Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Očkování v době covidu: Odborníci varují před následky chřipky u seniorů!

Autor: Iva Dvořáková - 
15. října 2020
10:23

Chřipkové viry se v našich podmínkách ve velké míře šíří hlavně v zimních měsících. Každoročně infikují 20 – 30 % dětí a 5 – 10 % dospělých. Mohou být příčinou úmrtí především seniorů či lidí s chronickým onemocněním.

Už několik desítek let je k dispozici očkování proti chřipce, které následky této nebezpečné a stále podceňované nemoci významně snižuje. Vzhledem k probíhající koronavirové pandemii je očkování před letošní chřipkovou sezonou důležitější než kdy jindy.

Vážný, až fatální průběh

V České republice zemře každý rok v souvislosti s chřipkou kolem 1500 až 2000 lidí. Ovšem oficiální statistiky uvádějí číslo jen v řádu několik desítek až stovek. „Hlavní příčina úmrtí zvláště u seniorů či chronicky nemocných může být jiná, např. selhání srdce. Chřipka, která ale s jistotou vyvolala závažné komplikace nebo vedla ke zhoršení základního onemocnění či k úmrtí, bývá poté uváděna až jako druhotná příčina,“ vysvětluje MUDr. Jan Kynčl z Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Epidemiolog Jan Kynčl Epidemiolog Jan Kynčl | archiv Blesku

Senioři, nemocní a ti, co o ně pečují

Podle odborníků letošní specifický rok ukazuje, jak velký význam má očkování proti chřipce a co může nastat, když vypukne pandemie. Jak onemocnění covid-19, tak chřipka totiž postihují dýchací ústrojí a provází je velmi podobné příznaky. Odlišit je proto bude v praxi velmi obtížné.

„Pokud se navíc organismus vyčerpá náročným bojem s chřipkou, nemusí už pak mít sílu na zápas s covidem-19,“ upozorňuje MUDr. Zdeňka Jágrová, ředitelka Hygienické stanice hl. města Prahy. Očkovat by se podle ní měli nechat senioři, chronicky nemocní a také zdravotníci a lidé, kteří o tyto osoby pečují.

O chřipce

Jde o vysoce nakažlivé virové onemocnění, které postihuje především dýchací ústrojí. 

Má epidemický charakter.

V České republice vrcholí chřipka v období od ledna do března, kdy bývá celkem 800 000 až 1 250 000 nemocných.

Skutečný počet lidí nakažených chřipkou je však podstatně vyšší, mnoho lidí se léčí doma.

Proočkovanost proti chřipce je u nás nízká, pohybuje se na úrovni 5 – 7 %.

Jaké jsou příznaky chřipky a covidu? Jaké jsou příznaky chřipky a covidu? | archiv Blesku

Video  Televizní projev ministra zdravotnictví Romana Prymuly  - ČTK
Video se připravuje ...

jajanene ( 15. října 2020 19:19 )

To by ovšem vakciny proti chřipce musely v Česku být, kde kdo je shání a nejsou. Doktoři nadávají tak, že se to sem ani nedá napsat. Takže až to panstvo objedná a doveze a jednotlivci si je nebudou muset kupovat v Německu, tak se jistě i senioři nechají očkovat. Takhle o tom můžete v Blesku jenom psát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa