Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Přenos koronaviru přes pečivo: Můžete se nakazit? Rohlíky a chleba ochráníte „fíglem“

Autor: Markéta Mikešová - 
19. března 2020
05:02

Tvrdil, že má koronavirus a do obchodů chodí lízat pečivo, aby nakazil co nejvíce lidí. Takovou zprávu napsal na sociální síť muž z Ústí nad Labem. Nakonec se ukázalo, že nemocný není, a skončil v rukách policie, i tak ale stihl vyděsit dostatek lidí. Hlavně proto, že supermarket je místo, kam všichni z nás musí i při současných omezeních. Je ale opravdu možné se přes pečivo nakazit? Této otázce se věnovalo Centrum zdraví, výživy a potravin (CZVP) Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Už když vláda vyhlašovala nouzový stav a hovořila o uzavření nejrůznějších podniků, uvedla, že prodej nebaleného pečiva bude povolen pouze v případě, že lidé budou mít k dispozici ochranné rukavice a kleště. Odhalené rohlíky a chleby, na které si každý sáhne, aby zjistil, jak jsou měkké, se totiž automaticky nabízí jako možní přenašeči virů. A těmito přenašeči podle centra skutečně mohou být.

Není to ale proto, že by konkrétně pečivo bylo náchylnější a viry „lapalo“. Rozhodující je, zda s ním přišel do kontaktu někdo infikovaný, který neměl žádnou ochranu. Koronaviry spadající do skupiny respiračních onemocnění SARS , kam patří i COVID-19, se totiž mohou držet na různých površích několik hodin. „Může-li virus zůstávat na povrchu předmětů několik hodin, může přežít i na povrchu nebalených potravin, včetně pečiva. Záleží na infekční dávce, tu ale neznáme. Nosič viru tak může nevhodnou manipulací nechtěně infikovat povrch pečiva,“ uvádí centrum.

Rohlíky a chleby jako takové tedy koronavirus nepřenáší. Myšleno je přímo těsto – viry, na rozdíl od bakterií, se v něm množit nemohou. Infikování povrchu ovšem možné je, centrum proto doporučuje, aby lidé i pracovníci supermarketů dbali na řádnou hygienu, a to zejména rukou. Všichni by si měli krýt ústa a nos rouškou. Toto opatření je již povinné po celém Česku – pokud nemáte krytý obličej, do obchodu nemůžete vstoupit. Pokud na potraviny saháte, vezměte si rukavice.

A chcete-li mít skutečnou jistotu bezpečí, volte balené pečivo. Rovněž si můžete pomoci vysokými teplotami. „Chcete se pojistit proti kontaminaci na povrchu pečiva? Jednoduše si nebalené pečivo ohřejte na teplotu alespoň 70 stupňů po dobu cca 2 minut. Budete mít pečivo bez povrchové kontaminace (mimo termorezistentní spóry) a ještě bude křupavé,“ radí centrum.

Ústecký „lízač“ by nakazit lidi mohl

Z vyjádření SZÚ tak vyplývá, že pokud by muž (33) z Ústí zrealizoval to, čím vyhrožoval, mohl lidi skutečně ohrozit. „Mám Corona a největší zábava je chodit do supermarketů a jazykem lízat pečivo .............“ napsal na facebooku. O jeho případu informovala ve středu policejní mluvčí Jana Slámová.

Podle jejích slov muž nakažený nebyl, kriminalisté jej obvinili z šíření poplašné zprávy. Do vězení může jít až na osm let, jelikož se činu dopustil v době nouzového stavu. Informace o „lízání rohlíků“ mohla podle policie mezi lidmi způsobit paniku.

Jednání muže odsoudil i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Přeju mu, aby těch osm let dostal a osm si odseděl. Pokud to udělal úmyslně, tak si nezaslouží nic jiného, než kriminál,“ sdělil v pořadu Blesku Epicentrum. „Pane redaktore, tomu nezabráníte, pitomců je všude dost,“ dodal Hamáček.

Video  „Číslo nakažených rapidně vyskočí.“ Hamáček: Rychlotesty ukáží promořenost české populace  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Rohlíky a chleba už jen v plastu

Muž z Ústí nakonec v supermarketech nákazu nerozséval, podobný šílenec se ale vyloučit nedá. I proto supermarkety po celém Česku začaly zavádět opatření, kterými chtějí nebalené pečivo chránit, a to tak, že z něj dělají balené.

Například v řetězci Kaufland již není možné koupit žádný nebalený chléb. Rohlíky jsou pak baleny v pytlících po pěti kusech. „Od dnešního dne jsme začali nabízet na všech našich prodejnách balené jednodenní pečivo od našich regionálních dodavatelů. Jedná se o chleby a rohlíky, které jsou baleny po 5 kusech. Prosíme zákazníky, aby toto hygienické opatření akceptovali a pečivo ze sáčku nevyndávali,“ uvedla mluvčí společnost Renata Maierl.

Stejná situace panuje v obchodech Billa. Rohlíky jsou také nově balené po pěti kusech. „Od úterý 17. 3. 2020 rovněž přistupujeme k balení nebaleného pečiva na všech prodejnách do mikrotenových nebo papírových perforovaných sáčků. Prosím akceptujte toto opatření a pečivo z nich nevyndavejte. Pokud si budete chtít zakoupit jiné množství pečiva, požádejte obsluhu tohoto úseku o pomoc, rádi vám požadované kusy zabalíme individuálně,“ informuje společnost na sociálních sítích.

Řetězec Globus zas umístil k pečivu informační plakáty, které upozorňují na dodržování hygienických standardů. Zákazníky vyzývá k ochraně i přes vlastní rádio.

Ekologie dočasně ustupuje

Hygienickým opatřením v obchodech během pandemie se věnuje i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která odkazuje na SZÚ. Podle nich by se během současné situace měl omezit prodej nebalených potravin do lidmi přinesených obalů a nádob. Výjimkou může být pouze ovoce a zelenina, které se před konzumací loupe nebo vaří.

Přicházení s vlastními obaly se přitom stalo trendem posledních měsíců. Zákazníci částečně přesedlali na látkové sáčky a skleněné sklenice, aby zamezili nadbytečné produkci obalů. I samotné řetězce omezily balení potravin do plastových fólií. Dnes se k nim vrací, jelikož plast je nejhygieničtější běžně dostupná varianta ochrany jídla.

Že se podniky kvůli koronaviru postupně vrací k plastům, tvrdí i globální analýza výzkumné společnost Bloomberg New Energy Finance. „Potřeba zvýšené hygieny potravin kvůli nákaze COVID-19 zřejmě zvedne poptávku po plastových obalových materiálech, čímž zvrátí snahy (ekologické, pozn. red.) firem, které byly dříve zahájeny,“ stojí v dokumentu.

Video  Epicentrum s epidemiologem Rastislavem Maďarem o koronaviru  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gejzovic ( 23. března 2020 10:15 )

Takovy se nenauci to je vnich,hold takovy jsou mezi nama,hlavne jim dejte do ruky,penize

Crap ( 19. března 2020 19:35 )

Horsi nez prasata v Cine , prodavat chleba a rohliky nezabaleny , a pak jse diveji proc jsou epidemije zloutenky atd. Totalni blbci ....

jakral ( 19. března 2020 17:00 )

Když už nemám vycházet tak se zabavím po svém. Chleba i rohlíky si peču doma.Není to nic složitého a je to lepší než řešit kupované.

kuromrd ( 19. března 2020 14:03 )

Belphegor: měl jsi toho s.r.áče kopnout do žeber

lepabrena ( 19. března 2020 11:32 )

V supermarketech Albert, konkrétně v prodejně Rilská 6, Praha 12 Modřany pracovníci ochranky slovně napadají zákazníky v prodejně a fyzicky před prodejnou-tam, co nejsou kamery, aby si nemohli přes pytlík nabrat pečivo- které je jako vždy, tvrdé.Nákup v prodejně tak mohou uskutečnit jen známí ochranek.Nákup v prodejně Albert proto rozhodně není pro seniory, ale jen fyzicky zdatné muže, nejlépe pokud jdou alespoň dva a předem počítají, že je ochranka před prodejnou může fyzicky napadnout za to, že si dovolili v prodejně nakupovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa