Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko se „sekyrou“ 200 miliard: Může být větší, říká Babiš. Koronavirem se „nakazil“ i rozpočet

Aktualizováno -
21. března 2020
14:55
Autor: ČTK - 
20. března 2020
16:50

Schodek státního rozpočtu v letošním roce kvůli dopadům koronaviru na ekonomiku bude vláda směřovat na 200 miliard korun. Pro ČT to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO), který v sobotu varoval, že číslo může ještě narůst. Babiš již zdvojnásobil cifru, kterou předtím uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

O nárůstu deficitu Babiš hovořil v souvislosti s balíčkem na podporu malých a středních firem, zaměstnanců i živnostníků, který projedná vláda. „Ten balíček bude velká kombinace odložení daní, poskytnutí garancí a samozřejmě i dotací v rámci státního rozpočtu,“ řekl premiér.

Podpora by podle něj měla jít také do rozpočtu ministerstva dopravy na výstavbu dálnic, zastavit by se naopak měly nákupy vojenské techniky.

„Samozřejmě, že se to ještě může navýšit. Bude o tom jednat vláda. My finalizujeme ta různá opatření ve prospěch podnikatelů a živnostníků. Věnujeme tomu celý víkend a v pondělí o tom bude rozhodovat vláda. Jsou to opatření, aby si lidé udrželi zaměstnání a chodili do práce nebo dostávali peníze i když nebudou chodit do práce. Ale musíme upřesnit metodiku a ta pravidla přesně definovat,“ uvedl v sobotu odpoledne Babiš na ČT.

Jednal o tom již i se Zemanem

O nárůstu rozpočtového schodku Babiš podle svých slov mluvil na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem a také s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

„Pozice je dobrá, nicméně ty výdaje budou tak obrovské a propady příjmů taky tak velké, že musím předložit novelu zákona o státním rozpočtu. Stále to počítáme, ale už teď to bude bezesporu víc než 100 miliard korun,“ uvedla Schillerová.

Babiš v ČT poukázal na zadlužení České republiky vůči HDP kolem 30 procent, které je nízké ve srovnání třeba s Itálií nebo Řeckem. „Máme obrovský prostor na to, abychom si dočasně vzali půjčky a ještě na tom byli v porovnání s ostatními velmi dobře,“ řekl.

Video  Do Česka dorazily respirátory z Číny: Babiš mluvil o válce a děkoval i Zemanovi s Tvrdíkem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Schodek přes 100 miliard korun vykázal státní rozpočet naposledy za rok 2012, a to 101 miliard korun.

Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun. Že schodek rozpočtu může letos překonat 100 miliard korun odhadovali v tomto týdnu již ekonomové. A právě na 200miliardový schodek chce vláda směřovat i podle Babiše.

Proč přehodnotili schodek ze 100 miliard, jak říkala Schillerová, na 200? „Protože stále dostáváme nové podněty. Mluvili jsme s tripartitou, my ty dopady nedokážeme předpokládat. Mluvili jsme o tom velice konkrétně, dnes bude jednání pokračovat, takže se může stát, že to číslo bude ještě vyšší. Dnes jsme řešili ty státní garance, ty by měla mít na starost EGAP – pojišťovna firem, které mají export alespoň 20 %. Odpuštění sociálního pojištění na půl roku se týká živnostníků, jsou tam odklady daní a tak dále. V tuto chvíli o tom nechci příliš mluvit, protože jestli to vláda neodsouhlasí, tak nechci vytvářet spekulace,“ dodal Babiš v sobotu odpoledne na ČT.

Pomůže prodej státních dluhopisů?

Schodek plánuje ministerstvo financí pokrýt běžnou emisní činností, tedy vydáním státních dluhopisů. Podle ekonomů si to může stát díky příznivému hodnocení ratingovými agenturami a nízkému zadlužení ve srovnání s jinými státy Evropy dovolit. „I s letošním deficitem v řádu několik procent HDP zůstane zadlužení v porovnání s ostatními zeměmi EU nízké. ČR tak nebude mít problém si na finančním trhu půjčit potřebné prostředky,“ uvedl již dříve například hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Obdobně se v pátek vyjádřila Národní rozpočtová rada. Podle ní pro překonání situace související s šířením koronaviru je potřebná rychlá a dostatečně masivní reakce rozpočtové politiky státu, která si vyžádá změnu zákona o státním rozpočtu. Výhodou České republiky podle rady je, že proti jiným zemím EU má relativně nízkou úroveň veřejného dluhu. ČR tak má poměrně velký prostor pro stimul ekonomiky ze strany státního rozpočtu.

Ilustrační foto: Schodek státního rozpočtu překročí 100 miliardu korun Ilustrační foto: Schodek státního rozpočtu překročí 100 miliardu korun | profimedia

Náměstek ministryně financí Stanislav Kouba na čtvrtečním jednání rozpočtového výboru uvedl, že kvůli dopadům šíření koronaviru bude zasažen státní rozpočet hlavně propadem daňových příjmů. Přesné číslo neuvedl. Propad lze podle něj čekat i u významného zdroje příjmů rozpočtu, kterými jsou odvody na sociální a zdravotní pojištění.

V rámci rozpočtu přitom již MF provádí některé úpravy. Například přesouvá peníze v rámci jednotlivých kapitol na výdaje související s ochranou zdraví. Zrušena bude také účtenková loterie k EET a některé dotace. Zároveň ministerstvo využije rozpočtovou rezervu zhruba 4,9 miliardy korun a rezervu na řešení krizových situaci s rozpočtem 140 milionů korun.

nikolaev ( 23. března 2020 16:46 )

pooresh! proč ty pořád jebe byl jsi na testech nemáš koronavirus!!

nikolaev ( 23. března 2020 09:14 )

začněte šetřit!!!zrušte senát českou skorumpovanou televizi,dotace veškeré! nedávejte miliardy spor­tovcum­,exe­kuto­rum,ad­voká­tum,po­radcum poli­tiku,­tune­lářum­,mafii atd!!! at vrátí poli­tici,­kmot­ři,ma­fiáni od špinavého převratu majetky,stovky milird a je na pokrytí dvou koronaviru jen Janoušek má ve švýcarsku přes 2milirdy a kolik Janou­šku,Da­líku,­Rittin­ku,Gro­su,To­polán­ku,Rát­hu,No­váku,­Řebíč­ku,kan­týnský­ch nám vyrabovalo stát proč se nezčne konečně u nich chudáci mají šetřit a zloději,kmotři se budou zase chechtat!! kolik miliard se rozkradlo ve sportu,v země­dělstv­í,zdra­votnic­tví,do­tacíc­h,ar­mádě,­atd vratte stovky miliard !!!!

nikolaev ( 23. března 2020 09:03 )

Za Kalouska žádný koronavirus neby a udělali kmotři s ODS 640miliard sekyru to už jste zapoměli!!!

nikolaev ( 23. března 2020 09:00 )

Ulambatorovickin!!! ty koko.e špíno a co tvoje rodiče už chcípli!!! jsou k ničemu že tys žádné rodiče neměl jsi nalezenec s kontejneru hyeny,chciplotina!!

hejhej ( 22. března 2020 20:58 )

Bude se muset začít šetřit. Jako první by měl být zrušený zbytečný senát, kterého platí daňoví poplatníci, nebo, pokud má být zachován, pak za symbolický plat 10 000,- a bez jakýchkoliv náhrad, stejně jsou tam sami političtí senioři, kteří berou důchod.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa