Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Uzdravenou na Bulovce je Ekvádorka, stav 5 pacientů je vážný. Primářka: Vyžadují velké úsilí

Aktualizováno -
22. března 2020
17:36
Autor: red - 
21. března 2020
17:21

Nemocnice Na Bulovce oznámila šestého vyléčeného pacienta s koronavirem. Na 17:30 pak svolala tiskovou konferenci ohledně stavu svých pacientů. Uzdravenou je jedna ze dvou cizinek, které byly mezi vůbec prvními nakaženými pacienty v Česku - do ČR přicestovaly přes Víden mladá Američanka a Ekvádorka.

„To je vlastně ta první žena, jedna z těch prvních dvou cizinek, které tady byly. Dnes měla druhý test, který je negativní, čili ji považujeme za vyléčenou. Ona žádná speciální léčba tam podávaná není, ale vlastně za zbavenou té infekce. Je to první z prvních, u které se tohle podařilo,“ uvedla na tiskovce primářka Hana Roháčová.

Pro Blesk.cz následně potvrdila, o kterou cizinku se vlastně jedná. „Jedná se konkrétně o ženu z Ekvádoru, která měla druhý test negativní, tudíž k ní přistupujeme tak, že je zbavená infekce,“ sdělila primářka.

„Stále platí, že všichni občané, kteří mají v okolí pocit, že by mohli být nakaženi koronavirem, mohou přijít a nechat se otestovat. Velmi bych chtěl poděkovat, že již opadl takový ten nápor pacientů úplně bezpříznakových, kteří vlastně chodili zbytečně,“ podotkl primář Bulovky Jan Kvaček. Doposud se na Bulovce stihlo na koronavirus otestovat přes 1 500 obyvatel.

22 pacientů, pět ve vážném stavu

Zatímco ještě v sobotu vedení nemocnice hovořilo o 15 hospitalizovaných pacientech, o den později na svém twitteru nemocnice uvedla číslo vyšší. „K dnešnímu dni máme na Infekční klinice celkem 27 pacientů s COVID-19, z toho 5 na JIP, se zavedenou plicní ventilací,” uvedla v příspěvku.

„V sobotu jsme tři propustili do domácí izolace. Jakmile to klinický stav umožňuje, tak to preferujeme, samozřejmě i naši nemocní preferují domácí izolaci. Máme ale pět pacientů na jednotce intenzivní péče, kteří vyžadují velké úsilí zdravotníků, aby jejich funkce zůstaly zachovány, jsou samozřejmě na ventilačních přístrojích,“ sdělila Roháčová.

„Tito pacienti sice tvoří jen zlomek, ale s určitým předpokladem vzrůstu počtu pacientů lze očekávat i přibývání pacientů, kteří intenzivní péči budou potřebovat. Situace se mění ze dne na den, ale oproti jiným státům se zdá, že nárůst není tak masivní,“ dodala Roháčová.

Rozšiřování kapacit

Ředitel Bulovky se rozhovořil o tom, že nemocnice je přesto na nenadálý nárůst pacientů připravená. Dosud garantuje 200 míst pro osoby, u kterých se koronavirus potvrdil. „Zvyšujeme kapacitu v oblasti dialýzy a úplně nově zavádíme do nemocnice dvě lůžka s možnosti mimotělního okysličování krve což je péče, kterou nemocnice neposkytovala.“

Kvaček rovněž sdělil, že pakliže kapacita infekčního oddělení bude přeplněná, je nemocnice připravena uvolnit své prostory i v jiných nemocničních odděleních. Postupně by se jednalo o tuberkulózní jednotku, celé páté patro kliniky ortopedie, plicního oddělení a objekt kliniky plastické chirurgie, kde je v současné době pozastavená péče. Nemocnice také s ohledem na současný stav zrušila plánované operace.

Čtyři sestřičky nakažené v Thomayerce

Nejmladšímu pacientovi s koronavirem v Praze je jeden rok a nejstaršímu 98 let. Děti a mládež tvoří jen velmi malý podíl z celkového počtu nakažených. Z celkového počtu případů v Praze připadá jen zhruba sedm procent na věkovou skupinu do 14 let a podobný počet na lidi ve věku mezi 15 a 24 roky. Nejvíce lidí s pozitivním testem na koronavirus bylo ve věku od 25 do 64 let. Tvoří skoro tři čtvrtiny celkového počtu pražských případů.

Pražští pacienti se nakazili nejčastěji v Itálii, a to v Miláně či Udine nebo lyžařských střediscích Passo del Tonale, Madessimo, Val Gardena, San Cassiano nebo Ponte di Legno. Nákazu si lidé přivezli také z Rakouska, Francie, Španělska, Švédska, Velké Británie, Nizozemska, USA, Izraele, Japonska či Jihoafrické republiky.

Nemocnice na Bulovce, kde je nejvíce hospitalizovaných, ve čtvrtek na twitteru uvedla, že na standardních lůžkách leží devět pacientů a čtyři jsou na jednotce intenzivní péče se zavedenou plicní ventilací.

Pražští hasiči v pátek oznámili, že počet hasičů z hlavního města nakažených koronavirem stoupl z 11 na 19. Celkem 85 hasičů je pak v karanténě.

V sobotu oznámila Thomayerova nemocnice, že mezi nakaženými Čechy jsou i čtyři zdravotní sestry, u páté se pak na potvrzující výsledek čeká. Dvě z nich přišly do styku s taxikářem, který je nyní napojen na plicní ventilaci a jeho stav je vážný.

Video  Čech Dan, propuštěný z karantény kvůli koronaviru: Nemusíte se bát, nenakazím vás  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

msml20 ( 3. října 2020 10:13 )

. Tak to samé mě teď napadlo. Rádoby "chytrá". Všechno ví, všechno zná.
Ještě pan Šmucler by měl mít nějakou zkušenost,.

Ewule ( 22. března 2020 11:53 )

No není to tak dávno co si paní primářka z viru dělala dost velkou srandu v pořadu Uvolněte se prosím s panem Krausem tak teď asi na to čumí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa