Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Očkování proti chřipce: Vakcín bude pro Čechy o 200 tisíc víc. Kdy vyrazit za lékařem?

Autor: Iva Dvořáková - 
28. srpna 2020
06:00

Lidé se zajímají o vakcínu proti koronaviru a zdá se, že letos bude i větší zájem o dříve podceňované očkování proti chřipce. S dobrou zprávou nyní přichází Svaz zdravotních pojišťoven ČR (SZP), kterému se podařilo podepsat smlouvy s oběma dodavateli vakcín.

Celkem bude pro letošní sezonu k dispozici 850 tisíc dávek, což je skoro o třetinu víc než vloni. „V poslední době se objevily zprávy, že by vakcín mohl být nedostatek. Jsem proto rád, že můžeme tyto obavy rozptýlit. Povedlo se také sjednat smluvní cenu 298 korun pro přípravek, který bude tvořit většinu dávek dostupných na trhu,“ řekl prezident SZP Ladislav Friedrich s tím, že lidé z rizikových skupin a nad 65 let mají očkování zcela zdarma.

Nejdříve v půlce října

Vakcíny se k nám začnou dovážet v průběhu září, lékaři je budou mít k dispozici nejpozději v polovině října. Očkování je ideální aplikovat přibližně měsíc až dva před očekávaným výskytem chřipky. To v praxi znamená, že ideálním časem pro zahájení očkování je říjen.

Proč je chřipka pro seniory nebezpečná

  • Starší lidé mají oslabenou imunitu.
  • Trpí nejrůznějšími onemocněními, např. srdce, dýchacího ústrojí, ledvin, cukrovkou.
  • Tyto zdravotní potíže se v důsledku prodělané chřipky často zhorší.
  • Seniorům déle trvá následná rekonvalescence a řada z nich se do původní formy už nikdy nevrátí.

Vakcíny proti koronaviru

Už na podzim by se měly začít testovat na třech stovkách Čechů vakcíny proti koronaviru. V půlce roku 2021 by ČR měla mít dost vakcín pro všechny zájemce. „Do té doby bude očkování hlavně pro rizikové skupiny,“ řekl vládní zmocněnec Roman Prymula.

trintin ( 28. srpna 2020 11:19 )

zájem o dříve podceňované očkování proti chřipce.?? Kdo nevěří na mimozemšťany, má svobodnou vůli a může třeba věřit na očkování proti chřipce.

Zobrazit celou diskusi