Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zavřené střední školy, zákaz účasti na kroužcích, tělocviku i zpěvu: Pražská hygiena vydala nařízení

Autor: ČTK, pom - 
1. října 2020
14:20

V Praze hygienici od pondělí 5. října do neděle 18. října omezili provoz středisek volného času. Bude v nich zákaz osobní přítomnosti žáků. Vydané nařízení Hygienické stanice hlavního města Prahy zavádí také avizované uzavření středních, vyšších odborných a základních uměleckých škol a jejich přechod na výuku na dálku. V základních školách bude zakázán ve výuce zpěv a na druhém stupni i sportovní činnosti. Mateřských škol se opatření nedotknou.

Uzavření středních škol se nebude týkat povinné školní docházky, tedy nižších stupňů gymnázií nebo škol zřizovaných při dětských domovech a podobných zařízeních. Povolena bude také praktická výuka. Naopak zakázána bude osobní přítomnost také v jazykových školách s právem státní jazykové zkoušky.

Jako střediska volného času, kde hygienici zakazují od pondělí osobní přítomnost žáků, ministerstvo školství označuje školská zařízení, která mimo jiné organizují volnočasovou činnost pro děti, ale také pro dospělé nebo seniory. V Praze jde zejména o domy dětí a mládeže, jeden s celoměstskou působností zřizuje magistrát, další jednotlivé městské části. Jednotlivé pobočky navštěvuje většinou mezi 1500 až 2000 dětmi registrovanými na pořádané kroužky.

Ministerstvo zdravotnictví již dříve avizovalo a ve středu definitivně potvrdilo, že v krajích se zvýšeným rizikem šíření nákazy covidem-19 budou střední školy uzavřeny a bude jim nařízena výuka na dálku. Potřebná nařízení mají vydat jednotlivé krajské hygienické stanice. Omezení se bude týkat všech regionů, které mají na mapě rizika nákazy covidem-19 oranžovou nebo červenou barvu. Podle poslední, vydané v pátek, je červená, tedy s nejvyšším rizikem, jen Praha. Většina okresů je oranžových.

Kroužky na dálku?

Předseda Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže (DDM) a ředitel DDM hl. m. Praha Libor Bezděk již ve středu ČTK řekl, že část kroužků se zřejmě od pondělí bude konat na dálku, další asi vůbec. Peníze za ně se zatím vracet nebudou. Zrušené hodiny by se podle něj mohly nahradit na konci června. Dodal, že doufá, že opatření nebude dlouhodobé. Poukázal na to, že v základních školách se děti také potkávají, kroužky by tedy mohly fungovat alespoň pro skupiny s omezeným počtem dětí.

mak ( 1. října 2020 21:29 )

Tak sportovní kroužek by si mohli udělat třeba ve fitku, ne?
A ty ostatní v kině nebo divadle.

Maximilian ( 1. října 2020 18:34 )

Mohlo by konečně Ministerstvo školství začít pracovat,aby pravidla v Covidu nebyla debilnimi učitelkami a ředitelkami přepracovaná do ještě horších nesmyslů,pan Plaga by už měl začít,ANO na svých ministerstvech nepracuje?pan Ken prý dostane VZP,tak to abychom zdrhli k jiné pojišťovně,za devastaci státu trafika pojišťovna,bezva

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa