Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

100 doma, 200 v karanténě! Ve FN Brno mají kritický nedostatek personálu

Aktualizováno -
19. října 2020
11:42
Autor: jn - 
19. října 2020
09:30

Fakultní nemocnici v Brně ochromil nedostatek sester. V domácí karanténě je v pondělí už přes 200 sester a lékařů, dalších asi 100 zdravotníků zůstalo po zavření škol doma s malými dětmi. Pokles zaměstnanců z řad největší nemocnice na Moravě je znát. Provoz nemocnice by mělo posílit přes dvě stě studentů.

Vládou uložená pracovní povinnost se týká studentů 4. a 5. ročníků lékařských fakult. „Ti ale nemohou zastávat práci lékaře a ani zdravotní sestry, vykonávat mohou jen práci sanitáře nebo ošetřovatele,“ uvedl zdravotnický náměstek FN Brno Ondřej Ludka.

Nemocnici v krizi podle něj slíbilo pomoci 111 mediků. „Budeme se snažit, aby to měli jako součást své praxe. Protože ta je pro ně nesmírně důležitá. Oproti té první vlně, kdy jsme je zapojovali spíš pro práci v odběrových stanech, nyní se budeme snažit zapojit je do péče odborné, aby tak byli s pacienty a aby trénovali na své budoucí povolání,“ upřesnil Ludka.

Pracovní povinnost se týká i posledních ročníků studijních programů, které se připravují na nelékařské zdravotnické povolání. Jsou jimi studenti VOŠ zdravotnických nebo vysokých škol s obory ošetřovatelství, všeobecná sestra nebo zdravotnický záchranář. Takových studentů bude mít FN Brno k dispozici 92. Za asistence personálu tak mohou okamžitě pomáhat na odděleních.

Filip už pomáhá

Také FN sv. Anny ochromil nedostatek sester a lékařů. Po výzvě tam na pomoc tam míří 147 mediků, budoucích zdravotních sester, záchranářů a fyzioterapeutů.

Reálně již ve Fakultní nemocnici u sv. Anny pracují dva tucty mediků. „Zareagoval jsem již dříve na výzvu a teď pracuji jako sanitář – pomáhám s pacienty, s jejich hygienou, jídlem a podobně. Myslím si, že pro mě jako pro studenta medicíny je to skvělá zkušenost. Ale podstatné pro mě bylo pomoct nemocnici,“ svěřil se student 3. ročníku LF Masarykovy univerzity Filip Bartoš z Brna.

VIDEO: Prymula: Není to žádná chřipečka. A zmínil 30 tisíc mrtvých, kdyby nebyla opatření.

Video  Prymula: Není to žádná chřipečka. A zmínil 30 tisíc mrtvých, kdyby nebyla opatření.  - Twitter - R. Prymula
Video se připravuje ...

Omasta ( 19. října 2020 10:56 )

Nelži ty korupčníku! Už v dubnu se uvádělo, že při zploštění křivky se nemění počet hospitalizovaných a mrtvých, jenom se rozloží do delší doby. Lidi fakt nejsou blbí, aby ti věřili, že snižuješ počet mrtvých. Všechny ty kroky vedou jedině k většímu množství prodaných roušek a testů. Koho zachrání testy, když covid je nevyléčitelná nemoc?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa