Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Získejte během karantény formu jako voják: Výsadkáři radí, jak si doma zacvičit

Autor: Markéta Mikešová - 
20. března 2020
05:00

Vyhlášení nouzového stavu uvěznilo miliony Čechů doma. Zavřené jsou obchody, divadla, ale i posilovny a fitness centra. Mnoho lidí se tak uchýlilo k cvičení doma - přeci jen, sport posiluje imunitu, která je při současné pandemii koronaviru třeba, navíc léto se blíží. Ministerstvo obrany se proto rozhodlo vydat sérii videí, ve které výsadkáři radí, jak ze cvičení doma vytěžit co nejvíce. Nepotřebujete k tomu nic, pouze trochu prostoru a odhodlání získat formu jako voják.

Videa podle ministerstva vznikla ve spolupráci se společností CrossFit Pardubice a jejich cílem není nic jiného, než motivovat Čechy k pohybu. „Do konce nouzového stavu ještě nějaký čas zbývá, ale plavková sezóna je už na dohled,“ argumentuje ministerstvo, proč je vydává. Začalo v pondělí a zatím vydalo tři, kdy v každém vystoupil jiný instruktor z řad chrudimského 43. výsadkového praporu. Ten patří k elitním jednotkám české armády.

V prvním, úvodním díle vystoupil sám velitel chrudimských výsadkářů Ivo Zelinka. „Vyhlášení nouzového stavu udělalo většině z nás čáru přes rozpočet. Jednou z nich jsou zavřené posilovny. Co je pro jedny problém, je pro výsadkáře příležitost. Cvičte s nimi a na konci nouzového stavu budete v nejlepší kondici svého života,“ propagoval Zelinka spot na sociálních sítích. Přímo se videu pak uvádí, že ministerstvo bude během tohoto týdne vydávat každý den jedno. „Nepotřebujete na to nic, můžete cvičit u vás doma,“ říká výsadkář.

Následuje seznam cviků, které podrobně ukazuje. Nechybí ani rozcvička a závěrečné protažení. Nejde o žádné mimořádně pohyby, ale běžnou „klasiku“ – sedy lehy, skákací panáky, dřepy ve výpadu apod. I tyto cviky ale při pravidelném opakování mohou člověku zlepšit zdraví.

V druhém videu vystupuje instruktor speciální tělesné přípravy, praporčík Jiří Hecl. Na úvod avizuje, čemu se lekce bude věnovat. „Dnešní trénink bude zaměřen na střed těla, jádro, pro lingvisty a vyznavače cizích názvů ‚core',“ popíše před začátkem cvičení a pak opět pohyby ukáže. U třetího videa se scénář opakuje – jen se v něm ukáže starší důstojník skupiny tělesné přípravy nadpraporčík Jakub Pros. A poprvé ke cvičení použije i činku, respektive kettlebell.

„Chlapi, díky“

Cvičení s výsadkáři si mezi lidmi na internetu vysloužilo pozornost, například na youtube kanálu ministerstva obrany jde o nejsledovanější videa – mají dokonce násobky zhlédnutí než ta ostatní. Reakce uživatelů jsou převážně pozitivní.

„Bezva nápad tyhle videa! Chlapi, díky že se podělíte a díky za váš čas!“ píše například pan Jiří. „Cvičení je fajn, ale jak se ve stáří zkracuje rozum, tak i šlachy. Ale držte se a díky,“ komentoval další uživatel. Nadšeny jsou i ženy – nejeden komentář se týká vysportovaného vzhledu vojáků. „Chlapi, díky. Pěkně se s vámi cvičí a ještě lépe se na vás dívá,“ vzkázala paní Eva.

Armády vypomáhá s karanténou na Olomoucku

Videa se cvičením jsou jen okrajovou záležitostí, které se v současné chvíli věnuje česká armáda. Její příslušníci pomáhají s kontrolami hranic či dohlíží na situaci na Olomoucku, kde se v karanténě nachází více než dvě desítky obcí. Pokračuje navíc v přípravě armádních nováčků, kteří kvůli pandemii koronaviru absolvují zkrácený, intenzivní kurz přípravy.

„Od rána pomáhá 80 příslušníků Vojenské policie při zajištění uzavřených obcí na Olomoucku. Vybudovali zde v mobilní ambulanci odběrové místo pro 12 zdravotníků,“ uvedla armáda ve čtvrtek na twitteru. A dodala, že v uzavřené Litovli pomáhá s psychologickou podporu pro obyvatele.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa