Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obraz apokalypsy: V domovech pro seniory našli těla i trpící živé, neměl o ně kdo pečovat

Autor: ČTK - 
24. března 2020
06:45

Španělská prokuratura zahájila vyšetřování v několika domovech pro seniory, podle médií zřejmě v madridském regionu, kvůli možnému zanedbání péče. Informovala o tom dnes místní média poté, co španělská ministryně obrany Margarita Roblesová v televizi uvedla, že armáda našla v několika ubytovacích zařízeních pro seniory zanedbané pacienty s nemocí Covid-19 i mrtvé v postelích.

„Vojáci viděli seniory, zcela opuštěné a dokonce i mrtvé ve svých postelích,“ řekla ministryně Roblesová v pořadu televize Telecinco. „Budeme postupovat důrazně a absolutně nekompromisně, pokud jde o péči o seniory v těchto zařízení,“ dodala Roblesová. Uvedla ale také, že ve většině sociálních zařízení, které armáda navštívila, zaměstnanci plnili své povinnosti řádně.

Ministerstvo obrany poté potvrdilo, že v několika domovech pro seniory se našli mrtví pacienti v postelích a že šlo o zařízení, kde kvůli nákaze zaměstnanců neměli dost personálu. Neuvedlo ale, o která zařízení šlo.

Deník El País dnes citoval anonymní zdravotníky z podobných zařízení, kteří popsali, že obvykle se zemřelí v domovech pro seniory dávají do chladné komory, dokud pro ně nepřijede pohřební služba. Nicméně v případě podezření na nákazu koronavirem se musí počkat, až přijedou zaměstnanci pohřební služby vybavení ochrannými prostředky.

Předseda asociace ředitelů zařízení sociálních služeb José Manuel Ramírez kritiku ministryně obrany odmítl. „Pracovníci v tomto sektoru nasazují vlastní kůži, s minimem prostředků, bez ochranných pomůcek a vyslouží si za to kriminalizování,“ uvedl Ramírez.

Španělská armáda pomáhá v těchto dnech policii nejen v dohlížení na dodržování omezení volného pohybu, ale například i s dezinfekcí veřejných míst, třeba letišť. Dnes vyrazili vojáci i do sedmi desítek rezidencí pro seniory, prioritou byly podle deníku El País ty v madridském regionu. Právě tento region je postižen nákazou koronaviru nejvíce v zemi. Armáda má také pomoci dočasným poskytnutím svých zdravotníků.

Minulý týden se ve španělském tisku objevil případ jedné madridské soukromé rezidence pro seniory, v níž podle médií zemřely dvě desítky klientů na nákazu koronavirem. Jejich příbuzní si poté v tisku stěžovali na špatnou zdravotní péči o své blízké i na nedostatek

informací.

amanda gertrudova ( 24. března 2020 09:55 )

Ziju ve Španělsku, konkrétně v Barceloně. Co tu pisou je pravda. Jen doufám, ze se nedostane tahle nakaza hnusná do ČR. Dávejte na sebe pozor a opravdu dodrzujte karantenu a stav nouze bez vycházení. Pořád cekam az se z tohodle snu probudím.😔

Leto_je_leto ( 24. března 2020 09:31 )

panda82 ( 24. března 2020 09:28 )

no j kdyby přesali, kdo by jim dal plat

zlodejska_sekta_ods ( 24. března 2020 08:02 )

parařitní komunistický zloděj, nedávný mršistr zdravotnictví ČR Dr. Lemroš Mengele ze zlodějské komunistické sekty TUPANI09 se o něco podobného snažil za časů katastrofické vlády zlodějské komunistické sekty ODS, BLBOVCŮ a TUPANŮ09

zlymikes ( 24. března 2020 07:40 )

Že to ty mrchožrouty z Plesku pořád baví strašit lidi,zejména seniory.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa