Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kmotr Benda dostal 800 tisíc na zavřený hotel. Po mejdanu nedostane ani korunu, vzkazuje Hamáček

Autor: Tomáš Vašek - 
4. února 2021
12:02

Policie ukončila vyšetřování případu zakázané narozeninové party prominentů v Teplicích. Hotel Prince de Ligne na teplickém Zámeckém náměstí, který patří podnikateli Petru Bendovi a kde se v noci z 23. na 24. ledna i přes vládní nařízení konala oslava jeho padesátin, získal z prostředků určených na pomoc uzavřeným ubytovacím zařízením přes 800 tisíc korun. Informaci přinesl zpravodajský server Seznam Zprávy. Za provalením aféry stojí Blesk, který na místě vyfotografoval i další účastníky akce, mezi kterými byl expremiér Jiří Paroubek, šéf sportovní agentury Milan Hnilička nebo krajský policejní šéf Vladislav Husák.

Dokument s výsledkem policejního šetření mají nyní v rukou úředníci na teplickém magistrátu, kteří rozhodnou o případné pokutě. Hotel má kvůli porušení pravidel navíc přijít o finanční náhrady.

Pan Benda nedostane pravděpodobně ani korunu z kompenzací, na které by měl nárok jako podnikatel,“ řekl Seznam Zprávám vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

Právě šéf sociálních demokratů si před loňskými krajskými volbami prosadil Bendu na kandidátku v Ústeckém kraji, a to i přes nevoli řady svých spolustraníků.

Hotel pilně čerpal náhrady a chce další peníze

Jak se ale ukázalo, Benda z vládních kompenzací pro zavřené hotely už inkasoval nemalou částku na jaře. „Za jarní uzavírku z nařízení vlády získalo ubytovací zařízení 831 600 korun z programu Covid - Ubytování,“ uvedl Vilém Frček z tiskového oddělení Ministerstva pro místní rozvoj. 

Hotel navíc čerpá ještě peníze na zaměstnance z programu Antivirus. Jakou částku tímto způsobem prozatím obdržel, ale mluvčí generálního ředitelství Úřadu práce Kateřina Beránková říct odmítla.

Zda Bendův hotel přijde i o tyto prostředky, je přitom nejasné. Peníze by musel vrátit v případě, kdy by kontroloři zjistili, že došlo k porušení zákoníku práce. O tom, že by o kompenzaci měl přijít také kvůli nerespektování vládních nařízení, se ve smlouvách nepíše.

Bendovi v cestě stojí čestné prohlášení

Jak uvedla mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová, Hotel Prince de Ligne má rozpracovanou ještě žádost v programu Covid Gastro Uzavřené provozovny. Ten slibuje provozovatelům pomoc 400 korun na zaměstnance za každý den uzavření.

Při samotném podání žádosti je ale vyžadováno i čestné prohlášení, ve kterém žadatel musí uvést, že dodržoval vládní opatření proti koronaviru. A to po celou dobu jejich platnosti. Filipová si proto myslí, že v tomto případě k podání žádosti nakonec nedojde.

Jak se Benda nakonec zachová, není možné zjistit. Podnikatel a bývalý poslanec s novináři od zmíněné oslavy nekomunikuje.

Hnilička rozděluje miliardy dál, Husák na nemocenské

Po narozeninové oslavě skončili ve funkcích někteří její účastníci. Na poslanecký mandát rezignoval šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO) a policejní prezident odvolal z pozice Krajského policejního ředitele Libereckého kraje Vladislava Husáka. Z teplického zastupitelstva navíc odešel Bendův spolužák Michal Kasal.

Nutno dodat, že Hnilička se sice vzdal poslaneckého křesla, v čele agentury rozdělující miliardy korun na sport ale za podpory premiéra Babiše zůstal. Rovněž Vladislav Husák zatím formálně zůstává libereckým krajským policejním ředitelem. Kvůli svému zdravotnímu stavu a následné hospitalizaci si své odvolání doposud nepřevzal.

Kromě nich se akce zúčastnili například bývalý předseda vlády za sociální demokracii Jiří Paroubek nebo místopředseda rady České televize Jiří Šlégr. V teplickém hotelu je minulý měsíc zachytili fotografové Blesku.

Video  Mejdan v hotelu Petra Bendy: Dorazil i expremiér Paroubek  - reportéři Blesku
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pohybovenadany ( 5. února 2021 04:33 )

Nezbyla by nějaká almužna pro vlekaře a horské hotely a ubytovny ?

Pohybovenadany ( 5. února 2021 04:30 )

Děkuji zpravci , že mě nevymazal ...

Pohybovenadany ( 5. února 2021 04:28 )

Čím větší mafie, tím větší kompenzace 💵💰💸💴💶. To je snad jasné !

nouzy ( 4. února 2021 23:51 )

Ano, bude líp (Tedy jen někomu) Ovečky a kampanisti (tedy nás spodních 10 mio) to zaplatí..

Ruda_uderka ( 4. února 2021 22:38 )

Že jsme my, soudruzi nadřazení vám všem, to by jste měli už dávno vědět!
Čest práci!
(Té vaší, na které parazitujeme )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa