Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čekají nás kritické týdny, přiznal Prymula. Covid se šíří mezi seniory, budou roušky i venku?

Aktualizováno -
16. října 2020
10:30
Autor: trm, ČTK, Sabina Dračková - 
16. října 2020
09:05

Nakažení covidem-19 budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) přibývat ještě deset dní až dva týdny. Kapacity pro ně v nemocnicích se už podařilo zdvojnásobit. Řekl do na dnes na tiskové konferenci. Velký problém je s počtem nakažených seniorů, kteří jsou nejrizikovější skupinou. V říjnu se podle zdravotnických statistik nakazilo 9500 lidí starších 65 let, přes 2000 v domovech pro seniory. Ministr nevyloučil, že v Česku nasadíme roušky i plošně venku, rozhodnuto ale není. Polní nemocnice v Letňanech by měla být záložní. Resort také odtajnil některé statistky, mezi nimi to, kde se lidé nejčastěji nakazili. Jasně v žebříčku však nejsou uvedené třeba restaurace, které vláda kvůli obavám z šíření nemoci zavřela.

„Naším základním cílem je publikovat veškerá data, která máme a neustále se tady setkáváme s tím, že je volání po tom, abychom publikovali více dat,“ řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Roman Prymula. Poděkoval zdravotníkům v první linii, kteří prý už nemají žádný volný čas a poprosil je, aby vydrželi. 

Polní nemocnice bude „záložní“

Polní nemocnice se podle ministra připravují z bezpečnostních důvodů, aby kapacity lůžek nedošly. „Neznamená to, že je využijeme,“ dodal. O víkendu by se první vojenská polní nemocnice s 500 lůžky měla začít stavět v halách výstaviště v pražských Letňanech, řekl ve čtvrtek premiér Andrej Babiš (ANO).

Stavbu polní nemocnice by dnes měla svým nařízením schválit vláda. Armáda ji vybuduje na výstavišti v Letňanech, kde využije už stojící haly. Vojáci poskytnou 100 lůžek ze svých polních nemocnic, zbytek bude ze Správy státních hmotných rezerv (SSHR).

K armádě by se povolali zdravotníci odjinud

Armáda je schopná nemocnici vybudovat do deseti dnů od vydání nařízení vlády. Vzhledem k velikosti nemocnice v ní bude muset vedle vojenského být i civilní personál. Podle ministra je armáda při zapojení svých dvou polních nemocnic schopna se postarat o 200 lůžek. Zbytek doplní ambulantní specialisté či personál z dalších nemocnic.

Prymula věří tomu, že budou stačit navýšené kapacity kamenných nemocnic. Stát ale podle něj nemůže riskovat, že by nebyly záložní kapacity ve chvíli, kdy by skokově stoupl počet pacientů.

Ministr řekl, že v Letňanech bude pouze deset lůžek s plicní ventilací, zajistí je armáda. Zbytek kapacity bude určen pro pacienty s lehčím průběhem nemoci. Využívat se podle něj začne v momentě, kdy budou ohroženy kapacity ostatních nemocnic. Odmítl návrh, že by bylo lepší místo polní nemocnice vybudovat stany přímo u jednotlivých nemocnic, a to například kvůli jejich vytápění.

Armáda zařízení potřebné k vybudování polních nemocnic přiveze z vojenských stanic z Hradce Králové a Bystřice pod Hostýnem. Postup prací nyní připravují vojenští plánovači.

Přibývá nakažených seniorů

Velký problém je rostoucí počet nakažených seniorů, koronavirus se šíří i v domovech pro seniory a podobných zařízeních. „Pozorujeme už i nárůst nakažených ve zranitelných skupinách, roste počet pozitivně diagnostikovaných seniorů,“ doplnil ředitel Ústavu zdravotnických informací Ladislav Dušek a označil to za největší současný problém, tito lidé totiž výrazně častěji potřebují hospitalizaci. 

V říjnu se podle zdravotnických statistik nakazilo 9500 lidí starších 65 let, přes 2000 v domovech pro seniory. 

Aktuální odhad reprodukčního čísla R je 1,44. „Ještě o víkendu bylo 1,5, ale to neříkám proto, abych říkal nějakou utěšující zprávu,“ dodal Dušek. V druhé polovině října se očekává až 250 tisíc nově nakažených občanů. Péči v nemocnici bude podle předpovědi zdravotnických statistiků potřebovat na konci října asi 5000 lidí. Z nich až 1000 intenzivní péči. 

Video  Roman Prymula rozhovor  - Jakub Kopřiva, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Kolaps zdravotnictví nehrozí, ujišťuje Černý

Podle národního koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého Česku nehrozí kolaps zdravotnictví. Bude to ale za cenu velké zátěže personálu, rozhodování co je neodkladná péče a více možných komplikací. „Nejbližší týdny budou ale velmi těžké,“ řekl.

Kapacita nemocniční péče bude posílena o 5000 lůžek a také o 800 až 1000 lůžek intenzivní péče. „Má to svoji cenu. Tou bude zastavení péče, kterou zastavit lze,“ uvedl Černý. Nemocnice mají odložit péči, která není pro zdravotní stav pacienta nezbytná. „Bude se také více rozhodovat, která péče ještě je nezbytná a která už není,“ dodal.

Těžké další týdny pro zdravotníky předvídá i Prymula. „Zdravotníci budou maximálně vytíženi. Možná, že budeme muset pozvat i naše ambulantní specialisty. Budeme nuceni pozvat mediky. Chtěl bych všechny požádat o pomoc a pochopení.“

V současné době je v nemocnicích 3002 lidí, 479 z nich na jednotkách inzenzivní péče. Na umělé plicní ventilaci je 279 pacientů, dalších sedm na mimotělním oběhu. 

Jak je to s nákazou v restauracích?

Riziko nákazy je podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové nejvíce v zařízeních sociálních služeb, v domovech seniorů, ve zdravotnictví a v lázních. Dále také ve školách, na jednorázových hromadných akcích, ve sportovních klubech a divadelních či hudebních souborech. Mezi dalšími - však méně kritickými místy jsou pracoviště kritické infrastruktury nebo složek IZS, věznice a pak také sociálně vyloučené lokality.

Právě tento žebříček bude jedním z kritérií, která bude tým ministerstva zdravotnictví posuzovat při možném uvolňování opatření. 

V žebříčeku ale samostatně vůbec nefigurují restaurace. „Patří do jedněch těch klastrů,“ řekl hlavní hygienička Jarmila Rážová na dotaz Blesk Zpráv. Doplnil ji ministr zdravotnictví Roman Prymula: „Nemáme úplně přesnou kolonku, která zní restaurace. Máme kolonky podle pracovníků.“

Podle Prymuly bylo nakažených pracovníků v gastronomii 722. „Pak tam jsou různé události, které jsou ve vazbě na ta zařízení, takže úplně přesné číslo, toto je restaurace, není,“ řekl ministr. Restaurace se prý odráží ve třech různých položkách.

Video  Zavřené restaurace i školy: Vláda po šestihodinovém jednání oznámila rázná opatření  - abl
Video se připravuje ...

aeraluna ( 16. října 2020 23:44 )

Plukovníkovic, plukovníkovic místo řečnění na všech frontách 3x denně by to chtělo začít opravdu dělat svou práci. Mají na to vzdělání? No prý mají - prý jen epidemiolog, hrdina dnešních dnů, nás může spasit. Tak šup šup, hodit se do klidu, pohonit tentokrát šedé buňky mozkové a místo bububu (poslechnou, to už je fakt omletá bezkoncepční odrhovačka) představit plán co, kdy a jak. A jsme u toho - oni nic takovéhu v šuplíku ani v hlavě nemají, což? Ajaj, to je prekérka - oni vaří z vody, že...oni v podstatě ani při svém vzdělání netuší, co by se mělo dělat, tak chaoticky vytvářejí činnost. A podle toho to pak dopa­dá..­.Pos­lechnou­, vážně už s tím chaosem přestanou a nechají to na přírodě - protože ta si do toho od něčeho, co se samo nazvalo Homo sapiens, vážně kecat nedá. Můžeme se proti tomu bouřit, můžeme nesouhlasit (jsme přeci tvorové na výši...pche, každý vrabec je životaschopnější než naše plémě) a to je tak asi všechno. Jo...pro ty co mají rádi úderná krátká hesla - říká se tomu život.

villon ( 16. října 2020 22:43 )

však při jebačce ještě pplk. primulín roušku nenařídil, pokud vím tak zatím jenom v kasárnách experimentujou.

villon ( 16. října 2020 22:37 )

Na vládě platí ofiko řeč českoslovenština , takže bi vám stejně nerozumněli. Stát se vede jako firma, proto nemá cenu vyhazovat prostředky za spravování mailové schránky pro obič Čehúny.

.tg.bb ( 16. října 2020 21:20 )

V únoru a březnu - pokud si dobře pamatuji - mluvil výhradně o udatném lidu Velké Jednotné Nikým Ničím Nedělitelné Číny a o to, jak bychom jim měli líbat ruce za ty roušky a vůbec, za všechny ty covidary..

BoziMilda ( 16. října 2020 20:09 )

Máte na mysli lidi, co si nedokázali odpustit zahraniční dovolenou, třeba premiér na Krétě ? Nebo lidi, co se nenechali testovat po kontaktu s nakaženým a vymlouvali se na vysoký strop ? Nebo lidi co pořádají setkání seniorů, třeba prezidenta, co bude udílet medaile na státní svátek stůj co stůj ? Nebo kolotočářského zpěváka, který šel informovat prezidenta o stavu kultury, což by po telefonu nešlo ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa