Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

NEDOTKNUTELNÍ: Hnilička neodvolán, Husák nevyhozen! Dělají si z lidí srandu?

Autor: L. Ješátková, J. Tomek - 
27. ledna 2021
05:01

Přijel, setkal, jednal, gratuloval, nenahlásil, nezasáhl, zůstal, přespal, tajil, nepřiznal, vymlouval, neodstoupil… Tak se dají shrnout poslední čtyři dny krajského policejního ředitele Vladislava Husáka (55), který byl dalším účastníkem teplického mejdanu kmotra Petra Bendy (50). Odnesl to „jen“ ředitelským postem. Proti akci ani nezasáhl.

Po tom, co fotky Blesku dohnaly k složení poslaneckého mandátu bývalého brankáře a dnes již exposlance Milana Hniličku (47, za ANO), ve své funkci končí další účastník – liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák. Policejní prezident Jan Švejdar (53) ho odvolá z pozice krajského ředitele k 1. únoru. „Zároveň jsme se také shodli na tom, že do doby ukončení kázeňského řízení budu zařazen na pozici bez příplatku za vedení,“ uvedl Husák s tím, že svůj post nabídl sám.

Vypadá to jako dvojité vyvození odpovědnosti, ale ve skutečnosti to u obou spíše ukazuje na to, že Hnilička i Husák jsou nedotknutelní. První sice už neposlancuje, ale vláda ho neodvolala z mnohem zásadnějšího postu – ze šéfovského křesla Národní sportovní agentury, kde se rozděluje 11,7 miliardy. Premiér Andrej Babiš (66, za ANO) pak jen den po hlasitém volání po Hniličkově rezignaci naprosto otočil a včera prohlásil, že jeho odchod z čela agentury požadovat nebude.

A Husák? Ten byl sice sesazen, ale jen lehce osekán na penězích. A hlavně – nevyhozen. „Do ukončení kázeňského řízení může zůstat na řadové policejní pozici,“ uvedl Švejdar na twitteru, ale podle některých odborníků má dokonce reálnou šanci získat zpět i svoji pozici. Jak to? Do té doby bude Husák patrně čerpat řádnou dovolenou, jak informoval policejní prezident. Pokud by pak ale kázeňské řízení prokázalo, že vlastně nic neprovedl, může vést liberecké policisty i nadále. Služební zákon bude na jeho straně!

Jak se Husák vymlouvá?

Stejně jako Hnilička se Husák až směšně vymlouvá. V hotelu byl, ale o oslavě prý nevěděl. „Návštěva oslavy narozenin pana Bendy nebyla důvodem mé sobotní přítomnosti v hotelu Prince de Ligne v Teplicích,“ uvedl pro server PressPort Magazín Husák. V hotelu prý měl domluvené setkání s Milanem Hniličkou a Jiřím Šlégrem (49) o sportovní unii.

„To, že se v místě koná ještě rodinné setkání pana Bendy, jsem zjistil až na místě. Po zmíněné schůzce jsem následoval oba další účastníky a panu Bendovi jsem velmi krátce formálně pogratuloval,“ upřesnil policejní šéf. To působí nejen komicky, ale i naprosto neuvěřitelně neprofesionálně. Proč policejní důstojník účastníky oslavy neupozornil, že narozeninové párty nejsou za nynější situace legální? A proč jako policista ve služebním poměru neudělal oslavám přítrž?

Přespal kvůli počasí?

Další vysvětlení působí, jako by si z lidí dělal vysloveně legraci... Husák totiž následně v hotelu přespal. A jak to komentuje? „...vzhledem k večerní hodině, povětrnostním podmínkám a únavě požádal pracovníka v recepci hotelu o možnost noclehu,“ cituje ho server PressPort Magazín. To jako vážně?! A jelikož byl v hotelu za účelem pracovní schůzky, nocleh si podle něj mohl objednat bez toho, aby porušil protiepidemická opatření. „Hned ráno, aniž jsem se s kýmkoliv v hotelu setkal, jsem pak pokračoval v plánované cestě. Lidi, které jsem v prostoru hotelu večer viděl, jsem považoval za hotelové hosty, což není v žádném rozporu, důvod jejich přítomnosti v hotelu jsem nezjišťoval. Neměl jsem k tomu žádný důvod. Celou záležitost probíranou v médiích považuji za pouhou spekulaci,“ uvedl pro web Husák.

Co se o víkendu dělo v Teplicích?

Teplický kmotr Petr Benda si podle všeho ve svém hotelu Prince de Ligne uspořádal v sobotu oslavu narozenin. A to i přesto, že Česko nadále setrvává v pátém stupni epidemického systému PES a takovéto oslavy jsou pro všechny „obyčejné lidi“ tabu. Pozvánku přesto přijalo několik desítek hostů. Mezi nimi se pohybovali i expremiér Jiří Paroubek (68) nebo Jiří Šlégr, naganský šampion a v současnosti místopředseda Rady ČT.

Radovánek si užíval i šéf Národní sportovní agentury, poslanec a bývalý hokejový brankář Milan Hnilička. Ten musel na žádost premiéra Andreje Babiše na mandát poslance včera rezignovat. „Uvědomuju si, že jsem udělal velkou a hloupou chybu. Jsem připraven nést následky. Posílám 50 000 Kč na charitu,“ napsal Hnilička.

Jak to bude dál?

Účastníci akce i sám organizátor zjevně porušili hned několik protiepidemických opatření. Případ proto nyní prověřuje policie, která věc zřejmě předá k dořešení správním orgánům. V Česku nyní musejí být zavřené vnitřní prostory restaurací, na veřejných místech jsou povinné roušky a rozestupy, na vnitřních i venkovních akcích se mohou setkat maximálně dva lidé, od 21:00 platí až na výjimky zákaz nočního vycházení. Zavřená musejí být také ubytovací zařízení, výjimka platí pro pracovní cesty.

Pro Husáka se musí najít místo, říká bezpečnostní expert

„Policejní prezident má právo krajského ředitele odvolat, odvoláním ale Vladislavu Husákovi neskončil služební poměr. Zda je adekvátní, aby sloužil jako řadový policista, je otázka. Podle závěru šetření by měl policejní prezident rozhodnout, co dál. Bude se muset hledat nějaké řešení, aby byl Husák umístěn na funkci, kde je plukovnická hodnost. Za pochybení by došlo k odvolání z funkce, tam není dál co řešit,“ myslí si bezpečnostní expert Andor Šándor (63).

Video  Mejdan v hotelu Petra Bendy: Dorazil i expremiér Paroubek, policejní ředitel Husák a vládní zmocněnec pro sport Hnilička.  - reportéři Blesku
Video se připravuje ...

1917 ( 1. února 2021 12:50 )

Samozřejmě si z nás dělají srandu. V soukromé firmě za nedodržování předpisů by měl ráno na vrátnici vyhazov a basta!!!!!

illyria ( 28. ledna 2021 09:21 )

jelikož toho pána neznám, tak píši pravděpodobně... A policajt v civilu volá odtahovku na auto, když vidí, že je špatně zaparkované? Přestupek jako přestupek...

yarda ( 27. ledna 2021 22:57 )

Tak mne napadlo, přímo v hlavě:
Co když to byly jen volavky k odvrácení pozornosti a skutečná schůzka se skutečně důležitými lidmi se konala jinde? A protože ta se neprovalila, tak tihle šmudlové budou postiženi jen jako, udělá se kolem toho humbuk a až se to uklidní, budou zase na svých místech?

illyria ( 27. ledna 2021 20:24 )

Jděte s tím do prd... Doopravdy chce někdo vyhodil (pravděpodobně) dobrého policajta jen kvůli tomu, že spáchal přestupek? vyhodili Prymulu a jsme si s tím pomohli? Je tam blábolivý diletant... A co vyhazovat ze zaměstnání, kvůli špatnému parkování? to je také jen přestupek.... By mě zajímalo, jak tento moralista co psal tento článek a zdejší diskutující, tak jak dodržují opatření....?

cervena_sedma ( 27. ledna 2021 18:33 )

Myslím, že Olga by vás poslala rázně do zadele

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa