Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojtěch to schytal za rozvolňování: Chaos, blázni, populismus a vliv lobby, útočil Kubek

Autor: simao - 
3. května 2020
12:35

Pořádně vyhrocenou byla nedělní debata o uvolňování opatření v Česku mezi ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) a prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem. Ten v přestřelce v Partii na FTV Prima rozhodně nešetřil. I když chválil za prvotní opatření, připomněl, že Vojtěch v lednu nepravdivě informoval, jak je Česko připraveno na pandemii. Nyní si dle něj vláda počíná chaoticky a Kubek jen doufá, že platí, že blázni mají štěstí.

„Není to chaotické, nesmyslné,“ reagoval na Primě ministr Adam Vojtěch (za ANO) na tvrdou kritiku ohledně rozvolňování opatření. Vláda nastavila nový harmonogram, který počítá s dalšími vlnami uvolňování 11. a 25. května. Prezident České lékařské komory Milan Kubek vyjádřil značný údiv a Vojtěcha nešetřil. Vytkl mu, že při rozvolňování opatření podlehl tlaku lobby. „To nejsou lobbistické zájmy, to je snaha dostat ČR do nějakých normálních kolejí,“ tvrdí Vojtěch.

Populismus, s daty se zachází, jak se to hodí, míní Kubek

Ministra se Kubek tázal na dílčí problémy. Třeba to, proč od 11. května budou moci puberťáci chodit do kina. „To je přeci úplný nesmysl, je to výsledek nesmyslných lobbistických tlaků a já doufám, že lidé budou chytřejší než vláda, že lidé prostě nebudou chodit do kina a chovat se rozumně, ale samozřejmě mezi námi jsou lidé nerozumní, lidé sobečtí, kteří neberou ohled na staré a nemocné. Mně mrzí to, že se tady přístup zásadním způsobem mění a mění se účelově,“ vytkl Babišovu kabinetu Kubek.

„Mně prostě mrzí to, že se tady s exaktními daty zachází tak, jak se to politicky hodí. Je to populismus. Já doufám, že to vyjde, protože se říká, že blázní mají štěstí,“ dodal ve své kritice Kubek.

Tázal se Vojtěcha třeba i na uvolnění u svateb. „Svatba, stejně jako pohřby, tam je výjimka,“ podotkl Vojtěch.

„Ale virus žádné výjimky nebere, na té svatbě se lidé budou olizovat, hubičkovat, budou popíjet alkohol, budou konzumovat jídlo, budou veselí a to je přece ta ideální živná půda pro ten virus. Nemůžete zahodit to, co jste skvěle udělali,“ apeloval na Vojtěcha Kubek.

V kritice se však vrátil k tomu, co Vojtěchovi vyčítá často i opozice. 28. ledna Vojtěch ve Sněmovně odmítl debatovat o rouškách s tím, že Česko je na pandemii připraveno a on je v kontaktu s dodavateli. Následně se ukázalo, že připravené Česko vůbec není. „Já vám nemohu zapomenout to, že jste koncem ledna naprosto nepravdivě informoval o tom, jak jsme připraveni na tu epidemii. Že jste šířil nepravdivé informace, že máme připraveny ochranné pomůcky apod.“ vytkl dnes v Partii Kubek Vojtěchovi.

Vojtěch: Neuváděl jsem nepravdivé informace

„To nebyly nepravdivé informace, v té době to byla pravda, bohužel ta situace byla tak dynamická, že se to změnilo,“ bránil se ministr. „Tím jste vystavil zdravotníky obrovskému riziku,“ šil dál Kubek do Vojtěcha, který dle něj „sliboval, ale nakonec nebyl schopen sliby splnit“. Připomněl, že dnes skončil letecký most z Číny, tázal se, jak budou zajištěné ochranné pomůcky dnes.

„V současnosti vnímám stále narůstající počet lidí, kteří se chovají sobecky. Rouška je obtěžuje, chodí bez roušky. Pobíhají na cyklostezkách, prskají na ostatní. Ty plány rozvolňovacích opatření vnímám jako naprosto chaotické a spíše jako výsledek lobbistických tlaků,“ zopakoval své přesvědčení Kubek s tím, že i epidemiologové od plánů dle něj dávají do značné míry ruce pryč.

Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami? Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami? | MPO

Vojtěch v reakci na to kroutil hlavou. Upozorňoval, že právě po konzultacích s epidemiology vládní plány rozvolňování vznikly.

Plán je tak v souladu s epidemiology, bránil se Vojtěch. Zezačátku možná nebyly některé věci dobře komunikovány, ale nyní je plán daný a „není to jen nějaký výmysl politiků“. Vláda dle něj navíc zareagovala včas a dobře, nyní je čas na další kroky.

Uvolnění ve školách: Vojtěch čeká nárůst nakažených

„Je jasné, že jakmile pustíte naplno školy, ten virus se bude šířit, t děti to budou vnášet do domácností, na rodiče, na prarodiče, proto jsme s těmi školami opatrnější, na druhou stranu pan ministr Plaga jasně řekl, že od 11. května se začnou uvolňovat 9. třídy, poslední ročníky středních škol, aby se žáci mohli připravovat na zkoušky, na maturity a od 21. května pak 1. stupeň a pokdu vše dobře půjde, tak i 2. stupeň na nepovinné bázi. Je jasné, že v situaci, v jaké jsme, se asi nedá očekávat, že rodiče budou všichni ochotni dávat děti do škol,“ podotkl Vojtěch.

Připomněl i činnost poradní skupiny epidemiologů a virologů pod vedením Rastislava Maďara, která spolupracovala i na kritériu u veřejných akcí do 100 lidí za přísných podmínek. „Epidemiologové souhlasili s tím, že je možné takové akce rozvolnit,“ brání se, že nejde o nic uspěchaného. Vojtěch navíc podotkl, že navíc v novém týdnu představí další opatření, které má pomoci.

Pomoci má testování v regionech

„Poměrově se skutečně zdá, že počet pozitivních pacientů klesá,“ uvedl na Primě ministr Vojtěch. „Chceme plošněji testovat v zasažených regionech. My už dneska nemáme celostátní problém, máme regiony, které nejsou prakticky zasaženy vůbec, třeba jižní Čechy, ale máme tady Domažlicko, Chebsko, Karlovarský či Plzeňský kraj, a tam chceme skutečně vyslat akční týmy, které budou testovat plošně tamnější populaci,“ popsal Vojtěch další strategii v boji proti viru.

Video  Vojtěch o pandemii koronaviru: Samé dobré zprávy, ubývá nakažených i hospitalizovaných  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Vojtěch však vyjmenoval i podmínky, aby uvolňování opatření probíhalo dál dle plánu. „My jsme si jasně řekli jako ministerstvo zdravotnictví, že tam máme určitý disclaimer, určitou pojistku, že pokud by se ekonomická situace zhoršila, tak zbrzdíme to rozvolňování, případně ho zastavíme, protože skutečně nechceme riskovat, že by tady byly nějaké fatální nárůsty počtu pacientů třeba i v nemocnicích,“ podotkl.

„Jednak je to ten absolutní počet pozitivně testovaných, pokud bychom viděli, že roste po stovkách. My jsme hovořili - třeba i pan profesor Prymula - o nějakém číslu 400 (za den). Pokud by to bylo takovéto číslo, tak bychom to samozřejmě museli zvážit. Ale máme tam i otázku reprodukčního čísla, které je dnes na čísle 0,7. Kdyby bylo třeba na 2. My jsme začínali na 2,64 tuto pandemii, dnes jsme na 0,7, takže víme, že se ta nemoc reálně příliš nešíří. Ale pokud by byla na 2, tak by to byl problém. Ale pak, co je pro mě obrovsky důležité a klíčové, je počet hospitalizovaných pacientů a těch pacientů v těžkém stavu. A tady nám naštěstí ten počet také klesá,“ vyjmenoval ministr podmínky, které musí být splněny, aby současné uvolňování opatření pokračovalo podle aktuálně nastaveného jízdního řádu.

Video  Ostrý útok na ministra Vojtěcha z ODS kvůli pandemii i nákupu pomůcek: Lhal, manažersky to nezvládl, tvrdí Stanjura  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

„Pokud by nám rostl počet hospitalizovaných pacientů, pacientů, kteří potřebují intenzivní péči, zaplňovaly by se nám JIP, to by pro mě osobně byl největší signál něco dělat, protože skutečně my musíme ochránit hlavně nemocnice,“ varoval Vojtěch.

„Nemůžeme pod těmito plošnými, restriktivními opatřeními žít měsíce nebo roky. My jsme učinili ta opatření včas a tím pádem ta epidemiologická situace u nás je dobrá. Na druhou stranu nyní je to na odpovědnosti každého z nás. A jsou tři základní pravidla: Nosit roušku, dodržovat sociální odstup dva metry a dodržovat hygienu rukou. A pokud toto lidé budou dodržovat, věřím tomu, že to zvládneme,“ reagoval Vojtěch na velkou porci kritiky s tím, že druhá vlna pandemie může přijít na podzim, ale nemusí přijít vůbec. „Samozřejmě vždy existuje nějaké riziko, že to rozvolnění povede k navýšení počtu pacientů nebo pozitivně vyšetřených,“ dodal Vojtěch.

Nesmíme být netrpěliví, nesmíme to pokazit

Kubek se prý řídí heslem, že člověk má doufat v nejlepší, ale připravovat se na nejhorší. Česko nyní dle něj získalo oddychový čas i proto, že vláda našla odvahu zavést poměrně rychle drastická opatření omezující mezilidský kontakt. V Itálii či ve Španělsku dle něj dostali „ránu bez varování“, v Británii či USA pandemii nesmyslně bagatelizovali, míní.  

„Reprodukční číslo 2 je katastrofa, protože to znamená, že jeden člověk nakazí dva, ti dva čtyři, ti čtyři osm, těch osm šestnácz a během měsíce zde máme sta tisíce nemocných, to je prostě katastrofa. My jsme tady zbrzdili ekonomiku na mnoho týdnů, my to teď prostě nesmíme pokazit a nesmíme být netrpěliví. Pokud to pokazíme a bude muset vláda šlápnout na brzdu podruhé, tak za prvé je je otázka: Bude mít odvahu udělat to podruhé? Budou lidé ochotní to podruhé respektovat, když si řeknou? Nemělo to žádnou cenu? To jsou ty základní otázky,“ upozornil Kubek.

Vládě vytkl, že pozdě přišla se zákazem vycestování, řada lidí jezdila do Itálie na lyže do tzv. bezpečných zón a vrátila se s nákazou. Vojtěch se bránil, že lidem v této první fázi nedoporučovali vycestovat a že po bitvě je každý generálem.

Víc peněz pro zdravotníky

„Mně se líbil přístup pana premiéra, který od začátku říkal: Lidi, choďte do práce a potom seďte na zadku. Epidemie ukázala, co je skutečně podstatné. Ano, potřebujeme veřejnou dopravu, obchody s potravinami apod. Otevírat kina, zábavní centra, divadla mi přijde jako nesmyslný hazard, je v tom totální chaos,“ uvedl Kubek s tím, že stav zdravotnictví se nezlepšil a je stále ve „zdevastované situaci“.

„Potlesku se nenajíš a asi je potřeba lidi, kteří ve zdravotnictví pracují, skutečně lépe zaplatit,“ míní prezident ČLK. A také lépe vybavit ochrannými prostředky. „Taky do zdravotnictví dáváme nejvíce peněz v historii, nikdy nedošlo k takovému navýšení peněz na zdravotnictví, jak oteď, což musíte uznat jako pamětník,“ řekl Kubkovi Vojtěch.

Kubek připomněl dvě zemřelé sestry, vytkl netěsníci respirátory

Prezident ČLK přitom vzpomněl i dvě sestry, které podlehly nákaze covid-19. „Zdravotníci jsou skupinou, která je nejvíc postižena. 11 procent všech případů jsou zdravotníci, my máme 172 pozitivních lékařů, 358 sester, dvě zdravotní sestry v souvislosti s tou nemocí zemřely. A tady prostě nechceme Itálii, kde zemřelo 145 lékařů, my nechceme Španělsko, kde mají 18 tisíc nakažených zdravotníků,“ pokračoval Kubek.

A Vojtěcha upozornil na potíž s materiálem, dodaným z Číny. Respirátory zdravotníkům nesedí dobře na obličejích.

„Já budu rád, když budeme nosit nějaké respirátory, které budou sedět na obličeji a nebudou to ty malé čínské. Když se podívá někdo na fotografii Si Ťin-pchinga a kdyby měl možnost vidět můj nos, je jasné, že čínský respirátor mně na tom mém velkém zobanu nesedí a nám tady všude kolem se dostává vzduch. Ty pomůcky sice jsou testovány, ale splňují normu pouze, když jsou přilnuté na obličeji, když se přilepí na tu figurínu zkušební, tak fungují, ale my si je těžko můžeme lepit izolepou,“ popsal obtíže Kubek.

Video  Ministrovi Vojtěchovi sklouzávala rouška. Varoval před druhou vlnou pandemie a hájil prodloužení stavu nouze  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

borjar ( 10. května 2020 03:29 )

Min. zdravotnictví by měl být z oboru. Tohoto idiota, všeuměla, měl už Babiš dávno vykopat.

gejzovic ( 6. května 2020 10:21 )

za lonsky rok ani zminka od neho ohledne rousek,jenom starosti o penize,do vlastni kapsy,bridil jeden

gejzovic ( 6. května 2020 10:16 )

ze takovy klauni se dostanou na takove mista,jako kubek,drive by sli do kotelny a delat poradnou praci

panda82 ( 4. května 2020 08:20 )

ano, pravda, souhlas

panda82 ( 4. května 2020 08:19 )

Kubek útočí líbilo byse mu být ministrem zdravotnictvím, pan Voltěch má dobré výsledky, kritizovat jde jen při neúspěchu, ten není,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa