Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nákaza na Karvinsku se šíří i mimo horníky. Hejtman má obavy, Vojtěch má přitvrzení v záloze

Aktualizováno -
5. července 2020
16:25
Autor: ČTK, sab - 
5. července 2020
10:40

Situace týkající se koronavirové nákazy na Karvinsku se zhoršuje. Mezi lidmi, u nichž se nově prokázala nákaza koronavirem, už nejsou jen horníci, ohnisko se přenáší do komunity. Případnou karanténu pro okres ale vedení Moravskoslezského kraje nařídit nemůže, ta je v kompetenci hygieniků. ČTK to v neděli řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO). Ředitelka Krajské hygienické stanice ale míní, že současný nárůst případů covidu-19 na Karvinsku se od předchozích dní mimořádně neliší. Pode ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jde o krajní řešení.

„Současný nárůst na Karvinsku není až tak odlišný od předchozích dní,“ řekla na dotaz ČTK ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová. Uvedla, že hygienici stále cíleně vyhledávají další nakažené. K případné karanténě se nechtěla vyjadřovat, na dotaz jen řekla, že situaci probírají s ministerstvem zdravotnictví.

Karanténa pro Karvinsko je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zcela krajní řešení. Od přerušení těžby v dolech OKD očekává zlepšení situace, počet případů na Karvinsku už mírně klesá a krajští hygienici mají situaci pod kontrolou. Ministr to uvedl na dotaz ČTK.

„Karanténu v dané oblasti může nařídit místní hygienická stanice. Jedná se až o zcela krajní řešení,“ sdělil. Podle něj by to byl zásadní zásah do životů místních, kteří již dnes nemají lehkou situaci a jsou v rámci zbytku ČR stigmatizováni, dodal.

Pokud by se epidemiologická situace zhoršila, je podle Vojtěcha možné přistoupit k dalším opatřením, například k omezení počtu lidí na hromadných akcích na deset osob, nařízení povinnosti nosit roušky i venku nebo uzavření rizikových prostorů. „Ale teď jsme nějaká opatření učinili a chceme jim dát prostor v následujících dnech a vyhodnotit situaci na datech,“ řekl Vojtěch.

Hlavní hygienička Rážová: Komunitní šíření nenastalo

Ohnisko je pod kontrolou i podle hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové. „Komunitní šíření rozhodně nenastalo a věřím, že nenastane. Opatření jsou v této oblasti účinná,“ řekla Rážová Radiožurnálu. Počet nově nakažených podle ní v regionu postupně klesá, většina případů je navíc bezpříznakových. Hygienici i epidemiologové však situaci detailně sledují a jsou připraveni zareagovat, pokud by to vývoj epidemie vyžadoval.

„Komunikujeme s krajskými hygieniky, v kontaktu s nimi jsou i epidemiologové z ministerstva. Situaci průběžné monitorujeme, vyhodnocujeme data a situaci pravidelně konzultujeme,“ uvedla Rážová. O možném zpřísnění opatření by podle ní musela rozhodnout sama moravskoslezská hygienická stanice.

Hejtman: Část ohniska OKD přepadá do komunity

„Když jsem se díval na ranní data, zcela určitě lze říct, že část ohniska OKD přepadá do komunity. Důkazem je, že z 94 nakažených, kteří byli v sobotu odhaleni, je 41 lidí do 30 let a většina z nich jsou ženy. Dochází k tomu, že už to nejsou horníci, ale další lidé. Situace se z tohoto pohledu určitě zhoršuje,“ řekl hejtman.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v sobotu řekl, že v tuto chvíli se o karanténě pro Karvinou nejedná. Nemůže ale vyloučit, že by to byla varianta, kdyby se situace masivněji zhoršila.

„Tohle musí rozhodnout epidemiologové, to je věc, kterou oni musí posoudit, jak riziková situace je. Kraj tuto kompetenci nemá, je to plně v kompetenci krajské hygienické stanice, která je zřizována ministerstvem zdravotnictví. Ale ta čísla mě neuklidnila,“ řekl Vondrák na dotaz ČTK.

Uvedl, že kraj pro epidemiology zajišťuje, co je třeba. „Běží všechna odběrová centra, svátek nesvátek, běží všechny laboratoře a prodloužili jsme dobu odběrových center,“ řekl hejtman.

Video  Mluvčí o „promořené“ Karviné: Uzavření se nebojí a zkritizoval Maďara za mýty o hornících.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Noste roušky, prosí hejtman

Uvedl, že situace zatím není dramatická tím, že by výrazně přibývalo lidí s vážnými zdravotními komplikacemi. V sobotu bylo podle něj nově hospitalizováno pět lidí. Hejtman má ale dojem, že lidí v karanténě je málo. „Lidé by si měli uvědomit, že je třeba nosit roušky, i když to žádné nařízení nepožaduje. Dle mého názoru situace, kdy koupaliště jsou plná lidí bez roušek, to jsou všechno, řekněme, potenciálně nebezpečné situace,“ řekl Vondrák.

Podle posledních zveřejněných údajů bylo v pátek v Moravskoslezském kraji potvrzeno 3110 případů nákazy koronavirem. Nejvíce jich bylo na Karvinsku, kde bylo od počátku pandemie pozitivně testováno 1629 lidí. Za uplynulý týden tam bylo zaznamenáno téměř 247 případů v přepočtu na 100.000 lidí. Podle Českého statistického úřadu žilo na konci března v okrese Karviná více než 245.600 lidí, celý kraj má téměř 1,2 milionu obyvatel.

Kdo se zmínkám o karanténě zatím brání, je epidemiolog Rastislav Maďar. „Množí se dotazy, proč se zavíraly v březnu obce Litovel a Uničov při menším počtu případů, než má teď Karviná. Proč tedy? Protože dobu, která uplynula, jsme využili na to, aby se mohlo postupovat bez tak velkého zásahu do života společnosti...,“ uvedl na twitteru.

„Máme lépe zmapovanou situaci, nové testovací kapacity, dostatečné zásobení ochrannými pomůckami, postačující rezervu JIP, Chytrou karanténu, mobilní týmy, propojené informační systémy a nastavené různé procesy a systémy, které v březnu prostě nebyly…,“ dodal Maďar.

Video  Koronavirus v Karviné. Dohraje se liga? A co sestupy a postupy?  - iSport TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Tara-Tara ( 5. července 2020 18:11 )

tomu se má někdo smát ??????

Tara-Tara ( 5. července 2020 18:10 )

no co asi chtějí...vše proti Babišovi, Vojtěchovi a Prymulovi

montevideo ( 5. července 2020 15:43 )

Všichni se shodli na tom, že s řešením problému na Karvinsku, o kterém vědí od konce května, zaspali. Tak na co čekají? Proč Karvinsko nedají do karantény? Ta oblast měla být dávno uzavřená.

jajas ( 5. července 2020 14:07 )

Ty brďo, takže když hygienik" urazil" horníky, tím, že po šichtě chodí na pivo, tak to asi nebyla tak úplně pravda, že? Oni asi chodili di b-o.r.d.e.l.u, když nákaza přešla od horníků na mladé ženy......no super!

frantacizek ( 5. července 2020 13:18 )

a jak moc nás to stojí ta chytrá karanténa. Rychle to tam uzavřete a začněte zase honem masivně testovat, ne tedy trasovat, jako v případě Uničovska

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa