Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak je Česko opravdu připraveno na koronavirus? Čísla nevyhnutelně stoupají

Autor: Michaela Kalkusová - 
2. dubna 2020
05:02

Počty nakažených novým koronavirem stoupají. Nemoc si u nás vyžádala první desítky obětí. Zvládne Česko pandemii? To podle odborníků závisí na tom, jestli neutavíme kapacity zdravotního systému. A to zase závisí na tom, jak dokážeme ochránit seniory a vážně nemocné.

Nejzávažnější dopady má onemocnění COVID-19 na seniory, a proto je důležité je chránit. Kdybychom to nedokázali, přišel by černý scénář. A podíl hospitalizovaných by i u nás prudce narostl. „Španělsko má v tuto chvíli v kategorii seniorních pacientů zasaženo 50 procent. Toto se nesmí stát,“ varoval koncem března Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací (ÚZI).

V Itálii je dokonce více než polovina nakažených ve věku seniorů.„Situace v Česku se odvíjí od toho, že onemocněli spíše lidé středního věku, takže je tam průběh ve většině případů lehký. Velkou roli v tom hraje také úroveň zdravotní péče. O každého, kdo to potřebuje, je dobře postaráno. Samozřejmě nelze předvídat, jak se to bude v dalších dnech vyvíjet,“ řekla Blesku Hana Roháčová, primářka infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce, a i ona poukázala na nutnost dodržovat opatření vlády a Ústředního krizového štábu.

Starší a nemocní

„Je úplně jedno, kolik mají v Itálii a ve Španělsku pozitivních případů. Podstatné je, že velká část z nich jsou senioři, polymorbidní lidé (mají více závažných chorob, pozn. red.), kterým hrozí hospitalizace a následně nezvládnutelný tlak na akutní lůžkovou péči,“ popsal Dušek. Obě země mají podstatně méně lůžek na jednotkách inztenzivní péče a odděleních ARO než v Česku. Ani to by nás nemělo ukolébat.

Kolaps u 30 000

Naše zdravotnictví má nyní pro nakažené koronavirem k dispozici asi 70 procent lůžek intenzivní péče. Celkem to dělá asi 3130. „To znamená, že aktivace záložních kapacit intenzivní péče by byla potřeba u zhruba 30 000 pacientů,“ spočítal Vladimír Černý, předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

Předpokládá se totiž, že cca 10 % nemocných bude potřebovat intenzivní péči. Do té doby by lůžková péče tento počet měla zvládnout.

Ještě stoupneme

„My půjdeme nahoru. Přejme si, abychom nešli italskou cestou,“ dodal. Naopak v Jižní Koreji, která byla v jednu chvíli jednou z nejvíce zasažených zemí na světě, se šíření nemoci podařilo zvládnout, počty nově nakažených tam poslední dva týdny klesají. Jejich zdravotní systém totiž počty nakažených ustál. Šíření koronaviru tam navíc už dostali pod kontrolu.

bobou ( 2. dubna 2020 09:43 )

Je celkem logické, že nejvíce nakažených v ČR je u věkové kategorie 30-45 let. Tato skupina je také nejvíce zastoupena v počtu lyžařů, kteří si prostě museli na ty hory odjet (odhad je 10 000 lidí).
Po návratu i když se již měla dodržovat hygienická a bezpečnostní opatření, si většina z nich dělala co uznala za vhodné a tím se to tady lavinově rozšířilo.
Protože se postupně zjišťuje, že virus v člověku zůstává i 2 měsíce je tady vysvětlen počátek toho, proč se nyní v tak velkém množství rozšířil u starších obyvatel.
Také se již nějakou dobu dělá o mnoho více testů než v začátcích vypuknutí epidemie a zjišťují se další a další kteří jsou nakaženi.
Množství nakažených budou ještě nějakou dobu stoupat a bohužel i úmrtí bude díky nyní více zasažené skupině nad 60 let také vyšší.

Matos7 ( 2. dubna 2020 08:46 )

Babiši zakaž pendlovani na západ. Je to největší korovirová díra. Nebuď p.o.s.r.a.n.e.j

PetBuk ( 2. dubna 2020 06:09 )

Dum spiro spero.......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa