Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Do práce ve FN Brno, největší nemocnici na Moravě, nepřišlo sto sester! Starají se o děti

Autor: jn - 
16. října 2020
10:15

Fakultní nemocnici Brno chybí nelékařský zdravotnický personál. Po vládních opatřeních kvůli covidu-19 se navíc nedostatek zdravotních sester kriticky prohloubil.

„Kvůli vládnímu nařízení zůstávají doma a starají se o děti z prvního stupně základních škol,“ řekla mluvčí největší moravské nemocnice Veronika Plachá.

„S aktuální koronavirovou situací je stav našich zdravotníků čím dál horší. V domácí karanténě máme 178 zaměstnanců, dalších 192 je v pracovní karanténě, i pro ně ale platí speciální režim,“ dodala Plachá. 

Medici mohou jen něco

Kolaps nejen brněnské nemocnice má zmírnit vládní nařízení, které zavedlo povinnost nástupu mediků do nemocnic. „Studenty čtvrtých a pátých ročníků u nás uvítáme. Mohou ale dělat jenom určitou práci,“ zdůraznil zdravotnický náměstek Ondřej Ludka.

Studenti lékařské fakulty nemohou dělat plně sesterskou nebo lékařskou činnost. Budou tedy pečovat o pacienty na covidových lůžkách.

Chybí sanitáři i sestry

FN Brno potřebuje akutně až 170 mediků. Nejvíce na pozice sanitář-ošetřovatel do směnného provozu. Dále do pozice zdravotní sestry, v případě, že mají studenti před nástupem na VŠ vystudovanou zdravotnickou školu.

Asi tři desítky studentů by nemocnice využila jako administrativní pracovníky, to mohou provádět i nižší ročníky lékařské fakulty.

Obavy o mediky

Profesor Ondřej Ludka tvrdí, že povolání mediků do nemocnic není systémovým řešením podstavu na klinikách. „Tito studenti už si zažili modifikovanou výuku v minulé vlně a v současné době jim část roku také bude chybět. Já bych velmi nerad, aby se to dotklo jejich kvality, protože tyto studenty budeme jednou zaměstnávat v našich nemocnicích,“ upozornil.

Hledají síly, kde se dá

FN Brno není jediná, která řeší kritický podstav zdravotníků. Vojenská nemocnice v Brně nebo Nemocnice Kyjov požádaly sestry v důchodu, a dokonce již i laickou veřejnost, aby na jejich kliniky nastoupili na placené brigády.

VIDEO: Ministr Prymula promluvil k národu: „Čekají nás neveselé týdny.“ Čechům se omluvil.

Video  Prymula promluvil k národu: „Čekají nás neveselé týdny.“ Čechům se omluvil.  - ČTK
Video se připravuje ...

lunatic ( 16. října 2020 11:35 )

Ať tam přechodně nastoupí poslanci,společně se senátory

illenne ( 16. října 2020 10:42 )

U nás děti pracovníků záchranných-složek zdravotnictví, hasiči příp. další skupiny, jsou ve skupinách ve škole, která byla určena. Jejich rodiče tak nemusí řešit, kdo je bude hlídat. Takhle by se mělo starat město, aby bylo o děti postaráno. O děti se mohou starat pedagogičtí pracovníci, kteří neučí online. Vychovatelky a asistentky pedagoga.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa