Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Psychická pomoc pro seniory? Sdílejte obyčejné věci, dejte jim úkol, radí psycholožka

Autor: ida - 
19. března 2020
12:53

Starší lidé jsou v době šíření nemoci Covid-19 nejohroženější skupinou. Je tedy logické, že mají strach o sebe a také o své blízké. „Obavy se u nich umocňují ještě celou řadou protichůdných informací, se kterými se v médiích dnes a denně setkáváme,“ upozorňuje psycholožka doc. PhDr. Laura Janáčková.

Reakce a panika

Starší lidé jsou zvyklí sledovat televizi, číst noviny a někteří hledají zprávy na internetu. Přemíra různorodých informací je zahlcuje a mnohdy je nedokážou racionálně zpracovat. Mnozí reagují na negativní či zavádějící zprávy a jejich obavy narůstají. „Situace psychické nestability až paniky se pak stupňuje hlavně u lidí s úzkostným a pesimistickým pohledem na svět či těch, kteří si nesou z minulosti těžké životní zkušenosti,“ míní Janáčková.

Volejte jim často

Volání starším příbuzným je dnes běžné. Pravidlem je, že by dnes mělo být častější. Pokud bylo obvyklé volat jednou týdně, dnes by to mělo být nejméně třikrát za týden. V nejisté době plné strachu a obav máte velkou moc pomoci svým nejbližším právě pravidelným kontaktem.

Foto:  scom

Dejte sílu a naději

Hřejivé slovo je tím nejlepším lékem pro každého člověka. „Komunikujte tedy s rodiči, prarodiči, staršími sousedy nebo se známými aspoň přes telefon. Nabídněte jim pomoc, uklidněte je a projevte naději, že vše nakonec dobře dopadne. Babičky i dědečky jistě potěší, pokud s nimi budete sdílet své pozitivní zážitky či zkušenosti nebo si s nimi jen povykládáte, co jste dělali a co plánujete. Pocit blízkosti a sounáležitosti je pro každého hřejivý a dodává sílu a naději,“ radí Laura Janáčková.

Únik z izolace 

Pokud jsou navíc staříci izolováni od ostatních, nebo dokonce od svých rodin, chybí jim běžný kontakt s blízkými a do jisté míry i zlehčující pohled mladé generace. „Je tedy vhodné apelovat na rodiny, aby se o své staré rodiče a prarodiče více zajímaly, častěji jim telefonovaly, hledaly pozitivní informace a sdělovaly své zkušenosti a racionální řešení situace. Velmi vítaná je pomoc mladých lidí, kteří nabízí donášku nákupů, venčení psů a podobně,“ vypočítává psycholožka.

Být někomu užitečný

„Pomoci starším lidem může také smysluplná práce, kterou mohou zvládnout pro nás či my pro ně. Například výroba dnes nedostatkových roušek, opsání si receptu na něco dobrého, upletení ponožek, zasazení semínek do květináčů. I zde platí: Pokud chceš pocítit pocit spokojenosti a štěstí, běž a udělej někomu radost,“ doporučuje psycholožka.

Neohrozit jejich zdraví

Návštěvy v dnešní situaci není to pravé ořechové. Nikdo nemůže mít jistotu, že se nenakazil, i když nemá žádné příznaky. Nebylo by rozumné vystavovat starší lidi takovému riziku. Přesto mohou nastat situace, kdy je třeba vaší pomoci. V tom případě je vhodné dodržovat všechna doporučená hygienická opatření. Nošení roušky, rukavic a vyhnout se bližšímu kontaktu.

Nezapomeňte na domovy důchodců

Všechna zdravotnická zařízení pro seniory mají zákaz návštěv. Ovšem i v tomto případě je velice důležitá komunikace, uklidnění a vlídné slovo. „Většina seniorů vlastní mobil, takže jim volejte a mluvte s nimi. Pokud ho senior nemá nebo nemůže z nějakého důvodu volat, neváhejte a zavolejte sestřičce na oddělení, poproste, aby mobil vašemu příbuznému dala nebo aspoň vyřídila vzkaz. I ve zdravotnických zařízeních, i když jsou zavaleni prací, dělají také lidé, kteří mají starší rodiče a příbuzné a podle mých zkušeností se vždy snaží vyjít vstříc. Odměnou pro všechny je pak úsměv a lepší nálada v této pochmurné době,“ uzavírá psycholožka.

Pokuste se o vizuální kontakt

• Navigujte přes telefon své starší příbuzné k aktivaci např. Skypu či jiného vizuálního kontaktu.

• Sejděte se všichni doma a babičce či dědovi zavolejte. Všechny vás uvidí a bude mít pocit, že je s vámi.

• Pochlubte se, co jste uvařili, uklidili skříň apod.

• Naopak senior se může pochlubit, jak mu roste zahrádka, upečenými buchtami.

• I tyto obyčejné věci, které si sdílíte, přináší klid do našich duší a snižují obavy o ty, které máme rádi.

Video  „Provoz nejvíce komplikují nadměrné nákupy. Potraviny budou,“ říká šéf e-shopu.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa