Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nemocnice Na Bulovce navyšuje kapacity pro nakažené, nabídne až 228 lůžek. Jak je na tom s personálem?

Autor: pom - 
15. října 2020
10:57

Počet nakažených v Česku stoupá, vláda proto od středy zavedla přísnější opatření. Jak je na tom Nemocnice Na Bulovce, která začala nakažené pacienty na jaře přijímat jako první, s kapacitou lůžek či personálu? Má dostatek ochranných pomůcek? O situaci kolem koronaviru hovořili zástupci nemocnice na tiskové konferenci.

Koronavirová pandemie nabírá na síle, počty nakažených i lidí, kteří musí být kvůli nemoci hospitalizováni, každým dnem rostou. Nemocnice na Bulovce se na nápor připravuje, postupně mění pracoviště na lůžka pro pacienty s covidem-19. Může jich nabídnout až 228, řekl ředitel nemocnice Jan Kvaček ve čtvrtek na tiskové konferenci. 75 z toho by mělo být na jednotkách intenzivní péče a 41 s plicním ventilátorem.

Nemocnice je podle něj oproti jaru dobře vybavená. „Máme 41 plicních ventilátorů, dalších několik přístrojů na dialýzu, mimotělní oxygenaci atd. Jsme dobře připravení, nemocnice má i obrovské zásoby roušek, rukavic, štítů a dalších ochranných prostředků,“ uvedl. Na jednotkách intenzivní péče je podle něj zaplněno 13 procent lůžek, standardních lůžek je zaplněno zatím 15 procent. Pacienti se podle něj nemusí do nemocnice bát chodit na běžné zákroky či vyšetření, protože péče o nakažené se soustředěná do samostatných pavilonů.

Roste také počet nakažených zdravotníků, podle dat České lékařské komory je počet aktuálně nakažených zdravotníků 4432. Nemocnice Na Bulovce s 2500 zaměstnanci má zatím 15 nakažených sester, devět lékařů, tři laboranty a zhruba desítku dalšího technického personálu. Kvůli přísnějším vládním opatřením, kdy se zavřely školy s výjimkou mateřských, také hrozilo, že řada lékařů či sester bude muset s dětmi zůstat doma. Nemocnicím by pak scházel personál, to ale podle Kvačka na Bulovce nehrozí. „Máme hlídací skupinu pro děti zdravotníků, která funguje perfektně, díky tomu máme zdravotníků v práci dost,“ uvedl ředitel. V nemocnici pracuje asi 110 mediků, ředitel ale uvítá i další. Potřeba by jich podle něj bylo až 160. 

Rychlejší testy

Nemocnice Na Bulovce byla první, která se o pacienty s koronavirem začala starat, upozornila primářka kliniky infekčních a parazitárních nemocí Hana Roháčová.  „Nyní máme oddělení, která se těmto pacientům věnují. Máme připraveny i další transformační plány, abychom mohli lůžka navýšit. Množství našich pacientů se pohybuje kolem 50,“ řekla.

Diagnostické možnosti jsou podle ní rychlejší - kromě standardního PCR testu používají také test na antigeny, u nějž je do hodiny možné zjistit, zda je pacient nakažený. „U pacientů, kteří mají být hospitalizováni, tak víme, zda je dáváme na oddělení s covid pozitivními pacienty, nebo je dáváme na oddělení jiné, což je důležité pro omezení kontaktů,“ uvedla. 

„Máme vyčleněné JIP i ARO a urgent, takže naše kapacita dostačuje, ale připravujeme se i na to, že bude nárůst pacientů, tak abychom je zvládli i ve zvýšeném počtu,“ dodala primářka. Nemocnice je v současnosti schopna provést 1300 až 1400 testů na koronavirus denně, kapacitu ještě hodlá navyšovat.

Provizorní nemocnice

Kvaček také na tiskové konferenci hovořil o situaci s provizorními nemocnicemi, které chce vláda začít stavět už v sobotu. V těch by podle něj mohli pomoci lékaři z oddělení, kde bude omezena zbytná péče. „S postupným omezováním elektivní péče (zákroky, které jsou odložitelné a jejich neprovedení neohrožuje zdravotní stav pacienta, pozn. red.) by se mohl zapojit personál z těchto oddělení,“ uvedl. Do nemocnice by se měli podle něj povolat také lékaři z ambulancí.

Přednostně by se ale podle něj měly posílit kapacity ve stávajících nemocnicích, dokud je to možné. Informace o tom, že personál k provizorním lůžkům by měly podle premiéra Andreje Babiše (ANO) poskytnout nemocnice, je pro Kvačka nová. Žádný oficiální požadavek zatím nemocnice nedostala. Nemohl proto zatím říct, zda a kolik lidí by mohla nemocnice vyčlenit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa