Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Maláčová to schytala za srovnání covidu a války. Zaryl si i Kalousek, ministryně se omluvila

Aktualizováno -
8. února 2021
13:25
Autor: simao, vei - 
7. února 2021
11:45

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) v neděli v Partii na FTV Prima uvedla, že ani 2. světová válka nezpůsobila to, co koronavirus. Sama tvrdí, že výrok směřovala na zavřené školy, od oponenta v debatě, ekonomického experta ODS Jana Skopečka už během pořadu ale čelila výzvě k omluvě. A například na twitteru to schytala od bývalého šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. Maláčová se pak za výrok v pondělí omluvila na tiskové konferenci ČSSD.

„Celá země stojí. Ani druhá světová válka nezpůsobila to, co covid,” uvedla ministryně Jana Maláčová (ČSSD) v rámci debaty o školství. Výrok už rezonuje ve světě, všimla si ho třeba agentura AFP.

Její soupeř v debatě Jan Skopeček (ODS) ho obratem odmítl a vyzval ministryni, aby se omluvila. Na twitteru to schytala také od bývalého šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. „Takovou nehorázností neschopnost Vaší vlády řešit i rutinní problémy neomluvíte, paní ministryně,“ nebral si Kalousek servítky.

Maláčová zatím z výroku nicméně couvnout odmítá. „Můj výrok mířil k zavřeným školám. Já jsem ta poslední, kdo by chtěl zlehčovat utrpení za 2. světové války a dehonestovat její oběti. Ale zavřené školy jsou katastrofa, celý rok je pro děti nenahraditelný! Musíme najít způsob, jak je vrátit do škol a nezhoršit pandemii,“ uvedla.

Ani tady neměl ale Kalousek argumentační slitování: „Pravda, za války děti do školy chodily. Až na těch cca 500 tisíc z celé Evropy, které musely do koncentráku a pak byly zavražděny. Raději se omluvte, paní ministryně, tahle hloupost se okecat nedá.“

Kromě kritiky výroku o 2. světové válce Skopeček k otevření škol vyzval. „Děti jsou už bez školy rok, to jsou škody, které si nedokážeme představit, ty se nedají dohnat penězi,“ podotkla Maláčová. „Chápu to, také chci, aby šly děti do škol, vidím to všude kolem sebe, lidé mi píší, že už nemohou, že jsou vyčerpaní, bez peněz, že už se to nedá zvládat, ale zároveň nevyvolejme ten falešný dojem, že jsme v situaci, kdy můžeme rozvolňovat,“ pokračovala ministryně.

Ministryně se nakonec omluvila

V pondělí se minsitryně práce a sociálních věcí nakonec za svůj výrok omluvila. Mířil prý předeveším na to, že děti už nechodí skoro rok do školy. „Byl to ale špatný příklad, naprosto neadekvátní, rozhodně jsem nechtěla zlehčovat lidské utrpení a vůbec jsem se nechtěla nikoho dotknout a pokud se tak stalo, tak se za to velmi omlouvám,“ mírnila své vyjádření Maláčová na pondělní tiskové konference po jednání ČSSD. 

Maláčová má doma malého syna - Gustava. Věkem ještě předškoláka. „My chodíme ještě do školky, syn je předškolák a snáší to špatně, dokonce i když není velkým fanouškem školky, tak si teď už několik měsíců říká o školku. Sám chce do školky, chce mezi děti, to asi říká všechno. Dětem chybí kontakt, špatně se soustředí,“ poznamenala.

Školky jsou nyní povětšinou otevřené, řada rodičů tam však své děti raději nedává. Otevřené jsou i 1. a 2. třídy základek, většina žáků se však učí distančně. Kdy by se tedy děti dle ní měly do škol vrátit?

„Čím dříve, tím lépe. Nejpozději k tomu 1. smutnému covidovému výročí,“ uvedla Maláčová. Také ministerstvo školství navrhuje, aby se alespoň maturanti vrátili do škol k 1. březnu.

„Ten recept musí být jednoduchý - a to motivace. Musíme přestat zakazovat, musíme přestat sankcionovat, trestat a vyhrožovat,“ řekla Jana Maláčová v Partii na FTV Prima. Dle ní je nutné motivovat lidi, abychom situaci zvládli, než začne fungovat očkování, „abychom měli světlo na konci tunelu“.

O trestání však mluvil i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), který navrhuje, aby byl registr přestupků rozšířen i o přestupky proti krizovému zákonu.

„Musíme vymáhat to, co v tuto chvíli funguje,“ tvrdí však Maláčová. „Vymáhání je cílené za těmi, kteří vůbec ta opatření nedodržují a vezou se s ostatními,“ podotkla s tím, že část společnosti je velmi disciplinovaná, solidární, druhá část lidí však nedělá vůbec nic a opatření ignoruje. „Ti, co neplní opatření vůbec, tam musíme zpřísnit vymáhání (...). Lidé, kteří nenosí roušky, tak je musí začít nosit, jinak se z toho nedostaneme,“ vzkázala.

Maláčová proti zákazu cest mezi kraji

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se přitom tento týden nechal slyšet, že opatření v Česku nefungují. „Já si myslím, že ten výrok pana ministra zdravotnictví byl nešťastný,“ míní Maláčová.

Bude podporovat zpřísnění? „Ne,“ odpověděla v Partii. „My v tuto chvíli potřebujeme, aby to, co funguje, aby se dodržovalo. Hlavní problém, proč se to nedodržuje, je existenční strach. Lidé přichází o peníze a nemohou si dovolit jít do karantény nebo izolace,“ podotkla Maláčová.

Zákaz cestování mezi kraji se jí nezamlouvá. „Rozumím, co chtěl pan ministr říct, ale za mě v tuhle chvíli je potřeba lidi pozitivně motivovat, musíme dát dobrý příklad, ukázat, že to musíme ještě pár týdnů vydržet,“ uvedla Maláčová.

„Já si nedokážu představit, jak bychom ten zákaz cestování mezi kraji vynucovali, jak bychom ho kontrolovali. Je to prostě další sankce, další trestání. Nejvyšší čas v tuto chvíli je pro pozitivní motivaci, budu to furt opakovat dokola, protože jsem o tom skutečně přesvědčená,“ dodala ministryně.

Šílený nápad, míní Skopeček

Poslanec ODS Jan Skopeček míní, že společnost je v „šílené depresi“. „Není možné dál přiškrcovat tu situaci,“ míní.

„Ten nápad na zákaz mobility mezi kraji považuji za úplně šílený. Já jsem ze středních Čech. Střední Čechy jsou tak navázány na Prahu a tak spojeny, že si nedovedu představit, že by něco takového vůbec vzniklo nejen v Praze, ve středních Čechách, ale v celé republice. Skutečně to chce spíše rozum do hrsti, začít pracovat a méně chaotismu,“ podotkl.

 

Není možné rozvolňovat, míní Maláčová

Maláčová však spolu s tím zdvihla varovně prst. „Zároveň je potřeba říct, že se tady nesmí budit dojem, že jsme v takové epidemiologické situaci, kdy můžeme rozvolňovat. Nemůžeme rozvolňovat, protože ta čísla stále nejsou dobrá. Nejsou dobrá. A zároveň nevíme, co nám udělá ta tzv. britská mutace,“ varuje ministryně.

Na argument, že sousední Rakousko se již postupně vrací k normálnímu životu, reagovala slovy, že mu to umožňují odpovídající čísla, která jsou však v Česku horší. V počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel je na tom ČR nejhůře ze všech okolních zemí.

Video  Blatný přiznal nefunkčnost opatření. Po Češích ale chce, aby je neobcházeli.  - ČTK
Video se připravuje ...

nouzy ( 8. února 2021 20:07 )

Měl by být člověk s tak vysokým IQ ve vádě? Proboha, tohle říct kdekoliv jinde ve Světě tak hned pokládá mandát.. To snad není pravda..

jajas ( 8. února 2021 19:48 )

Jmenuj ty škody!

jajas ( 8. února 2021 19:46 )

Nepiš tady blbiny a běž odhazovat sníh, abys mohl zítra do práce....teda pokud nejsi sociálí případ bez práce, pro které se Maláčová snaží získávat nějaké prachy.

gjim ( 8. února 2021 19:42 )

ORNI­TOLOŽ­KA!!!!­!!!!!!­!!

gjim ( 8. února 2021 19:39 )

No, někdo tam musí drhnout záchody. Nebo už jsou samočistící?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa