Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

V Česku je až 13 tisíc nakažených! Experti vysvětlili, proč to ale může být dobrá zpráva

Autor: V. Renovica, T. Belica - 
24. března 2020
14:55

V čínském Wu-chanu, odkud se epidemie nového typu koronaviru postupně přelila do zbytku světa, už mají prý takřka »vyléčeno«. A nám ostatním posílají jeden významný poznatek: oproti potvrzeným případům nákazy je reálně nakažených lidí i desetinásobek. A to jsou, i když to může znít trochu zvláštně, dobré zprávy! Proč? A co o situaci soudí přední experti?

V Česku je už téměř 1300 nakažených novým koronavirem, nemoc si vyžádala dva lidské životy. Podle odborníků by jich ale reálně mohlo být až desetkrát tolik. 

To potvrzuje i vědecká práce, kterou publikovala skupina čínských vědců v prestižním americkém časopise Science. V ní dospěli k tomu, že minimálně 86 procent nákazy v Číně se nepodařilo zdokumentovat, tedy otestovat. 

A že právě tito nezdokumentovaní lidé pak mohli za takřka 80 procent testy potvrzených nakažených. Co ze studie vyplývá? Nejprve to strašidelné: tedy že oproti otestovaným nakaženým je jejich skutečný počet ve společnosti až desetinásobný.

Jsme na tom líp

Ale je to i důvod k drobné úlevě. Znamenalo by to totiž také, že valná většina infekcí probíhá se zanedbatelnými příznaky a lidé se z nich vyleží, jako by šlo o rýmu. Vliv to pak má i na statistiku smrtnosti – tedy počet úmrtí na počet infikovaných. Ta je už nyní v evropském kontextu v Česku pro mnoho zahraničních pozorovatelů zarážející.

2 mrtví

Zatím totiž zemřeli »jen« dva pacienti s koronavirem, a to 95letý muž s mnoha přidruženými zdravotními problémy, a muž, ročník 1975, s pokročilou rakovinou. To by tedy dělalo smrtnost 0,155 procenta, vezmeme-li v potaz 1289 diagnostikovaných nakažených. Pokud se ale odrazíme od závěru čínských vědců, mohla by být smrtnost v Česku dokonce 0,0155 procenta.

Neusnout na vavřínech

Čeští odborníci, s nimiž mluvil Blesk, tezi o tom, že není tak strašně, potvrzují. Jedním dechem skrz roušku však varují: mějme radost, ale nepovolujme.

Stav, který je u nás o dost optimističtější než v okolních zemích, totiž není výsledkem toho, že je na nás virus krátký (ostatně v Itálii je smrtnost přes 9 procent). A apelují na lidi, aby dodržovali opatření, která po nás chce stát. Jen tak se totiž dříve vrátíme ke svým normálním životům…

Otázka pro experty: O kolik víc lidí má v sobě virus, než ukazuje testování?

Srdan Matić, ředitel Světové zdravotnické organizace v ČR 

Míra nakažlivosti obecně záleží na zemi. V zemích, jako je Španělsko, Británie nebo Itálie, je vyšší, protože ne každý je tam na koronavirus testován. Ale do jaké míry je číslo podhodnoceno, zda o 20 procent, nebo dokonce o 100, skutečně je nemožné říct,“ řekl Blesku Matić. Údaje pro ČR ale dle něho svědčí o tom, že opatření začínají zabírat. „Počty nakažených sice dál stoupají, ale už ne tak zběsilým tempem,“ tvrdí.

Ředitel české Kanceláře WHO Srđan Matić Ředitel české Kanceláře WHO Srđan Matić | Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Roman Prymula, epidemiolog, šéf Ústředního krizového štábu

Náměstek ministra zdravotnictví, který v čele ústředního štábu o opatřeních spolurozhoduje, souhlasí s tím, že existuje alternativa k oficiálním číslům. „Neznáme, jaké je procento osob (infikovaných – pozn. red.) bez příznaků. Může to být 10 procent z klinicky testovaných,“ odhadl. To by mohlo znamenat o skoro 2 tisíce případů víc. Vyšší ale také může být počet těch, kteří se už vyléčili.

Leoš Heger, lékař a exministr zdravotnictví

Odborník v oblasti rentgenologie také připouští, že čísla nakažených mohou být mnohem vyšší než ta oficiální. „Ano, to je věc, o které se mluví. Jsou lidé, kteří příznaky nevykazují. Ale kde ty skutečné počty mohou být, to nikdo neví,“ řekl Blesku. Také poukazuje, že míra úmrtnosti se výrazně v různých zemích liší a pohybuje se mezi procentem až deseti.

Rastislav Maďar, epidemiolog

Epidemiolog Maďar potvrzuje správnost čínské studie. „Většina lidí tam měla mírné příznaky nebo byla bez nich, takže to nešlo do statistik.“ I z toho důvodu může být skutečná smrtnost na koronavirus mnohem menší. Co se ale stalo Italům? „Tamní zdravotníci, naprosto přepracovaní a vyčerpaní, měli sníženou imunitu, takže nákaza u nich měla těžší průběh, ve své podstatě se ale úmrtí týká starších lidí.“

Epidemiolog Rastislav Maďar Epidemiolog Rastislav Maďar | Blesk:Jakub Poláček

Svatopluk Němeček, lékař a exministr zdravotnictví

I podle exředitele Fakultní nemocnice Ostrava, Němečka, oficiální čísla neodrážejí realitu. A poukazuje na to, že se málo testuje. „Je zjevné, že dostupnost testů v České republice ještě není ideální, takže řádově bude počet nakažených ještě vyšší, ale netroufnu si odhadovat,“ řekl Blesku. Na komplexní hodnocení smrtnosti v ČR je ale podle něho ještě moc brzy.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler | Martina Pečková

Roman Šmucler, zubní lékař, předseda České stomatologické komory

 „V Česku se extrémně málo testuje, takže počet nakažených je reálně vyšší. Uvádí se, že až desetkrát. A také míra úmrtnosti bude menší, tu ale budeme schopni vyhodnotit až časem,“ uklidňuje také jeden z komentátorů současné situace. Dodává také, že ty nejstarší uchránil před nákazou možná smutný český zvyk své rodiče a prarodiče umisťovat do domovů důchodců. Na rozdíl od Italů, kteří žijí častěji v mnohageneračních rodinách…

Boris Šťastný, lékař, exposlanec

„Do Česka byl koronavirus importován z Itálie i Rakouska lyžaři, převážně mladými, zdravými lidmi. Ti měli lehký průběh onemocnění. Také celosvětově onemocnění probíhá bez příznaků,“ řekl Blesku. Kde jsou ale rozdíly, to je v protestovanosti lidí na přítomnost nákazy, v Česku je podle Šťastného nízká. Počet skutečně infikovaných nechtěl odhadnout, mluvil ale v řádu tisícovek rozdílu.

Video  „Zvládneme to, nebojte!“ Babiš v projevu o koronaviru děkoval i za šití roušek, kritizoval porušování karantény.  - Česká televize
Video se připravuje ...

marmat ( 26. března 2020 18:55 )

flesch2z: Proč vyrábíte tyhle amatérské bajky ???
....8­.3.20­20..­....­.6 lidí podezřelých...
Nechte si ty demagogie od cesty....BUDE LÍP

marmat ( 26. března 2020 18:52 )

ZNOVA FEJK TITULEK !!! PROČ ? §§§§­§§§§§§­§§§§§§­§§§§§§­§§§§§§­§§§§§§­§§
"V Česku je už téměř 1300 nakažených novým koronavirem, nemoc si vyžádala dva lidské životy. Podle odborníků by jich ale reálně mohlo být až desetkrát tolik".

MOHLO BY BÝT........ale titulek to hlásá jako hotovku !!!!!!! PROČ

Omasta ( 25. března 2020 13:36 )

Nemyslete si, že se to neprovalí. Za měsíc, 2, přibyde lidí, kteří zjistili, že nákaza je 2 krát slabší než chřipka, jenže to už bude ekonomika v háji. Přibyde osobních bankrotů, zdraží se ceny, bude hyperinflace, lidi nebudou mít za co nakupovat. Nebude dost zaměstnanců, gastarbeiteři byli vyhnáni za hranice. Odbytiště podniků, které ukončily činnost, převezmou firmy z USA.

pav747 ( 24. března 2020 21:38 )

pav747 ( 24. března 2020 21:10 )

„Když je to už vážné, musíte lhát.“

Zdroj: http­s://ci­taty­.net/au­tori/­jean-claude-juncker/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa