdůvodňovala především pracovními schůzkami.

Akce se účastnil také například šéf krajských policistů v Liberci Vladislav Husák, který nakonec ve funkci také skončil. Slavit s Bendou přišel ale též například ředitel FK Teplice Petr Hynek či zastupitel Teplic Michal Kasal.

Pokutu může ale udělit ještě teplický magistrát. Prověřuje možné porušení vládních nařízení u 17 lidí. Sankci může udělit každému až 20 tisíc korun.

Video  Tajná party papalášů: Paroubek, Hnilička, Šlégr a další pařili u kmotra Bendy!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 9. března 2021 15:12 )

Kolektivní ztráta paměti všech zúčastněných i personálu ??? Takže všichni šli ten večer náhodou okolo hotelu v Teplicích, naráz se cítili tak unaveni, že museli i přespat...

verka1 ( 9. března 2021 14:27 )

Tady ve městě šla celá firma na testy a 40% nakažených. Někteří nadávali vulgárně že musí zůstat doma.

verka1 ( 9. března 2021 14:25 )

Benda je majitel hotelu kde se konala tato nelegální party?

NovyZakon ( 9. března 2021 14:05 )

Naprosto v pořádku. Především případ ukazuje nulitní právní znalosti a tupost našich novinářů a televizních pracovníků -))

Zdenek ( 9. března 2021 12:07 )

„Petru Bendovi jsem krátce pogratuloval a pak jsem se věnoval práci. S jeho hotelovou společností mám dlouhodobou smlouvu o spolupráci. Řešil jsem s ředitelem a účetním jeho firmy hospodaření společnosti. Ostatně tak jako každý měsíc. Bláboly o mejdanu se mě dotýkají. Je o mně obecně známo, že již pět let nepiji alkohol. Přišlo mi rozumné a úsporné řešit v jednom pracovní věci a gratulaci, abych ušetřil jednu cestu do Teplic,“ tvrdil Paroubek.

Schůzka podle něj skončila ve 20 hodin, proto se ubytoval v hotelu. „Věděl jsem již předem, že do Prahy nemůžu cestu autem stihnout do 21 hodin,“ napsal ve svém prohlášení, že by domů nedojel před zákazem vycházení. Ten se ale podle vládních opatření nevztahuje právě na cesty z práce.

Podle Paroubka slavil Benda v hotelu „padesáté narozeniny v kruhu rodinném“. „Pokud vím, tak Petr Benda byl ve svém hotelu od rána a měl v něm řadu pracovních, ale také společenských schůzek, což není v rozporu s vyhlášeným nouzovým stavem,“ řekl Paroubek. Podle svých slov si není vědom, že by něco porušil.

I Šlégr měl podle svého tvrzení v hotelu pracovat. „Mohu potvrdit, že jsem navštívil hotel za účelem pracovní schůzky s panem Hniličkou,“ napsal serveru iROZHLAS.cz......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa