Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šéf lékařů přiznal vládní chyby a lehkomyslnost u covidu. Kubek vyzval k ohleduplnosti

Autor: ČTK - 
6. října 2020
09:25

Prezident České lékařské komory Milan Kubek vyzval občany, aby byli opatrní, ohleduplní a dodržovali platná opatření proti šíření koronaviru, aby tak pomohli lékařům a dalším zdravotníkům zvládnout epidemii nemoci covid-19. V dopise zveřejněném na stránkách komory napsal, že současná vážná situace je způsobená „naší letní lehkomyslností a chybnými rozhodnutími vládnoucích politiků“, ale když budou lidé zodpovědní, dá se podle něj zvládnout.

Kubek zdůraznil, že covid-19 je závažnější než sezonní chřipka a je nebezpečné ho podceňovat či bagatelizovat. Na druhou stranu není třeba podléhat panice. Pokud jsou lidé nemocní, nemají se bát zajít k lékaři do ordinace či nemocnice. „Buďte však ohleduplní k nám zdravotníkům i k ostatním pacientům a pokud máte příznaky akutního respiračního onemocnění, kontaktujte nejprve telefonicky svého praktického lékaře,“ uvedl prezident lékařské komory.

„Ekonomika by zkolabovala samospádem“

Cílem nynějších opatření, která měla být podle něj schválena už dřív, není likvidace ekonomiky ani omezování osobních svobod. Má zajistit zpomalení šíření infekce tak, aby české zdravotnictví dokázalo nápor nemocných zvládnout, dodal. Omezení sice mají negativní vliv na hospodářství, jiná možnost ale podle něj není. Při nezvládnutí epidemie by ekonomika zkolabovala samospádem, soudí. Apeloval také na spoluobčany, aby ignorovali rady různých „odborníků“, kteří podle něj zlehčují nebezpečí nemoci, o níž často sami nic neví.

„Buďte opatrní a navzájem k sobě ohleduplní! Respektujte platná protiepidemická opatření! Nenechte nás zdravotníky v tom samotné, pomozte nám,“ vyzval Kubek v dopise.

Od pondělí platí v Česku kvůli covidu znovu nouzový stav. Současně zatím na 14 dní platí nová opatření, která zahrnují výrazné omezení hromadných akcí a aktivit či uzavření středních škol v oblastech označených na mapě podle rizika nákazy červenou a oranžovou barvou.

Video  Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Za zrušení opatření proti koronaviru vznikla nedávno petice, kterou podepsali mimo jiné prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, kardiochirurg Jan Pirk, psychiatr Radkin Honzák a další lékaři. Současné restrikce považují signatáři za nesmyslné, mnohem větší ohrožení zdraví lidu vidí v drastických vládních opatřeních než v nemoci covid-19 jako takové. Požadují například upuštění od povinných roušek, s výjimkou míst, kde to podle nich epidemiologická situaci vyžaduje, a rovněž od povinného testování bezpříznakových osob. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) označil výzvu za neodpovědnou, její autoři podle něj nepochopili aktuální vývoj epidemie.

Video  Prymula: Roušky na celou zimu, varování důchodcům a omezení kroužků  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 6. října 2020 14:34 )

Podivejte se, je to prezident lekatske komory.Do organisace zdravotnictvi takY ma co mluvit.Kritizovat by snad nemel, po bitve je kazdy genertalem/ a to jeste nejsme u konce/*

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa