Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Velký přehled: V Praze začala platit přísnější opatření! Kam všude si musíte vzít roušku?

Autor: nec, pom - 
9. září 2020
06:00

„Alarmující“ - tak označují hygienici situaci ohledně koronaviru v Praze. Počet nakažených stále stoupá, v úterý dokonce přibylo nejvíc nakažených od počátku epidemie - 221 za den. Aby se zabránilo dalšímu přenosu mezi lidmi, přichází hygiena s přísnějšími protiepidemickými opatřením a o dalších uvažuje. Na co se Pražané musí od středy 9. září připravit? 

Situace v Praze je podle hygieniků alarmující. Na mapě tzv. semaforu ministerstva zdravotnictví, který zobrazuje závažnost situace v jednotlivých regionech, svítí hlavní město jako jediné z krajů v České republice oranžovou barvou. Ta znamená počínající komunitní přenos, tzn. že narůstá počet případů, u nichž není jasný zdroj nákazy. Padl dokonce nový rekord – Praha zaznamenala během 24 hodin, od pondělních 18:00 do úterních 18:00, celkem 221 nových případů nákazy! To je vůbec nejvíc od počátku epidemie v březnu.

První balíček opatření přitom začal platit celorepublikově, tedy i v Praze, už 1. září. Na tom se nic nemění - roušky musí cestující i nadále nosit ve všech prostředcích městské hromadné dopravy, u metra navíc kromě vagonů i ve vestibulech. Ochranu úst i nosu musí mít lidé také ve všech vnitřních prostorech nádražních budov, ve všech vnitřních prostorech budov areálu Letiště Václava Havla, ve zdravotnických zařízeních, zařízeních sociálních služeb (stacionářích, domovech důchodců či domovech pro osoby se zdravotním postižením) i ve volebních místnostech. Roušky musí nasadit i v případě, že se ocitnou na vnitřní hromadné akci, kde je více než stovka lidí.

Mapa semaforu - stupně pohotovosti a opatření vyplývající z aktuální epidemiologické situace v ČR. Praha je oranžová, to znamená počínající komunitní přenos. Mapa semaforu - stupně pohotovosti a opatření vyplývající z aktuální epidemiologické situace v ČR. Praha je oranžová, to znamená počínající komunitní přenos. | MZ ČR

Přísnější opatření

K tomu ale od středy 9. září přibyla další, přísnější opatření, která mají šíření koronaviru zamezit a jež se vztahují jen na Prahu, zatím poslední opatření pak přibudou 14. září. Která to jsou? 

Od 9. září 2020 musí být v čase od 0:00 do 6:00 zavřené provozovny stravovacích služeb, tedy veškeré hospody, bary i restaurace. Výjimku dostala ta zařízení, která neslouží veřejnosti (např. zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních služeb a sociálních služeb, ve vězeňských zařízeních), a také „hladová okna“ – provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem, restaurace mohou jídlo prodávat s sebou, zákazník ale nesmí vstupovat do provozovny.

Od 9. září platí povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorech obchodů či nákupních center včetně chodeb, roušku si lidé musejí vzít také při návštěvě pošty.

Od 14. září bude zavedena povinnost nošení roušek také ve společných vnitřních prostorech škol (ZŠ, SŠ a VŠ), např. chodby. Výjimku mají mateřské školy. Povinnost nosit roušku se ovšem nevztahuje na učebny, třídy, tělocvičny a kabinety.

Další opatření?

Není ale vyloučeno, že brzy přibudou další opatření. Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová v úterý České televizi řekla, že se každý týden vyhodnocuje situace a zvažují se případná omezení, odmítla ale, že by další opatření byla zavedena ještě tento týden. Změny by se mohly týkat například rozšíření nošení roušek na všechny vnitřní prostory.

 

villon ( 9. září 2020 22:10 )

Definitivní hřebík do burešovi rakve. Lidi toho maj dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa