Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prymulovi končí ochranka, měl ji kvůli výhrůžkám. Kubek varoval před tlakem na rozvolňování

Autor: for - 
15. listopadu 2020
12:25

Exministr zdravotnictví Roman Prymula řekl, že v mu neděli končí ochranka. Že ji má, vyšlo najevo při schůzce na Vyšehradě v uzavřené restauraci, před kterou ho vyfotili fotografové Blesku. Na CNN Prima News přiblížil, že ji měl kvůli výhrůžkám. Rozvolňování vnímá jako liché rozhodnutí. Podpořil jej i šéf České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Podle expertů je na něj ještě příliš brzy. Za unáhlené pak považují především otevírání škol pro první stupeň. Šéf ČLK dokonce označil děti za superpřenašeče.

Podle epidemiologa a bývalého ministra Romana Prymuly je předčasné rozvolňování liché. „Pokud by vydržela síla opatření, tak v podstatě jme schopni říci, že se pod 1000 případů denně dostaneme kolem 14. prosince Vznikají nálady na rozvolňovaní, to je liché, protože se jinak vrátíme rychle zpátky,“ konstatoval  Prymula v pořadu Partie na CNN Prima News.

A šéf České lékařské komory Milan Kubek souhlasně přikyvoval „Pes nepes. Ministr Jan Blatný může podlehnout tlaku a rozvolňovat (…) Pak nás ale po novém roce čeká katastrofa,“ dodal k tomu s odkazem na nový model uvolňování nazván PES. Podle Kubka se to nedá srovnávat s létem, kdy jsme se chovali nezodpovědně a čísla stoupala jen pozvolna. „Máme nyní mnohem více nakažených,“ vysvětlil.

„Politici populisticky otevírají obchody, aby si lidé mohli nakoupit před Vánoci. Tímto se bude nápor na zdravotnictví opakovat,“ rozčílil se Kubek v Partii. Dodal, že o vítězství nad epidemií nemůže být rozhodně řeč. Především pak, pokud máme denně i 250 mrtvých, když za první pololetí tohoto roku jsme měli 350 zesnulých s covidem-19 celkem.

Prymula by s otevíráním škol počkal, Kubek zmínil superpřenašeče

Prymula se ohradil proti otevírání škol pro malé školáky. Žáci se mají do lavic vrátit ve středu 18. listopadu. „My otevíráme školy, ale Rakousko teď zavírá,“ konstatoval s tím, že on sám by ještě týden počkal.

A Kubek si přisadil. „Já chápu nervozitu rodičů, sám mám doma tři děti. Ale velká studie prokázala, že děti jsou ideální přenašeči nemoci, to že jsou asymptomatičtí, neznamená, že nejsou infekční. Co se 18. listopadu stane? Děti nakazí učitelku a spolužáky a ti to odnesou domů. Dostaneme se do guláše a nebudeme vědět, jak jsme se do něj dostali,“ uvedl.

„Si tu budeme honit trika, jak jsme otevřeli školy a jací jsme hrdinové,“ dodal Kubek.

Šéf České lékařské komory se na to konto obává, že budou zbytečně umírat učitelé. Své tvrzení doložil i tvrzením, že tato skupina měla více nakažených, než zdravotníci.„My jsme byli ve fázi, kdy byly školy otevřené a učitelé byli více exponováni než zdravotníci, nyní dominují zdravotníci,“ kvitoval Prymula v Partii.

Video  Ministr Plaga: Prvňáci a druháci se vrátí 18. listopadu. Roušky musí mít po celou dobu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

René Levínský z centra pro modelování biologických a společenských procesů k tomu dodal, že problém vidí i v povinnosti pravidelných testů. „Vláda tvrdí, že nás uzavřené školy stojí 2 miliardy, ale kolik bude stát 200 tisíc testů týdně?“ zmínil.

Prymula zmínil sebe jako nepřítele Česka

Kromě PSA a nových dat k rozvolňování padla řeč i na současnou funkci Romana Prymuly. Ten prozradil, že nyní funguje jako soukromník a po svých zkušenostech rozhodně nechce nikdy do politiky. Exministr se v tomto týdnu sešel s prezidentem Milošem Zemanem. „Tam jsem byl jako soukromá osoba diskutovat, jak ta epidemie vypadá, jak se šíří,“ uvedl.

„Co se týče ochranky, ta dneškem končí,“ zmínil na dotaz, proč má tedy nadále po boku doprovod. Uvedl, že ji měl v blízkosti i kvůli výhrůžkám smrti, které se k němu během jeho úřadování dostaly. Aparát ministerstva vnitra je podle něj vyhodnotil tak, že mu ochrannou službu poskytl. „Tady je kuriózní to, že nepřítelem České republiky byl Prymula, ne koronavirus,“ poznamenal exministr.

„Já si trvám na své části. Bylo tam více lidí, kteří tam byli již od půl čtvrté, co tam dělali, já nevím. A co se týká těch diskusí, tak stále žiju v dojmu, že o tom existují nějaké záznamy,“ uvedl dále bývalý ministr Prymula, kterého z kabinetu premiéra Andreje Babiše dostalo zjištění Blesk Zpráv. Prymula trvá na tom, že toho zas tolik neporušil a bez roušky se pohyboval asi tři sekundy.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Na závěr Prymula okomentoval možné prodloužení nouzového stavu, který by chtěla vláda až do 20. prosince. Podle něj by neměla být tak důležitá opatření navázána na nouzový stav, protože v něm Česká republika nesmí žit do nekonečna. 

V Česku přibylo v sobotu 4199 potvrzených případů koronaviru, nejméně v tomto týdnu. Ve volných dnech se ovšem méně testuje. Proti minulé sobotě je nárůst případů nižší o zhruba 3500. Aktuálně nemocných je 129.788 a většina má mírný průběh nemoci. Do statistik přibylo od večerní aktualizace dalších 53 úmrtí, počet zemřelých s covidem-19 od počátku epidemie se tak zvýšil na 6058.

frantacizek ( 15. listopadu 2020 18:22 )

... bát se náčelník nemusí, domovník je takový Marian Labuda v nejlepší formě, ten z toho pražského gigola udělá Otíka v sekundě. A jestli to náčelníkovi půjde, v prosinci už může mít funkci nástěnkáře. U mě doma je hodnostní postup rychlý

gejzovic ( 15. listopadu 2020 15:54 )

Hlavně nezapomeň že zato může Babiš, ty seš taky stěch kteří neznají jiné jméno Nedodržení pracovní kazně ve školce nic víc

jameson ( 15. listopadu 2020 15:43 )

Prymula je skutečně pro ČR větším nepřítelem, než koronavirus.
Kubek ne, ten naštěstí nikdy neměl žádnou pravomoc rozhodovat o opatřeních, jen plácá nesmysly o TV, z funkce předsedy lékařských odborů.
Ale asi by chtěl moc a moc, stát se ministrem a mít moc.
Naštěstí se jím nikdy nestane, aspoň doufám.
Protože se svými šílenými nápady na celkové uzavření republiky až do jara, by se stal pro republiku stejným nepřítelem, jako Prymula.

frantacizek ( 15. listopadu 2020 15:40 )

kdyby se potřeboval náčelník od pondělí schovat, tak u mě je volná postel, sem ten molotov ten na ty starší herečky nevyhodí, jsem vysoko. Ale hnedka dostane náčelník službu v kuchyni, jako na vojně - mytí nádobí, vaření, podlaha, svátek, nesvátek..
no teď už ty školy neotvírejte tak, jak s tím váháte.. Děti tam půjdou na 2 týdny v prosinci, než se rozhoupete, to už školství nezachrání a v lednu doufám už rychla distribuce vakcíny, což by mělo uklidnit i pana Kubka, což je pro mě více politik než lékař..

gemino ( 15. listopadu 2020 14:39 )

No, pisálek budete spíše vy. Jestliže například předevčírem bylo o 300 případů víc než předchozí den, a včera bylo o 200 případů víc, než předevčírem, tak je nárůst případů nižší o 100. Co je na tom k nepochopení?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa